r
Nosalty Logó

Kovászos uborka Fahéj konyhájából

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Fahéj
Kovászos uborka Fahéj konyhájából
adag
Előkészítés
perc
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 62 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 371 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 9 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1751.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    126 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    1459 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    669.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    132 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    36 micro
  • β-karotin
    147 micro
  • β-crypt
    85 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 62 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10506.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    753 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    374 mg
  • Foszfor
    589 mg
  • Nátrium
    8756 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83.8 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    4019.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    793 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    208 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    321 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    407 micro
  • Kolin:
    118 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    216 micro
  • β-karotin
    882 micro
  • β-crypt
    510 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    451 micro
Összesen 371 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 97% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    250 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    208 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    95.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 9 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az uborkákat alaposan megmossuk, a kocsányukat és a virág helyét levágjuk. Éles, hegyes késsel hosszában két helyen, egymásra merőlegesen átvágjuk az uborkákat úgy, hogy a két végük azért egyben maradjon.
  2. A megmosott kaprot egy 5 l-es (vagy két kisebb) üveg aljára fektetjük, majd szorosan egymás mellé belepakoljuk az uborkákat. A tetejére egy szikkadt kenyércsücsköt teszünk.
  3. 2 l langyos vízben elkeverünk 2 púpozott ek sót, majd ezt a levet az uborkákra öntjük. Az üveg tetejét lazán letakarjuk, hogy ne mehessen bele piszok.
  4. Meleg helyre, pl. ablakpárkányba tesszük, de tegyünk alá tálat vagy tálcát, mert kifuthat a leve.
  5. Másnapra megzavarosodik. Néhány nap múlva már jellegzetes savanykás szagot áraszt. Amikor már jónak érezzük (ez 3-4 nap múlva lesz), kivesszük a kenyeret, s az uborkát levével együtt a hűtőben tároljuk tovább. Ha nem fogy el pár nap alatt, és a leve már túlsavanyodik, kivesszük a levéből, és jól zárható üvegben, edényben még tovább is eltartható.
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 22903
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 28.

Ajánló

Csak akkor kezdjünk bele, ha szép meleg napok ígérkeznek! Különben nem savanyodik, csak szenved a levében, az íze se lesz jó, kidobhatjuk az egészet.

Receptkategóriák

A kovászos uborka legegyszerűbb változata. Van, aki fokhagymával, tormával, borssal fűszerezi, de mi így szeretjük, ilyen egyszerűen. Nagymamám is így készítette, s emlékszem, mennyire örültünk mi gyerekek, mikor megláttuk a kút tetején a nagy üveget teli uborkával, ami a szemünk láttára változott napról napra finomságos csemegévé a ragyogó napsugárban. Aztán nagytata meghozta a boltból a friss kenyeret (akkor ők már nem sütöttek), nagymama megkente finom házi zsírral, és azt kaptuk kovászos uborkával uzsonnára. Mérhetetlen mennyiséget meg tudtunk enni, mert ez így együtt a végtelennek tűnő csodálatos nyári szünet kellős közepén maga volt a mennyország. Én most a vadkovászos kenyeremből raktam a tetejére, úgyhogy ez most duplán kovászos.:) Közben eltelt három nap, és tökéletes, mellékíz mentes kovászos uborkáim lettek! Tehát kiváló hozzá az élesztőmentes kovászos kenyér.

Hozzászólások

Levendula

:-) Én ma meóztam le az els? idei kovászosomat (hála az enyhe télnek, egy hét alatt meg is érett!). Biztosan ez is finom, de én ... hát én egy fej fokhagymát gerezdekre szedve még belepotyogtatok az uborkák közé és a - nálam forró - sós vízbe teszek egy ek. ecetet is. De kinek a pap, kinek a paplan, ugyebár ... :-) L.

Fahéj

:)

Fahéj

Én még elkaptam az utolsó két meleg napot, harmadik nap langyos vízbe állítottam az uborkásüvegeket, és szerencsére ez elég is volt nekik. Negyedik nap reggel már tehettem a fincsi ubikat a reggeli mellé. :) Azért a fokhagymásat én is kipróbálom egyszer, mert úgy is biztos nagyon finom. Üdv: Fahéj

Torma

szia Fahéjjjka! Juj, de nagyon guszták! Persze a meséd után nagyon ennék bel?le, a házi zsíroskenyérrel f?leg! izzítsad az Ancsát! lehet édes sütiket is sütni vadkovásszal! Várom a reciket, puszi, T:)

Fahéj

:))) Ancsát roppantul megújítottam, tettem nokedlibe, s?t, még a rétestésztába is!!! Így most alaposan megfogyatkozván, várja a reggelijét. Jocit beolvasztottam Ancsába, mert nem különböztek a pici joghurt ellenére. Szóval nagy megújulások várhatók kovász ügyben. :) De el?bb szobafestés.... Puszi: F;)

Torma

Én még mindig etetgetem mind a három kovászkámat :))) Ma Rozskával gyúrtam egy jó adag csipetkét. Egyharmada ment a lencselevesbe (sok répával, petrezselyemmel, füstölt kolbival) FINCSI volt; kétharmadát szárítom ( kirándulásra visszük majd, egy füstölt-csülkös bableveshez :)... A szobafestés nem lelkesít; remélem hamar meglesz és mehetsz vissza a konyhába sütögetni!

Fahéj

Lencseleves kolbásszal, bableves csülökkel, jaj nekem, ez csupa imádnivaló étel. Este 10 van, és olyan éhes lettem, f?leg mikor ezt elolvastam és lelki szemeimmel meláttam ?ket, és lelki orrommal már éreztem is az illatukat. Kész kínzás este ilyenekr?l álmodozni... :)))

Torma

Jaj, Te...:P mindig tudtam, hogy egy extra különleges n?személy vagy, de a "lelki orr" az igen meglepett..ez már szuper-érzékelés.....:PPP MINDEN jót, kellemes nyarat, pihenj is!!!! T :)

Fahéj

:DDD

pussycat

Szia Tormika! Te milyen uborkat hasznalsz kovaszolni? Vagy talan te termeled a kertedben? Puszi, Cs.:)

Torma

Szia Csuki :) a kisebbeket használom ( nincs a kertben), de mi inkább a kovászos káposztát szeretjük ( mert magában is jó és sokféle ételbe) úgyhogy azt gyakrabban kovászolom. P, T:)))

pussycat

Koszi Tormika, meg fogom probalni! Puszi, Cs:)))

pussycat

Kedves Fahejka! A storyd annyira aranyos, mintha csak a sajat gyerekkoromat latnam magam elott. Az uborkaid meg nagyon gusztak, persze ehhez ilyen friss (ezen latszik) uborkara van szukseg. Majd Tormucit megkerdem, hogy O milyen ubit vesz hozza, mert itt meg nem lattam ilyen kicsi uborkakat, csak esetleg a "lebanese", de abbol nem hiszem, hogy jo lenne. Udv. Veronika:)

Fahéj

Szia Veronika! Ezek az ubik még nem is voltak annyira kicsik, inkább nagyon dundik voltak, de frissek, egyenest a piacról! Az üvegek 2 literesek, így már nem is olyan csöppek azok az uborkák. :) nem tudom, mi az a lebanese, talán mint nálunk a kígyóuborka, de én abból még nem próbáltam, amíg rendes uborkát lehet kapni. Most is ott napozik egy üvegnyi a konyhaablakomban, hogy folyamatos legyen az utánpótlás. Mert csak úgy magában is annyira finom csemege. És komolyan mondom, a vadkovászos kenyércsücsökkel még finomabb! :) Üdv: Fahéj

pussycat

Szia Fahejka! Azt elhiszem, hogy a vadkovaszos kenyercsucsokkel nagyon finom! A lebenese olyan kicsi es alaku mint az otthoni kovaszolni valo ubi, de az ize olyan mint a kigyouborka, ami konnyebben emesztheto. Mi azt hasznaljuk salatanak es nyersen szendvicsbe. :) Udv. Veronika

Bató Edit

Kedves Fahéj! Isteni az uborkád, a meséd meg még inkább, mintha csak magamat látnám gyerekkoromban! A konyhaablakomban "napozgat" egy teli üveg és már alig várom, hogy ehessünk bel?le. A grahamlisztes kenyérkédet fogom megsütni, mert újabban egyre többször sütök házi kenyeret. Sokkal finomabb csak egy nagy szépséghibája van, hogy alig lehet abbahagyni, pláne langymelegen. Puszi, Edit

Fahéj

hát igen, a házi kenyér, az maga a boldogság, langymelegen, alig kell rá valami, kis vaj vagy pecsenyezsír... Jaj nekem, már éhes is lettem. :) Pussz: Fahéj

kicsiszoke

Elkészítettem.....kiváncsian várom az eredményt. Akkor ez a gajta kovászos uborka pár napig tartható el a h?t?ben? Miben különbözik az amit télire raknak el,tartósító van benne?

Fahéj

Szia! Ne haragudj, de a hozzászólásodat csak így, egy év után vettem észre. A télire elrakott kovászos uborkában sincs tartósító. A sima nyári kovászos uborka se 3-4 napig áll el a h?t?ben, hanem sokkal tovább. Nálam pár hét alatt mindig elfogy, szóval nem tudom, meddig lehetne még tárolni. Valaki mesélte, hogy totál megfeledkezett róla, és egy év után találta meg a h?t?ben, és semmi baja nem volt. :) Bocs, hogy csak most válaszolok. Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Szia Fahej! En ma a Te recepted szerint keszitettem el az ubikat annyi kulonbseggel, hogy fokhagymat is tettem bele :-). Kivancsian varom az eredmenyt. Szerinted baj ha nem vagdostam le a vegeit az ubinak csak beszurkaltam palcikaval ? Koszi a valaszt. Szep estet Neked. Bagoly

Fahéj

Szia! Se a fokhagyma, se a beszurkálás nem árt neki. Csak meleg legyen, akkor nagyon finom lesz. Nekem is fogyóban van épp egy nagy adag, szóval hétvégén újra állok neki. Szeretem, ha egész nyáron van a h?t?ben. Üdv: Fahéj

Tóth Erzsébet

Többféleképpen is készítettem már, de ez a recept mindegyiket felülmúlja! Nagyon-nagyon jó így, és tényleg nem kell bele semmi más csak víz, kapor, só meg kenyér a tetejére. Köszönöm szépen kedves Fahéj!

Fahéj

Én épp tegnap tettem ki az ablakba egy 5 literes üveggel. Úgy vagyok vele, minek bonyolítani, ha az nem teszi finomabbá. Esetleg egy szelet friss torma még beleférne, de mivel azt sose kapni, nekem már nem is hiányzik bel?le. Szép hétvégét! Fahéj

Tóth Erzsébet

Majd egyszer megcsinálom tormával is. Köszönöm!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek