r
Nosalty Logó

Kovászos uborka tartósító nélkül télire

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Csak Természetesen
Kovászos uborka tartósító nélkül télire
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 137 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 551 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 20 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2646.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    181 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    2236 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    668.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    192 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    61 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    104 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    40 micro
  • β-karotin
    166 micro
  • β-crypt
    96 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 137 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10585.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    722 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    323 mg
  • Foszfor
    548 mg
  • Nátrium
    8944 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    111.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    2674.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    768 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    197 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    244 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    416 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    162 micro
  • β-karotin
    662 micro
  • β-crypt
    382 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    361 micro
Összesen 551 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 95% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    366.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    19 mg
  • Nátrium
    309 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    92.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 20 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Alaposan megmossuk a friss, ép, egészséges uborkákat.
  2. A végeit levágjuk, majd négyfelé bevágjuk.
  3. 5 l-es üveg aljára kaprot teszünk, elrendezzük az uborkákat, közé tormacsíkokat és fokhagymát rakunk.
  4. Felforraljuk a vizet a sóval, majd melegen az uborkára öntjük. A tetejére kenyeret teszünk és lefedjük.
  5. 2-3 napig hagyjuk a napon kovászolódni.
  6. Amikor elkészült, az uborkákat négy felé szedve 7,2 dl-es üvegekbe rakjuk. A kovászos levet alaposan átszűrjük, majd felöntjük az üvegekbe.
  7. Légmentesen lezárjuk fémkupakkal, és beletesszük a befőzőautomatába és 90 C -fokon 30 percig kidunsztoljuk a program szerint.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 68925
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 08.

Ajánló

Ezzel a módszerrel télen is élvezhetjük a kovászos uborka friss, nyári ízét, természetesen tartósítószermentesen.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Kovászos uborka tartósító nélkül télire
Csak Természetesen 23 recept

Fontos, hogy ne nagyon nagy és magos uborkát tegyünk el. Nem kell túlkovászolni, roppanós maradjon, mielőtt áttesszük kisebb üvegekbe, és pasztörizáljuk a befőzőautomatával. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Hozzászólások (10)

Törölt felhasználó

Már akinek van bef?z?automatája. Még nem is hallottam róla!

Törölt felhasználó

Na most már tudom: bef?z?automata, német min?ség 42.000,-Ft + 2.000,-Ft a csipesz hozzá. Ezért annyi uborkát veszek télen, hogy a fülem is kettéáll t?le

Csak Természetesen

Kedves gemabo! Sajnálom, hogy te csak az árát nézted meg, ami szerintem a tripláját is megéri!! A fogóra akkor van szükség, ha egyszerre több adagot készítesz, tehát 18 üvegnél többet, mivel egyszerre annyi fér a bef?z?automatába. Ami nekem van weninger bef?z?automata 39900 Ft, úgy tudom még midig annyi. Ha csak uborkát lehetne vele dunsztolni, lehet, hogy én is elgondolkodnék, bár nálunk a savanyúságok között nagy kedvenc sokat rakok el, akár csemege változatban is.Én személy szerint a bolti savanyúságokat, bef?tteket nem vásárolom, és nem is fogom. A bef?z?automatával tartósítószer és citromsavazás nélkül dunsztolom a bef?tteket, savanyúságokat, ivóleveket,lekvárokat s?t még a sült húsokat is. Gyönyör? a színük, évekig elállnak, ropogósak és a dunsztolást a bef?z?automata végzi helyettem, tehát nagyon kényelmes is a bef?zés. Én 7 éve vásároltam, tehát eddig évi 5700 Ft-ba került, nem költök tartósítószerre és kevesebbet édesítésre, rengeteg id?t megspóroltam, nem romlott meg semmi, évente több száz üveggel készítettem, minden finom és egészséges volt. Döntse el mindenki, hogy megéri-e az árát?! Üdv. Csak Természetesen

Törölt felhasználó

Igaz ehhez nem kell bef?z?automatta de pont olyan mint nyáron a kovászos uborka. A neve vizes uborka: A megmosott középnagyságú uborkákat er?s sós vizzel leforrázuk, nagy vödörbe, ( Ezt a levet ki öntjük) az uborkákat tiszta abroszra kirakjuk, és kissé száradni hadjuk, Majd szorosan üvegekben rakjuk,kapor, torma kiséretébe,majd uj sóslevet készitünk neki és leforrázzuk, lekötjük nem csavarozzuk, Az üvegeket ugy helyezz?k el, hogy egy egy tányér vagy tálca alatta legyen- mert lehet, hogy párnapmulva meg zavarodik a lé (de nem kell meg ijedni) a tetejére vizes ruhát kell rakni addig mig lenem tisztul. Télen bármikor felbontható igen finom ropogos marad.

Csak Természetesen

Kedves gevi1931! Valóban sok mindenben, hasonlít a kovászos és a vizes uborka, de legalább annyi mindenben eltér egymástól. Mindkett? alapja a sós lé, a vizes magától forr ki nem kell dunsztolni, tehetünk bele meggyfalevelet, éretlen sz?l?szemeket, babérlevelet, tormát, kaprot, szemes borsot, mustármagot. A kovászos uborka pedig kenyért?l, lisztt?l vagy burgonyától kovászolódik, tehetünk bele fokhagymát,kaprot tormát, rövid ideig eláll a h?t?ben, de télire már dunsztolni kell. Ahány ház annyi szokás, de az én változatomban teljesen más ízvilág. Mindkett?t nagyon szeretem és készítem:)) Üdv. Csak Természetesen

Törölt felhasználó

Sajnos nekem nincs bef?z?automatám. Nem elég ha kidunsztolom?

Csak Természetesen

Kedves Zita58! Persze a dunsztoláson van a hangsúly, hagyományos módszerrel is gondolom m?ködik a recept. A bef?z?automata is dunsztol, annyival másabb, hogy tartósítószer nélkül készül, biztos,hogy ropogós marad az uborka, ami szerintem elengedhetetlen, és akár évekig is eláll, persze addig nem marad. Dunsztolj ki egy pár üveggel, hogy megtudd, ízlik-e végeredmény. Üdv. Csak Természetesen

megykat

Nekem nincs automatám, de mégis karácsonyra félre teszek 1 üveg 5l-es kovászos uborkát, az utolsó készítés?ek közül. Ugyanúgy készítem mint a többit, csak sokkal jobban lesz?röm teljesen tele t?ltöm az üveget a lesz?rt lével. Utána lezárom a speizba eldugom, mert különben elfogyna. Karácsony este el?veszem és jóíz?en elfogyasztjuk. Már 3 x tettem így el. A család imádja

evacili

Én ugyanígy kihasználva az utolsó napsugarakat, hagyományos kovi ubit készítek, h?vös helyen karácsonyig-januárig eláll.

qewert

egy nagyobb kuktában vagy süt?ben is lehet igaz macerásabb :-)

Törölt felhasználó

Az éven kaptam ajándékba egy bef?z?automatát. Már közel a 200.-ik üveg bef?ttnél, savanyúságnál tartok, annyira könny? használni, és tényleg semmi nem romlik el. A gyümölcsök- zöldségek színe az üvegben össze sem hasonlítandó a boltival. Kevesebb a cukor, tartósítószer nulla, szóval szerintem bárki bármit is szóljon, az ára semmi az egészséges ételekhez képest. Aki gondolkodik egy gépen, annak csak ajánlani tudom, messzemen?kig megér minden fillért. A fent említett kovi ubi már csücsül a spájba. :) Anyta

István2k2

Sziasztok! Nekem sincs bef?z?automatám. A kovászos uborkát úgy teszem el télire, hogy amikor készen van, leöntöm a levét. Az uborkákat tiszta folyó vízben alaposan lemosom és kisebb üvegekbe rakom. A levet felforralom egy fazékban, ekkor elpusztulnak a tejsavbaktériumok, amelyek az erjesztést, kovászolást végezték. A forrásban lév? levet ráöntöm az uborkákra, majd gyorsan rácsavarom az üveg tetejét és tet?vel lefelé fordítva leteszem az üvegeket az asztalra. Ennek az az értelme, hogy a tet?n lév? baktériumok és gombaspórák is elpusztuljanak. Mert bármennyire is tisztára mossuk az üvegeket és a tet?ket, a leveg?b?l vagy rólunk biztosan kerül rájuk baci, illetve spóra. Így viszont a melegt?l elpusztulnak. Ügyelni kell arra, hogy jól zárjanak a tet?k. Ezt úgy lehet ellen?rizni, hogy megnézzük, nem szállnak-e fel buborékok a tet? szélénél. Ha esetlegesen ilyet tapasztalunk, akkor azt az üveget bontsuk fel, öntsük le a levet, forraljuk fel újra, öntsük vissza és zárjuk le az üveget másik tet?vel. Amikor az üvegek kih?ltek, egyszer?en talpra állítom ?ket és elteszem a kamrába. Ugyanilyen módszert használok a bef?ttek, lekvárok tartósításánál is, csak ott a forrásban lév? bef?ttet vagy lekvárt töltöm az üvegekbe. Fontos még arra is ügyelni, hogy nagyon tele töltsük az üvegeket, ne maradjon bennük sok leveg?. (Több leveg? = több baktérium és gombaspóra.) Nekem ilyen módszerrel soha sem romlanak meg a bef?tteim. Mindig így csináltam, semmiféle tartósítószert sem használtam soha. A h? - légmentes zárás esetén - egymagában elég a tartósításhoz. Aki esetleg még biztosabbra akar menni, szárazdunsztot is alkalmazhat, úgy hogy az üvegeket bebugyolálja takarókkal, paplanokkal. Ha jól csináltunk mindent, akkor kihülés után azt tapasztaljuk, hogy a vákuumtól az üvegek teteje kissé behorpadt és nagyon nehéz lecsavarni a tet?t. István

Törölt felhasználó

Köszönöm, h leírtad, ki fogom próbálni.

toroltfelhasznalo-199615

Én is köszönöm az információt! Kipróbálom.

pufinlekvár

Elkészítettem a koviubit a bef?z?automatával, nagyon kíváncsi vagyok milyen lesz télen mikor felbontjuk? :) Tettem ma el az automatával, gyalult tököt is üvegbe, na arra meg még jobban kíváncsi leszek, milyen lesz mikor felbontjuk és megf?zzük f?zeléknek a télen.

Törölt felhasználó

Csak szeretnék csatlakozni a bef?z?automatát éltet?k táborába, sok receptedet elmentettem, viszont mivel nekem még újdonság nagy segítségemre lenne, ha mindig leírnád, hogy a megadott mennyiégb?l hány üveg lett. Tudom sokszor megadod, de ahol nem ott hiányzik. És persze várom a további recepteket, az eddigiekért pedig külön köszönet. Üdv: rózsabogár

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek