Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lencseleves barna sörrel

Lencseleves barna sörrel
Lencseleves barna sörrel
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ennek a levesnek története van. Nem vagyok nagyon leveses, de azért néha megeszem. Inkább főételként, nem szoktam utána még másodikat is enni. Egy ilyen alkalommal az édesanyámnál voltam, amikor neki el kellett mennie. Hát otthagyott, hogy főzzem meg a lencselevest. Igen ám, de én még sohasem főztem, így a saját fejem után mentem. A sör pedig hirtelen ötlettől vezérelve került végül bele. Anyám hazajött, és nagyot csodálkozott, hogy milyen finom lett. Mondtam neki, hogy persze, sörrel minden finomabb. Azóta a lencseleves elkerülhetetlen hozzávalója a barna sör nálunk. Ez itt nem a reklám helye, nem kell valami nagyon drága sört beleönteni.
Ezért is lett ez az egyik első recept a gasztro blogomon. Azóta is a sör gyakran szerepel a hozzávalók között egyre több receptemben.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Legalább 12 órát áztassuk be a lencsét.
  2. Először minden hozzávalót előkészítünk. Apróra felvágjuk a hagymát, felkockázzuk a szalonnát, karikázzuk a kolbászt.
  3. Kaparjuk le a répa és a gyökér külsejét. A répát karikázzuk fel. A gyökeret nagy darabokban szoktam hagyni, mert ezt a zöldséget nem szeretem, viszont az íze jó bele.
  4. Egy nagy fazékban melegítsük fel olajat, és a hagymát, szalonnát, kolbászt pirítsuk meg rajta.
  5. A lencsét szűrjük le, és öntsük bele a fazékba. Egy picit keverjük át az egészet, majd öntsük fel vízzel. Annyi kell bele, hogy ellepje a lencsét, és még olyan két centivel felette is legyen.
  6. Amikor forr a víz, keverjük bele a kockát és a fűszereket, kivéve a petrezselymet. Figyelni kell a lencsét. Ha úgy érezzük, elkezdett puhulni, rakjuk bele a répát, a gyökeret és a petrezselymet. Addig főzzük, amíg a lencse elég puha nem lesz, de azért ne főzzük szét. Viszont mielőtt még teljesen jó lenne, adjuk hozzá a sört. Éppen, hogy egy kicsit rottyanjon az egésszel.
  7. Egy-két kanál tejfölt a tányérban rakjunk rá.
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 468
elküldve: 1
receptkönyvben: 5
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Fakanál és Tűsarok

Mióta szakács: 2013.02.07.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
konyhatechnológia: sörös receptek
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: szilveszter, újév, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sörös lencseleves, barna sörös lencseleves, lencseleves sörrel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

590
olívaolaj 2 ek
lencse 20 dkg
füstölt szalonna 75 g
paprikás kolbász 10 dkg
vöröshagyma 1 kis db
sárgarépa 6 közepes db
fehérrépa 1 közepes db
petrezselyem 2 teáskanál
fűszerpaprika 2 teáskanál
köménymag 1 késhegynyi
chili 1 kk
1 csipet
bors 1 csipet
leveskocka 1 db
barna sör 1 dl
tejföl 125 g
víz 8 dl