r
Nosalty Logó

Kovászos cukkini uborkával és gyöngyhagymával

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Macska
Kovászos cukkini uborkával és gyöngyhagymával
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 55 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 552 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 15 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1073.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    901 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    342.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    68 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    823 micro
Összesen 55 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10736 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    761 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    321 mg
  • Foszfor
    592 mg
  • Nátrium
    9013 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    112.4 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    3426.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    757 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    272 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    101 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    529 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    54 micro
  • β-karotin
    682 micro
  • β-crypt
    127 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8230 micro
Összesen 552 kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    291.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    245 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    93 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    223 micro
Összesen 15 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, az uborkát különösen alaposan megsikáljuk (én erre külön félretett súrolóval szoktam), az üveget is jól átmossuk, öblítjük. A vizet a sóval feltesszük melegedni.
  2. Az üveg aljába tesszük a kaprot - a legjobb, ami a piacokon teljes szárral együtt kapható. A cukkinik két végét levágjuk és egyforma darabokra vágjuk, a darabokat is hosszában négybe, majd szépen rápakoljuk a kaporra. A megtisztított fokhagymát is közédobjuk.
  3. A gyöngyhagymát a tetejére rakjuk.
  4. Az uborkák két végét is levágjuk, és hegyes késsel két-három hosszanti bemetszést teszünk rajtuk úgy, hogy az uborka alján és tetején ne vágjuk szét - így szépen egyben marad az uborka, viszont megfelelően érlelődik a közepe is. Szépen ráfektetjük őket a hagymákra. Annyi zöldség legyen az üvegben, hogy még legyen helye a kenyérnek.
  5. A forró vizet (nem kell forrásban lennie) óvatosan rámerjük a zöldségekre (az üveg alá én konyharuhát szoktam tenni, nehogy elrepedjen a hirtelen hőtől). Mielőtt teljesen megtöltjük belehelyezzük a kenyeret vagy zsemlét (sokan tüllbe csomagolják, hogy ne essen szét - nekem nem szokott szétmenni a kenyér), és azon keresztül töltjük tele az üveget. A maradék vizet érdemes eltenni, mert ha kifut, akkor ebből tudjuk pótolni.
  6. Célszerű az üveget tálcára tenni és a tetejét egy tányérral, műanyag tállal lefedni. Meleg helyre tesszük, és kb 3 napig hagyjuk érni. (Ez az idő időjárás függő, minél melegebb van, annál gyorsabban kész.) Ha közben nagyon kifutna és lecsökkenne a lé, akkor a megmaradt sós vízzel pótolhatjuk - nagyon fontos, hogy az uborka ne lógjon ki a vízből! Nem kell napos helyre tenni, a meleg a fontos.
  7. Ha készen van, akkor a kenyeret kidobjuk, a zöldségeket, hagymát, fokhagymát (aki szereti) tálba szedjük, majd a levet átszűrjük, és ráöntjük. Hűtőben letakarva tároljuk.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 63
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 11949
  • Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 01.

Receptkategóriák

Nagy kedvencünk a kovászos uborka - minden évben csinálok a nagymamámtól tanult módon. Idén nagyon sok cukkinink termett, így kipróbáltam ezt a vegyes kovászost: minden alkotó eleme nagyon-nagyon finom lett! Természetesen kihagyható akár az uborka, akár a gyöngyhagyma, úgy is tökéletes eredményt kapunk. Nekem ez az üvegem egy kicsit kisebb, mint 5 liter.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!