r
Nosalty Logó

Kovászos cukkini uborkával és gyöngyhagymával

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Macska
Kovászos cukkini uborkával és gyöngyhagymával
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 55 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 552 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 15 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1073.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    901 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    342.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    68 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    823 micro
Összesen 55 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10736 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    761 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    321 mg
  • Foszfor
    592 mg
  • Nátrium
    9013 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    112.4 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    3426.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    757 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    272 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    101 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    529 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    54 micro
  • β-karotin
    682 micro
  • β-crypt
    127 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8230 micro
Összesen 552 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    291.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    245 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    93 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    223 micro
Összesen 15 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, az uborkát különösen alaposan megsikáljuk (én erre külön félretett súrolóval szoktam), az üveget is jól átmossuk, öblítjük. A vizet a sóval feltesszük melegedni.
  2. Az üveg aljába tesszük a kaprot - a legjobb, ami a piacokon teljes szárral együtt kapható. A cukkinik két végét levágjuk és egyforma darabokra vágjuk, a darabokat is hosszában négybe, majd szépen rápakoljuk a kaporra. A megtisztított fokhagymát is közédobjuk.
  3. A gyöngyhagymát a tetejére rakjuk.
  4. Az uborkák két végét is levágjuk, és hegyes késsel két-három hosszanti bemetszést teszünk rajtuk úgy, hogy az uborka alján és tetején ne vágjuk szét - így szépen egyben marad az uborka, viszont megfelelően érlelődik a közepe is. Szépen ráfektetjük őket a hagymákra. Annyi zöldség legyen az üvegben, hogy még legyen helye a kenyérnek.
  5. A forró vizet (nem kell forrásban lennie) óvatosan rámerjük a zöldségekre (az üveg alá én konyharuhát szoktam tenni, nehogy elrepedjen a hirtelen hőtől). Mielőtt teljesen megtöltjük belehelyezzük a kenyeret vagy zsemlét (sokan tüllbe csomagolják, hogy ne essen szét - nekem nem szokott szétmenni a kenyér), és azon keresztül töltjük tele az üveget. A maradék vizet érdemes eltenni, mert ha kifut, akkor ebből tudjuk pótolni.
  6. Célszerű az üveget tálcára tenni és a tetejét egy tányérral, műanyag tállal lefedni. Meleg helyre tesszük, és kb 3 napig hagyjuk érni. (Ez az idő időjárás függő, minél melegebb van, annál gyorsabban kész.) Ha közben nagyon kifutna és lecsökkenne a lé, akkor a megmaradt sós vízzel pótolhatjuk - nagyon fontos, hogy az uborka ne lógjon ki a vízből! Nem kell napos helyre tenni, a meleg a fontos.
  7. Ha készen van, akkor a kenyeret kidobjuk, a zöldségeket, hagymát, fokhagymát (aki szereti) tálba szedjük, majd a levet átszűrjük, és ráöntjük. Hűtőben letakarva tároljuk.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 62
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 11013
  • Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 01.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nagy kedvencünk a kovászos uborka - minden évben csinálok a nagymamámtól tanult módon. Idén nagyon sok cukkinink termett, így kipróbáltam ezt a vegyes kovászost: minden alkotó eleme nagyon-nagyon finom lett! Természetesen kihagyható akár az uborka, akár a gyöngyhagyma, úgy is tökéletes eredményt kapunk. Nekem ez az üvegem egy kicsit kisebb, mint 5 liter.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek