r
Nosalty Logó

Kovászos uborka

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Kovászos uborka
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 131 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 524 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 14 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    594.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    204 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    98 mg
  • Foszfor
    168 mg
  • Nátrium
    112 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.8 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    885.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    53 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    81 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    113 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    54 micro
  • β-karotin
    221 micro
  • β-crypt
    127 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    119 micro
Összesen 131 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2377.9 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    815 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    392 mg
  • Foszfor
    670 mg
  • Nátrium
    447 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    111.1 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    3543.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    793 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    211 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    324 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    450 micro
  • Kolin:
    129 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    216 micro
  • β-karotin
    883 micro
  • β-crypt
    510 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    475 micro
Összesen 524 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 96% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    63.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    18 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    94.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 14 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Lábasban felteszünk vizet forralni, a víz mennyisége az üveg méretétől függ. 1 liter vízhez kimérünk 3 dkg sót, amit a vízbe teszünk, és azzal együtt forraljuk.
  2. Az uborkát megmossuk és a két végét 2-3 cm hosszan bevágjuk. Az uborkát ezután üvegbe tesszük és beledobjuk a fokhagyma gerezdeket. Az uborka tetejére tesszük megmosott kaprot, és a kenyeret vagy a zsemlét.
  3. A forró sós vizet merőkanál segítségével rámerjük az uborkára, úgy, hogy a folyadék a kenyeret is ellepje. Egy tányért teszünk a tetejére, és4-5napig kitesszük a napos teraszra.
  4. Levesszük a tetejéről a kenyeret, az uborkákat egy dobozba áttesszük. Az uborka levét egy szűrő segítségével ráöntjük. Szerintem lehűtve a legjobb.
  • Receptkönyvben: 573
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 77
  • Össznézettség: 208490
  • Feltöltés dátuma: 2008. május 08.

Receptkategóriák

A kovászos uborka az egyik legegyszerűbben elkészíthető savanyúság, ami a legtöbb magyaros ételhez illik. Én nagyon szeretem. Remélem most is jól sikerül, csak kicsit aggódom, mert nincs még nagyon meleg. Az erjedéshez pedig meleg és napfény kell.

Hozzászólások (21)

Törölt felhasználó

Vazze, ez baromi jól néz ki, bárcsak az én csajom csinálna ilyet...

Törölt felhasználó

Epi, mi az, hogy a csajod? Csináld meg magad!

Törölt felhasználó

kedves Beácska, kaprot nem szoktál tenni hozzá? mi mindig úgy készítjük, és még finomabb t?le persze ahány ház, annyi szokás majd írd meg kérlek, hogy sikerült-e így, hogy még valóban nincsen nagy meleg!

Törölt felhasználó

Sziasztok, A kaprot kifelejtettem a leírásból, de azóta már pótoltam. Tegnap megkóstoltam, jó lett, de mégis nyáron az igazi.

Törölt felhasználó

A kaprot én is hiányolom bel?le!

Törölt felhasználó

Én úgy hallotam, hogy napfény nem is kell hozzá, csak meleg, amikor akkor raktam el, mikor jött a rossz id?, a konyhában egy fazékban reggel este felforrósítottam az üveget, /mintha dunsztolnék/ és így is finom lett. El szoktam tenni télire is, augusztus végén ugyan úgy mint nyáron, /én a fokhagymásat nem szeretem, de a többi ugyan úgy készül/ kisebb csavaros üvegbe rakosgatom, egy kérhegynyi tartósítószert és kénport teszek rá. Rász?röm a levét és kamrába vele, egész húsvétig eláll.

Törölt felhasználó

A felforrósítás biztosan kiváltja a napfényt. Ezzel a módszerrel még nem próbáltam, de biztos jó, f?leg, ha húsvétig is eláll.

Törölt felhasználó

Kenyér helyett nyers szeletelt burgonyával is lehet kovászos uburkát készíteni. Az üveg aljára teszek egy 5-6 db vékonyra szeletelt nyers karikára vágott burgonyát, kaprot (aki szereti egy-két gerend fokhagymát), ezekre az uborkát, majd a tetejére szintén 5-6 db vékonyra szeletelt nyers karikára vágott burgonya kerül. Napon 2-3 nap alatt beérik, sokkal tovább eltartható, mint a kenyérrel készült kovi ubi, ugyanis 2-3 hétig a spejzben is megmarad minden tartósítószer nélkül. Javasolnám még, hogy aki kenyérrel készíti a kovi ubit, a kenyeret tegye be egy nagyobb gézdarabba, így azt a beérés végén egyben ki lehet emelni az üvegb?l és nem szükséges lesz?rni a kovi ubi levét.

Törölt felhasználó

szia, köszönöm az ötletet. Bea

Törölt felhasználó

Köszönjük szépen a receptet! A párommal ez alapján csináltuk meg életünk els?, de egészen biztos, hogy nem utolsó kovászos uborkáját! Tovább is adjuk a receptet! :)

Törölt felhasználó

Kenyér helyett próbáljátok ki krumplival! Jó ropogós marad az ubi.Mindent ugyan úgy kell csinálni csak az aljára kb 3- 4 megpucolt és félbevágott burgonyát kell rakni!

Törölt felhasználó

Én még egy kis ecetet is szoktam tenni a vízbe, éppen csak annyit hogy sejteni lehet az ízét, és finom ropogós, kemény marad az ubi! Nekem is eláll következ? tavaszig - már ha marad bel?le! :D

Törölt felhasználó

Eddig én is kenyeret tettem az uborkához,de ma krumplival probálom ki.Kiváncsi vagyok,hogyan jobb.

Tarackos

Aki szereti az er?set,rakjon bele egy-két csilipaprikát és pár szem egész borsot.

Törölt felhasználó

Sziasztok ne meleg vizel csináljátok mert megromlik gyorsan!!!

Richter Lászlóné

Próbáljátok meg egyszer a káposztát eltenni úgyanúgy mint a kovászos uborkát. Én a kenyeret egy tüllb?l varrt zacskóba rakom , igy nem megy bele morzsa. ennél finomabb savanyú káposztát még nem ettem.

Jahin

Pont így készítjük mi is a kovászos uborkát,de az üvegbe még egy-két meggyfa levelet is teszünk és hideg vízzel öntjük le.Üdv.Hajni

Törölt felhasználó

Én a krumplis módszert kipróbáltam, de soha többet, gusztustalan nyákos, folyós lett a burgonya, pedig öreg krumplival csináltam. Maradok a kenyérnél továbbra is.

Törölt felhasználó

Nekem meg csak azóta ropogós a kovászos ubim mióta krumplit rakok a kenyér helyett bele!

Törölt felhasználó

A kovászos uborka attól kovászos hogy az erjedést kovászos kenyérrel indítják be . Ha ez nincs benne akkor bármi lehet csak KOVÁSZOS uborka NEM !!!

Törölt felhasználó

Kevesbb só kicsivel, egy nagy csokor csombor (borsika) a kapor mellé... Majdnem f?v? vízzel leöntve garantáltan nem puhul meg. Télire még nem sikerült megtartani, mindig elfogy...

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek