r
Nosalty Logó

Lemúriai kenyér

Györgyi
Lemúriai kenyér
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

820
Kalória
36.1g
Fehérje
125.9g
Szénhidrát
24.8g
Zsír
135.4g
Víz
5.7g
Koleszterin
23g
Élelmi rost
10.7g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 820 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3282 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 248 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.1 g

Zsír

  • Összesen
    24.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2739.5 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    352 mg
  • Foszfor
    1104 mg
  • Nátrium
    1060 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    125.9 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    135.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    254 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    211 micro
Összesen 820 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    144.3 g

Zsír

  • Összesen
    99.3 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    43 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10958 g
  • Cink
    52 mg
  • Szelén
    269 mg
  • Kálcium
    480 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    1408 mg
  • Foszfor
    4417 mg
  • Nátrium
    4239 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    49 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    503.5 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    92 mg

Víz

  • Összesen
    541.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    53 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1017 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    845 micro
Összesen 3282 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    829.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    107 mg
  • Foszfor
    334 mg
  • Nátrium
    321 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    38.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    41 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 248 kcal

Elkészítés

  1. A búzacsírát vegyítsük össze a tönkölyliszttel.
  2. Melegítsük fel a vizet 40°C-ra, és olvasszuk fel benne az élesztőt.
  3. A lisztkeverékből tegyünk az élesztős vízbe annyit, hogy tejföl sűrűségű kovászt kapjunk.
  4. A kovászt langyos helyen fél órát kelesztjük.
  5. Ha felfutott, adjuk az egészet a lisztkeverékhez, és adjuk hozzá a többi alapanyagot (pár szem magot hagyjunk a tetejére).
  6. Gyúrjuk össze, amíg el nem válik az edény falától, lisztezzük be a tetejét, és letakarva kelesztjük 2 órát, majd tegyük sütőpapírral bélelt formába.
  7. Kevés sós vízzel kenjük meg a kenyeret, szórjuk meg a magokkal, és hagyjuk kelni újabb 3 órát ,szintén letakarva.
  8. Sütés előtt kenjük át újra vízzel.
  9. Előmelegített sütőben süssük úgy, hogy a sütő aljára helyezzünk egy vízzel teli edényt a pára miatt.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30*10*7

A receptet a nővéremtől kaptam. A kenyér tömör szerkezetű, és nagyon finom. Nem utolsó sorban pedig egészséges, a korszerű táplálkozás iránt érdeklődőknek kifejezetten ajánlom. Több napig friss marad, akár le is fagyaszthatjuk. Úgy tudom, hogy a recept eredetileg Egyiptomból származik.

További receptek

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek