Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos uborka Mártitól

Kovászos uborka Mártitól
Kovászos uborka Mártitól
40 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon-nagyon szeretjük a kovászos uborkát! Nálunk egész idény alatt készül, mégpedig az itt közölt, családi recept alapján. Igen finom, aromás, hála a fűszerezésnek. A leszűrt lé remek ital lehűtve, hőség idején, de tökfőzelék főzéséhez is kiváló - lsd. receptemet!

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Érdemes lezárható befőttes üvegekben (nekem 4 db-ban elfért) tárolni, így tovább eláll.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az uborkákat nagyon alaposan megmossuk, és szárazra dörzsöljük egy tiszta konyharuhával. A végeit levágjuk. A kaprot, a hámozott tormadarabot, a szőlőt+leveleket szintén alaposan leöblítjük. A lehántott fokhagymagerezdeket egyben hagyjuk.
  2. 5 liter vizet 1 ek fehérborecettel és 1 csapott ek sóval felforralunk, majd megvárjuk, amíg kihűl.
  3. Egy nagyon tiszta, forró vízzel kiöblített (itt 5 literes) dunsztos üvegbe lerakjuk az uborkát. Alulra halmozzuk a kaprot (én a virágos, magbamentet használtam), ráteszünk egy réteg uborkát, egy nagy babérlevelet, majd tovább rétegezzük. Közben beleszórjuk a borsszemeket, hozzátesszük a pepperonit, a tormát, ízlés szerint rendezgessük.
  4. A kihűlt sós-ecetes lével öntsük fel az egészet, és a legtetejére tegyük rá a száraz (!) serclit, legjobb, ha kovászos barna kenyeret használunk.
  5. Fedjük le egy kistányérral az üveget, és érleljük az uborkánkat félárnyékos helyen. Erre a legjobb egy faleveleken keresztül beárnyékolt, napos hely. Kb. 4 nap alatt készen van, de azért ellenőrizzük időközben.
  6. Ha már fogyasztható az ubi, szűrjük le a levét, távolítsuk el az összes fűszert, a kenyeret, és a leszűrt lében tároljuk a hűtőben.
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 570
elküldve: 1
receptkönyvben: 31
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Marti48

Mióta szakács: 2013.05.28.
317 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kovászos uborka családi recept Mártitól, kovászos uborka házilag, savanyú uborka, kovászolt uborka

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

márti1218
márti1218 / márti1218 Thu, 2017-06-01 07:39

Kedves Márti!
Nem kevés az egy kanál só 5 liter vízhez? Én 3 evőkanállal teszek és nagyon finom ropogós.
Üdv: Márti

marti48
Marti48 / marti48 Thu, 2017-06-01 15:40

Kedves Marti,

visszajelzesedet köszönöm, a so mennyisege izles kerdese, ennek megfelelöen kiegeszitettem az adatot.

Üdvözlettel, Marti

71
uborka 3 kg
kapor 0 ízlés szerint
babérlevél 1 db
fokhagyma 2 gerezd
pepperoni 1 db
fekete bors 0 ízlés szerint
torma 1 db
szőlőlevél 2 db
szőlő 2 dkg
1 ek
fehérborecet 1 ek
kenyér 1 szelet
víz 5 l