Kovászos uborka Petruskától
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Petruska

adag
Előkészítés
perc
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
95
Kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
763
Kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 96% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4229.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 114 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 3964 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.2 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 518.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 99 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 27 micro
-
β-karotin 109 micro
-
β-crypt 63 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Összesen
95
Kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 96% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.8 g
Zsír
-
Összesen 8.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 33835.8 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 909 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 416 mg
-
Foszfor 730 mg
-
Nátrium 31710 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 153.7 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 4145.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 792 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 211 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 323 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 491 micro
-
Kolin: 138 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 213 micro
-
β-karotin 875 micro
-
β-crypt 504 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 492 micro
Összesen
763
Kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 96% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.7 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 750.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 16 mg
-
Nátrium 704 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 92 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Összesen
16
Kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- Felforraljuk a vizet a sóval. Langyosra hűtjük.
- Megmossuk az uborkákat. Szükségünk lesz még egy 5 literes befőttes üvegre is. Az uborkákat, kaprot, tormát, fokhagymákat felváltva beletesszük az üvegbe.
- A tetejére tesszük a kenyérszeleteket. Ráöntjük az evőkanálnyi ecetet.
- A langyos, sós vízzel feltöltjük az üveget. Kitesszük a napra, a melegbe. Az üveg fedelét ne csavarjuk rá, csak tegyük a tetejére. Ha nincs tető, jó lesz egy kistányér is.
- Minden nap nézzük meg, mert a maradék sós vízből rá kell majd önteni. Célszerű az üveg alá egy tálcát vagy mélytányért tenni.
- Időjárástól függően 4-6 nap alatt készül el. Kóstoljunk meg egyet, hogy átjárta-e már a sós lé. Ilyenkor már nem fehér a belseje.
- Ha már jónak találjuk az uborkákat, akkor kivesszük a kenyeret, kidobjuk. Az uborkákat lemossuk, ne legyen rajta kenyérdarab. Beletesszük őket egy zárható edénybe, és rászűrjük az uborka levét. Jól behűtjük.
- Elkészítettem: 25 alkalommal
- Receptkönyvben: 137
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 26
- Össznézettség: 87542
- Feltöltés dátuma: 2012. június 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Petruska
61 recept
Nyári szezonban állandóan van a hűtőben, mert nagyon szeretjük.
Hozzászólások (3)
Én a nyári kovászosuborkába nem teszek sem ecetet, sem tormát. Az üvegben rakott uborka közé szórom a fokhagymát és a tetejére, tüllzacskóban teszem a kenyér szeletet, melyet egyben kilehet dobni és nem morzsálódik szét a kenyér. Ett?l savanyodik meg és ezért nem kell ecet. (ez nem tli ecetes, vagy csemege uborka) A receptben nem olvasható, hogy literenként mennyi sót kell beletenni, pedig ez nagyon fontos, mert ha sokat teszünk, vagy keveset, nem az igazi ízt kapjuk. Én egy régi receptkönyvben találtam meg az ideális só mennyiséget, mely nagyon bevált. Persze, ahány ház annyi szokás. Üdv.
Kedves Zsuzsamama! Igen, ahány ház, annyi szokás! Akinek nem tetszik, az nyugodtan kihagyhatja az ecetet! Az 1 ev?kanálnyi mennyiséget nem is érezni az ízén! Lehet, elkerülte a figyelmedet, de szerepel a só és a víz mennyisége is a receptben. 2 liter víz, 8 dkg só. És valóban, ez egy fontos adat, nem mindegy, mennyit teszünk bele! :)
Elkészítettem és nagyon finom lett... nem lehet érezni az ecetet rajta, de kipróbálom majd anélkül is. :)))
Örülök, hogy ízlett! Anélkül is jó! Elvileg, így ropogósabb marad az uborka.
Kedves Petruska! Idén már két alkalommal készítettem kovászos ubit de sajnos nem sikerült.A közepe mindig üreges lesz nálunk az erkély déli fekvés? szinte folyamatosan t?zi a nap.(lehet ez sem jó neki)(Nem a Te általad feltöltött recepttel csináltam)Tanácsodat szívesen fogadom köszönöm bibe77
Kedves bibe77, néha nekem is van olyan uborkám, aminek üreges a közepe. Gyanítom, hogy ez az uborkától függ. Ha nagyon t?zi a nap, akkor inkább olyan helyre tedd, ahol "csak" meleg van. Én is csak az els? 1-2 napban tartom kint, ahol éri a nap, utána egy meleg, de t?z? napot nem kapó helyiségben van.