Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kókuszvajas csokitábla

Kókuszvajas csokitábla
Kókuszvajas csokitábla
25 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az utóbbi időben a mag- és diófélékből készíthető vajak birodalmában barangolok elég gyakran, és az elsők között próbáltam ki a kókuszvajat. Önmagában is finom csemege, de én elsősorban édességek készítésére szoktam felhasználni. Egy külföldi oldalon találtam az ötletet, hogy akár tábla csokit is készíthetünk belőle, és nem is akármilyet! A saját készítésű csokoládé nagyon mutatós, és garantáltan levesszük vele majd a lábáról bármelyik csokifüggő barátunkat, ha ezzel állítunk be hozzá egy szép napon.:)

Kísérletezzetek bátran a "feltétekkel", magokkal, aszalt gyümölcsökkel, levelekkel, virágokkal, a lehetőségek száma végtelen.:)

A kókuszvaj készítését lépésről-lépésre mutatom be a blogomon.

hozzávalók / 4 adag

Csokihoz

Szóráshoz - ízlés szerint

ajánlat

Tedd színessé csokitábládat az alábbi feltétek kombinálásával: aprított mandula, tökmag, vörösáfonya, kókuszreszelék.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 200 g kókuszreszelékből kókuszvajat készítünk.
  2. A kókuszreszeléket késes robotgépbe tesszük, és nagy fokozaton elkezdjük pörgetni. 2-3 perc után már látni fogjuk, ahogy a kókusz viselkedése megváltozik, elkezdenek összetapadni a szemek, majd szép lassan kezd masszává válni a dolog úgy az 5. perc környékén.
  3. Hagyjuk a gépet, hogy tegye a dolgát, de az 5. perc után valószínűleg már egy-egy szünetet kell tartanunk, hogy a gép falára tapadt darabokat spatulával lekapargassuk. Ne csüggedjen a lelkesedés, kókuszvaj lesz belőle – akárki meglássa!  A 15. perc környékén már nagyon szépen kezd kirajzolódni előttünk, hogy bizony ez kezd folyékony állományú lenni. Jó úton járunk, még pár perc, és kész.
  4. A kapott végeredmény felét fogjuk felhasználni ehhez a recepthez, a másik felét tegyük lezárható üvegbe, és rakjuk el későbbre.
  5. Vízgőz fölött kezdjük el melegíteni a csokoládét!
  6. Ha friss a kókuszvajunk, akkor kanalazzuk bele a már olvadt csokiba, és kevergessük 2 percig.
  7. Ha kemény a vaj, akkor tegyük bele az üveget egy meleg vízzel teli lábasba, és várjuk meg, amíg megolvad, hogy ki tudjuk szedni az üvegből, és úgy melegítsük tovább együtt a csokival. Mindenképp vízgőz fölött dolgozzunk, mert a kókuszvaj és a csoki is könnyen megég. 
  8. Kibélelünk egy formát sütőpapírral – nálam 11 x 21 cm-es. Ennél lehet kicsit nagyobb, de kisebb semmiképpen, mert akkor nagyon vastag lesz a csokitábla, és nem bírjuk eltörni.
  9. Ha már egyneművé és folyóssá vált a kókuszos csokimassza, akkor a formába öntjük.
  10. És most jön az őrület: szórjuk meg magokkal, szárított gyümölccsel.  Egy kis inspiráció: mandula, pörkölt mogyoró, dió, tökmag, napraforgómag, aszalt sárgabarack, áfonya, szilva, mentalevél vagy akár kókuszreszelék – csak hogy halmozzuk az élvezeteket.
  11. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Kb. másfél óra múlva már fogyasztható. A hűtőből kivéve hagyjuk 5 percig, hogy magához térjen, utána törjünk le belőle darabokat.
  • tepsi mérete: 11x21 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 540
elküldve: 1
receptkönyvben: 87
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Chococat

Mióta szakács: 2012.03.01.
17 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: bonbonok
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék, Valentin-nap
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes, tojásmentes
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kókuszvajas csokoládé, magokkal szórt csoki, étcsokoládé kókuszvajjal

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Wed, 2013-10-16 15:07

Szia Szilvi!
Nekem is fülig ér a szám, mindig jól esik a sikerekről olvasni! Köszi a visszajelzést, össze is futott a nyál a számban :) Azt mondod FENSÉGES. Bizony az! De...még nem készítetted el az igazi mogyórókrémet :P
Chococat

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Tue, 2013-09-24 21:21

Szia Dorina !! :), hmmm... nyami... nagyon érdekes... :D!!! Szóval azt mondod, essek neki kókuszvajat gyártani? Muszáj lesz!
Üdv. Szivi

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Tue, 2013-09-24 22:18

Szia Szivi! - Tök jó a neved :D
Egyszer megkóstolod, és azt kérdezed majd magadtól, miért nem hozott össze vele a sors korábban :) Csokival kombinálva meg valóságos bűnbeesés, annyira jól kiegészítik egymást! Hammnyamm!
Köszi, hogy benéztél hozzám, remélem sikerrel jársz a készítéssel, majd referálj!
Chococat

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Wed, 2013-10-16 10:44

Szia Dorina :D :D :D (látod, hogy vigyorgok?!? ez bizony jelent valamit!!!) Megcsináltam ezt a FENSÉGES csokikát, imádom!!! Aszalt szilvát meg barackot meg mogyoró és mandulát raktam bele... Köszi a receptet!
Üdv. Szivi

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Wed, 2013-10-16 15:09

Szia Szilvi!
Nekem is fülig ér a szám, mindig jól esik a sikerekről olvasni! Köszi a visszajelzést, össze is futott a nyál a számban :) Azt mondod FENSÉGES. Bizony az! De...még nem készítetted el az igazi mogyórókrémet :P
Chococat

577
kókuszreszelék 200 g
étcsokoládé 100 g
mandula 10 g
törökmogyoró 10 g
dió 10 g
tökmag 10 g
napraforgómag 10 g
aszalt sárgabarack 10 g
aszalt szilva 10 g
aszalt gyümölcsök 10 g
kókuszreszelék 10 g
menta 10 g