Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Klasszikus lasagne házi sugoval

Klasszikus lasagne házi sugoval
Klasszikus lasagne házi sugoval
120 perc / előkészület: 20 perc főzés: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (37)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lasagne? Bármikor! Sokszor és sokféleképpen készítettem már ezt a tradicionális olasz ételt. Bolti szósszal is, de azzal valahogy sosem lett jó... A fent leírt sugot az olaszok főtt tésztákhoz készítik. Mióta rátaláltam erre a hagyományos receptre, csak ezzel készítem. Én dupla, vagy tripla mennyiségből is el szoktam készíteni, és porciózva megy a mélyhűtőbe. Ha tésztát szeretnénk, csak kiolvasztom, kicsit átforralom, és már tálalhatjuk is.

Készítsük el házi tésztával.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A sugohoz

A besamelhez

ajánlat

Egy kellemes száraz rosé illik mellé; lehetőleg Olaszországból. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk. A zellert és a sárgarépát lereszeljük.
  2. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd üvegesre pirítjuk a hagymát.
  3. A bazsalikomot és rozmaringot felaprítjuk.
  4. A hagymához adjuk a reszelt zöldségeket, és 3-4 percig együtt sütjük.
  5. A zöldséges alaphoz tesszük a darált húst, sót, borsot és 5 percig együtt pirítjuk.
  6. Ráöntjük a paradicsompürét, beletesszük a babérlevelet és az aprított zöldfűszerek felét. Jól elkeverjük, kevés vizet öntünk hozzá, majd takarék lángon fedő alatt el kezdjük összefőzni.
  7. Akkor lesz kész a sugo, ha a zöldségek krémessé váltak benne. Ez kb. 1 óra. Közben időnként pótoljuk az elpárolgott nedvességet vízzel. Fél óra után kihalásszuk a babérlevelet. Elkészülte előtt 5 perccel pedig hozzáadjuk a többi friss zöldfűszert. Ha kész, félretesszük.
  8. Elkészítjük a besamel mártást. Egy lábasban felhevítjük a margarint, rászórjuk a lisztet, és fehéredésig pirítjuk. Vigyázva, nehogy lekapjon. A tejet meglangyosítjuk. A lisztet ízesítjük sóval, szerecsendióval, majd felengedjük a tejjel. Közepesen sűrű mártássá főzzük, folyamatosan kevergetve, nehogy csomós legyen.
  9. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
  10. Egy tűzálló edény aljába egy kevés sugot teszünk, majd erre jön három tésztalap. Erre egy réteg sugo kerül, majd újabb három tésztalap. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak. A legfelső réteg sugo legyen.
  11. A tetején eloszlatjuk a besamel mártást, és megszórjuk az egészet reszelt sajttal.
  12. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x20x6 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 32 927
elküldve: 22
receptkönyvben: 535
elkészítve: 54/67
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: tészta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: olasz
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

klasszikus lasagne bazsalikomos házi sugoval, lasagne házi sugoval, autentikus lasagne, bazsalikomos lasagne házi mártással

Hozzászólások (37)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törpilla87
Törpilla87 Wed, 2016-01-06 12:18

Szia! Végre valaki ír ref értéket a sűrített paradicsomhoz, sokféle van és sosem írják ki....

yeri
yeri Sat, 2015-01-24 13:42

A férjem kedvence lett a recept :) Már kb ötödször készítem és én is nagyon megszerettem. Én kicsit több zöldséggel csinálom, egy közepes zeller és 3 közepes répa. és nem csak a tetejére megy a besamel, hanem úgy kb az 1/3-át a rétegek közé zeszem, a 2/3-át pedig a recept szerint a tetjére. Krémes, finom :)
köszönjük Ági!

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2015-01-24 21:29

Szia!
Nahát! :) Ennek nagyon-nagyon örülök! Most itt mosolygok, mint egy kosár alma. :) :) :) Örülök, hogy így megszerettétek! Köszönöm szépen, hogy megírtad!
Üdv: Ági

Ejdzi
Ejdzi / Ejdzi Wed, 2014-04-02 11:27

Hello , Szia Ági. Elkészítettem és valami isteni volt. Köszönöm a receptet . :)

Lómen Viktória
Lómen Viktória Fri, 2014-01-24 11:04

Szia! Lenne egy bugyuta kérdésem, nézd el nekem, kezdő vagyok. A tésztát nyersen, vagy főzve rétegezed? Már láttam így is, meg úgy is.

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2014-01-24 11:13

Szia! Ne viccelj, mindenki kezdőként kezdi! :) Én itt szárazon rétegeztem a tésztát, mert nem szükséges előfőzni. Míg összesül, a tészta a sugo-ból szépen felszívja a nedvességet, amennyit kell és megpuhul/megfő. Ha gondolod, próbáld ki egyszer házi tésztával. (http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2013/02/klasszikus-lasagne-hazi...) Egyáltalán nem nagy kunszt, és tutira puha lesz a sütés végére. :) Nem beszélve arról, hogy a házi, az azért mégis más... ;) Nagyon örülök, hogy tetszik a recept, remélem Nektek is ízleni fog! Üdv: Ági

horvathreka
horvathreka / horvathreka Fri, 2013-11-01 14:45

Szia!

Nagyon jó recept, köszi szépen :). Egyszer ettem életemben menzán lasagne-t. Immár én csináltam (tegnap este majd kirekedt az agyam, mit főzhetnék már megint :D). A férjem nem győzte dicsérni és az ebéd végeztével kijelentette, ez lett a kedvenc kajája :). Mindent recept szerint csináltam, a tésztát házilag gyúrtam. A blogban, úgy rémlik, nem írtál a tésztába tojást, nekem mégis valahogy hiányzott, így beleütöttem egyet. Isteni :). Ezerszer jobban ízlik, mint az eddig próbált makaróni, vagy bolognai (házilag, nem bolti üveges). Annyira jó benne a répa és zeller. Nem hivalkodó, uralkodó íz, de kell az összhanghoz. Szupi :)
További jó főzögetést :)
Réka :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2013-11-01 21:26

Kedves Réka,
Nagyon örülök, hogy megtetszett a recept és nem csak a sugo-t, de a tésztát is kipróbáltad! A tésztába én valóban nem teszek tojást, de rengeteg variáció létezik, úgyhogy biztos azzal is finom lett. :D Klassz, hogy ízlett a szósz is! Tényleg nagyon jó benne a sokféle zöldség. Valahogy kiegészítik egymást. Örülök, hogy ez lett Párod kedvence! Köszönöm szépen, hogy megírtad!
Üdv: Ági

sütyike
sütyike Sun, 2013-07-21 06:26

Kedves Ági!
Tegnap ezt a lasagne-t készítettem vacsorára, ahová hivatalos volt az én elég kritikus anyósom is. Kétszer tett és a végén azt mondta, hogy tésztaétel még sose ízlett neki ennyire! Ennél nagyobb elismerést aligha kaphattam volna.
Nagyon köszönöm neked!
Eszter

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sun, 2013-07-21 06:41

Kedves Eszter!
Szívesen! Nagyon örülök, hogy megtetszett a recept, hogy elkészítetted és hogy anyósodnak is ennyire ízlett! :D Köszönöm szépen, hogy megírtad! Ha van kedved, legközelebb próbáld ki friss házi tésztával (a recept linkje itt van kicsit lejjebb :)). Én mióta legyártottam az első tésztát csak azzal készítem. :) Még egyszer köszönöm a kedves szavakat! Jó pihenést!
Üdv: Ági

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Fri, 2013-03-22 17:54

Ez A LASAGNE - így nagybetűvel! Volt egy régi receptem, hasonló, de ez a tökéletes.
Köszönet érte!

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Sat, 2013-03-23 15:57

Igen, már eljátszottam a gondolattal, hogy a tésztát is házilag, ennek is eljön majd az ideje. Nagyon guszta a blogod, van mit megkukkantanom :) Gratulálok hozzá!
Chococat

manobi
manobi / manobi Fri, 2012-03-23 09:58

Megcsináltam a lasagne-t. Nagy sikere volt. :) Annyit változtattam a recepten, hogy én házilag készített paradicsompürét használtam. Nagyon ügyes vagy, köszönet érte. :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2012-03-23 12:35

Szia! Köszönöm a kedves szavakat, és szívesen a receptet!:) Igen, a házi paradicsompürét semmi sem pótolhatja. Sajnos mi már felfaltuk az összeset, amit kaptunk.:) Talán idén már én is tudok csinálni, ha lesz saját termés. Üdv: Ági

mylka01
mylka01 Tue, 2012-02-14 13:08

sziasztok!
köszönöm a sikerélményt !
Elkápráztattam a családot, nagyon finom lett, tökéletes a recept.
Én dupla adagot csináltam.
Kicsit tartottam a száraz lasagne laptól,(más recept szerint meg kell előre főzni)
de kockáztattam :-), leraktam szárazon, és ideálisra puhult a tészta a sugoval, besamellel.
Mindenkinek ajánlom, nálunk felvéve a családi recepttárba

ntakacsolga
Németi Olga / ntakacsolga Mon, 2012-02-13 00:43

Végre! Nem üveges raguval készült lasagne! :-) Múlt héten befigyelt itt egy félkész alapanyagokból készült lasagne...Hááát, azt nem ajánlanám senkinek, de ezt igen! Tényleg így készül az olaszoknál is! Gratulálok! Bár a tészta nem házi készítésű ,de az bocsánatos :-)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Mon, 2012-02-13 05:58

Szia! Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen! Igazán jólesik az ember lányának, egy ilyen dicséret.:) A tésztakészítő tudásomra még "rá kell gyúrni", de majd igyekszem. Örülök, hogy tetszik a recept! Üdv: Ági

531
lasagne tészta 205 g
sajt 10 dkg
sűrített paradicsom 500 g
vöröshagyma 1 közepes fej
sárgarépa 1 kis db
zeller 1 kis db
darált sertéshús 30 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
babérlevél 1 db
bazsalikom 1 marék
rozmaring 1 szál
olívaolaj 2 ek
víz 3 dl
margarin 5 dkg
finomliszt 3 púpozott ek
tej 0.5 l
0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint