Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lemúriai kenyér

Lemúriai kenyér
Lemúriai kenyér
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A receptet a nővéremtől kaptam. A kenyér tömör szerkezetű, és nagyon finom. Nem utolsó sorban pedig egészséges, a korszerű táplálkozás iránt érdeklődőknek kifejezetten ajánlom. Több napig friss marad, akár le is fagyaszthatjuk. Úgy tudom, hogy a recept eredetileg Egyiptomból származik.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A búzacsírát vegyítsük össze a tönkölyliszttel.
  2. Melegítsük fel a vizet 40°C-ra, és olvasszuk fel benne az élesztőt.
  3. A lisztkeverékből tegyünk az élesztős vízbe annyit, hogy tejföl sűrűségű kovászt kapjunk.
  4. A kovászt langyos helyen fél órát kelesztjük.
  5. Ha felfutott, adjuk az egészet a lisztkeverékhez, és adjuk hozzá a többi alapanyagot (pár szem magot hagyjunk a tetejére).
  6. Gyúrjuk össze, amíg el nem válik az edény falától, lisztezzük be a tetejét, és letakarva kelesztjük 2 órát, majd tegyük sütőpapírral bélelt formába.
  7. Kevés sós vízzel kenjük meg a kenyeret, szórjuk meg a magokkal, és hagyjuk kelni újabb 3 órát ,szintén letakarva.
  8. Sütés előtt kenjük át újra  vízzel.
  9. Előmelegített sütőben süssük úgy, hogy a sütő aljára helyezzünk egy vízzel teli edényt a pára miatt.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30*10*7 cm
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 105
elküldve: 7
receptkönyvben: 86
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Györgyi

Mióta szakács: 2011.02.07.
5 recept

receptjellemzők

konyha: arab
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
alkalom: szüret, húsvét, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

magos kenyér, tökmagos kenyér, teljes kiőrlésű kenyér

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kittike23
kitti25 / kittike23 Tue, 2013-09-03 22:44

Szia,

Tudnál segíteni abban, hogy őrölt búzacsírát honnan lehet venni? Nagyon sok bioboltot néztem meg (online), de sehol nem találtam :(

Köszönöm előre is a válaszod,

Kitti

tilia
tilia Sun, 2012-04-15 21:16

Kedves Györgyi!
Megsütöttem! Az alakja nem lett annyira szép, mint a tiédnek, (valószínű hogy kicsit túlkelt amíg belefeledkeztem a kertészkedésbe...) de az íze igazán finom, kedves férjem az első falat után megállapította hogy ez extra lett. Először repcemézzel ettük, de ma megállapítottam, hogy a snidlinges krémsajt is nagyon megy hozzá.
Köszi a receptet! Tilia

györgyi0505
Györgyi / györgyi0505 Mon, 2012-04-16 13:49

Kedves Tilia!
Örülök, hogy a Ti tetszéseteket is elnyerte a kenyér.Mézzel még nem fogyasztottam, de kipróbálom.További jó sütögetést és kertészkedést!
Üdv :Györgyi

tilia
tilia Thu, 2012-03-29 16:35

Kedves Györgyi!
Tényleg csak fél deka élesztő kell bele, vagy csak véletlen elírás az 5 g?
Üdv:Tilia

györgyi0505
Györgyi / györgyi0505 Thu, 2012-03-29 21:42

Kedves Tilia!
Nem véletlen elírás,valóban fél dkg élesztő kell bele.Ha elkészíted a kenyeret nem fogsz csalódni benne.
Üdvözlettel:Györgyi

tilia
tilia Fri, 2012-03-30 08:53

Kedves Györgyi!
Köszönöm a gyors választ, ki fogom próbálni, csak most nincs elég búzacsírám. Mi is szeretjük a tömör, sokáig friss kenyereket, szinte mindig olyan eszünk, amit itthon sütök. Majd megírom, hogy sikerült:)
Szép napot: Tilia

820
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 500 g
búzacsíra 250 g
friss élesztő 5 g
joghurt 175 g
víz 3 dl
1.5 tk
tökmagolaj 4.5 ek
napraforgómag 2 ek
tökmag 2 ek