Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos uborka 4. -burgonyával érlelve

Kovászos uborka 4. -burgonyával érlelve
Kovászos uborka 4. -burgonyával érlelve
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Barátnőmtől tanultam ezt az eltevési módot. Azért szeretem, mert nem lesz a leve olyan zavaros, mert nincs benne kenyér és a burgonyától kemény, ropogós marad az uborkánk. Gondolom a burgonya keményítőtartalma miatt :).

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Természetessen kisebb adagban is el lehet készíteni. Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az uborkákat nagyon jól megmossuk, a burgonyát megpucoljuk és félbevágjuk.
  2. A kaprot lemossuk és a fokhagymát megpucoljuk
  3. A tiszta üveg aljára tesszük a fokhagyma, burgonya, és a kapor felét.
  4. Az uborkát tetszés szerint bevágjuk, félbe vagy négy felé, de ne vágjuk teljessen szét /az egyik végén egyben maradjanak/.
  5. Rakjuk sorba az üvegbe és a tetejére tegyük a megmaradt fokhagymát, kaprot és burgonyát.
  6. Langyos sós vízzel felöntjük és egy darab alufóliával letakarjuk a tetejét.
  7. Kitesszük a napra és kb. 3-4 nap múlva,  ha süt a nap és meleg van, már jó is az ubink.
  8. Ekkor kiszedjük egy másik üvegbe vagy zárható tálba az uborkákat. A  levét ráöntjük és hűtőben tároljuk.

  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 59 652
elküldve: 29
receptkönyvben: 468
elkészítve: 11/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Edit

Mióta szakács: 2010.01.31.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
fogás: köret
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kovászos uborka krumplival érlelve

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

István2k2
István2k2 Wed, 2013-07-24 10:14

Én el szoktam tenni télire is a kovászos uborkát. Akkor is nagyon jól jön.
Kiszedem az uborkákat a léből, majd alaposan megmosom tiszta vízben és átrakom egy másik, ugyanakkora üvegbe.
A levet leszűröm és felforralom.
Amikor felforrt, ráöntöm az uborkákra és az üveget lezárom kupakkal.
Utána kupakkal lefelé leteszem az asztalra és úgy hagyom kihűlni.
Ez azért fontos, hogy a melegtől a kupak is sterilizálódjon.
Kihűlés után visszafordítom az üveget és elteszem a kamrába.

Sunaj
Sunaj Fri, 2013-07-19 19:46

Kipróbáltam, tökéletes semmi különbséget nem éreztünk a lisztérzékeny lányommal! Ezután csak így készítem nagyon finom volt!

laraed
Edit / laraed Tue, 2013-07-23 19:56

Kedves Sunaj ! Nagyon örülök , hogy sikerült és ízlett is :)) Főleg hogy a lányod is tud enni belőle:))Üdv Edit

Sunaj
Sunaj Tue, 2013-06-04 07:43

Lisztérzékenyeknek ajánlom. Most találtam a recepted és kifogom próbálni amint több lesz a napsütéses órák száma.

idppp
idppp Wed, 2011-07-06 12:20

Ez a változat nem magyar, sváb kovászos uborkának hívják. Újkrumplival nem jó, csak ó-krumplival!

laraed
Edit / laraed Fri, 2011-06-10 06:22

Kedves Kata ! Hát igen, ez az idő nem nagyon kedvez a kovászos uborkának:)) Én is jártam már így , de ez a kenyérrel eltettre is ilyen hatással van. Ha lehet , ne nagyon dagi uborkákat használj hanem inkább vékonyabbat . Üdv Edit

jura.kata
jura.kata Thu, 2011-06-09 19:18

Valószínűleg nem árt ha süti a nap, nem volt szerencsénk, a héten felhős volt az idő. Mindegyik uborkának szétmállik a belseje, de az íze jó, majd megpróbáljuk újra.

laraed
Edit / laraed Fri, 2010-08-20 11:06

Kedves Bandi ! Még sosem penészesedett meg nekem. Lehet . hogy sokáig hagytad kint a napon ?? Mert akkor megpuhulhat és megpenészesedhet , de ahhoz szerintem sok idő kell. A krumpli teljesen mindegy , hogy milyen fajta. Nagyon sajnálom , hogy nem sikerült. Azért próbáld meg még egyszer és ilyen melegben már a második napon nézd meg , hogy jó- e már. Az íze ugyan olyan mint a kenyérrel eltett változatnak csak ropogósabb az uborka. Ha megcsinálod még egyszer jelezz , hogy sikerült-e. Remélem nem fogsz megint csalódni benne! Üdv Edit

demenybandi
demenybandi / demenybandi Fri, 2010-08-20 10:52

Hát én nem tudom mit rontottam el, de az íze sem az igazi és a teteje is megpenészesedett! Érezni rajta a krumplinak a nyers ízét. És ami az üveg tetjén volt az meg kifolyt a kezemből, annyira felpuhult!Pedig mindent a leírás szerint csináltam! Talán nem jó fajta krumplit használtam???

Messzi mama
Messzi mama Thu, 2015-06-25 17:40

A sóra figyelni kell, eltevéshez mindig csak természetes sót használjunk /asztali só vagy tengeri só/ és a krumpli régi ó krumpli!

hapici
hapici / hapici Tue, 2010-07-27 15:38

Kedves Edit, köszönet a receptért. Eddig kenyérrel csináltam a koviubit, és mindíg finom lett, de idén megpuhult a fele, pedig mindent ugyanúgy csináltam. Ezek után kipróbáltam a receptedet, és ezentúl csak így fogom készíteni! Íze ugyanaz, és nem puhul meg. Ha még télre is eltehetem, akkor szuper!Én 5 krumplit tettem bele, és 5 napig hagytam a napon.

laraed
Edit / laraed Tue, 2010-07-27 16:30

Kedves hapci ! Nagyon szívesen és nagyon örülök , hogy neked is bevált. Nyugodtan rakd el télire mert úgy is nagyon jó. Természetesen a burgonyát szedd ki belőle és tegyél a tetejére szalicilt és jól zárd le Üdv Edit

muhikata
muhikata Wed, 2010-07-07 12:43

Nekem nagyon bevált ez a kovászos ubi recept,és nagyon finom ropogós az uborka!

laraed
Edit / laraed Wed, 2010-07-07 13:19

Kedves Kata Én is pont ezért szeretem , mert olyan friss ropogós marad az uborka. Gondolom a krumpli keményítő tartalma miatt. Örülök , hogy tetszik a receptem eredménye:))))Üdv Edit

laraed
Edit / laraed Mon, 2010-07-05 20:44

Ja és régen én is kenyérrel raktam el , de amióta ismerem ezt a receptet csak így készítem!Tavaly pedig raktam el belőle télire úgy , hogy amikor kiszedem a burgonyát belőle tettem bele szalicilt és celofánnal , majd kupakkal lezártam az üveget. Télen pedig jól megettük az egészet:)))) üdv Edit

laraed
Edit / laraed Mon, 2010-07-05 19:30

Kedves Nelli próbáld ki nem fogod megbánni. Csak ne járj úgy mint én, hogy amikor idén először megcsináltam és kiraktam a napra pár napig esett az eső !!! :)) Igaz nem hoztam be és így is jó lett:))))) amin igen elcsodálkoztam :))) Üdv Edit

pinte nelli
pinte nelli Mon, 2010-07-05 18:22

 Én kenyérdarabbal szoktam érlelni az ubit,deki fogom próbálni igy is.

82
uborka 2.5 kg
5 dkg
burgonya 6 db
kapor 1 csokor
fokhagyma 6 gerezd