Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kínai szezámmagos csirke 2.

Kínai szezámmagos csirke 2.
Kínai szezámmagos csirke 2.
35 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (103)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szokásomhoz híven egy recept eredetének nyomába eredtem.
Az ötletet Motyola adta, amikor feltette a kínai szezámmagos csirke receptjét. Kiváncsivá tett, hiszen, mint ahogy minden kínai étel a kínai büfékben, ez sem kínai.
Az információ forrásom adott volt: van egy kínai kollégám, aki mindig a felesége helyett főz - mondván, ő jobban tudja. Hát el is csíptem Yangot egy reggelen az iroda konyhájában, és kifaggattam. Megkérdeztem, hallott-e már erről az ételről? Meglepődtem, azt mondta nem. Hm...próbáltam körülírni, tudod, olyan kis gömbölyűre sütött ízék, ragacsos, fényes szószban. A vizualizáció hatott, elkezdett bólogatni, majd vágott egy grimaszt, és finoman megjegyezte: ugye tudod, hogy ez nem kínai? Bármi, amit ilyen büfékben látsz, az európaiaknak kitalált változat. Kb. azért kínai, mert kínaiak főzik.
Majd adott egy címet, azt mondta, ha igazit akarok enni, ide menjek el. Fülön fogtam jóuramat, el is zarándokoltunk Frankfurt "azon" részébe - a környék biztonsági statisztikája alulról mérhetetlen, még a GPS is elveszett a kis utcákban, magunkra kellett hagyatkozni. Végül megtaláltuk. Pontosan az a hely volt, ahová még nappal sem mennék, nemhogy sötétedés után. Az asztalok ragadtak, a berendezés épp lecserélnivaló volt már, pedig most nyitottak.
Egy foghíjas kínai pincérnő gurult oda hozzánk, étlapokkal a kezében, és alig érthető némettel megkérdezte, hogy a német-kínai étlapot kérjük vagy a kínai-kínait. Itt ért az első meglepetés. Persze gondolkodás nélkül kértük a kínait.
Az ételek, amiket kihoztak nekünk, fényévekre voltak minden eddigi kínai büfés, éttermes élményemtől. Sajnáltam, hogy az európai ízléshez igazodva kénytelenek elrontani azokat a finomságokat, mert sokan különben talán nem ennék meg - csak azért, mert nem ismerős az íze. Így kerül bele ketchup, pirospaprika és sok más egyéb.
A vacsora végeztével vallatóra fogtam a pincérnőt, majd amikor megértette, mit keresek, felnyihogott. Egy pillanat - mondta, majd eltűnt  a konyhában, és három kis falattal jött elő. Igen, ez volt az, de mielőtt bármit mondhattam volna, csak annyit mondott: ez csak a német-kínai étlapon van rajta. Nem bánom én, gondoltam, itt a lehetőség.
Megkérdeztem, lehet-e tudni, hogy készül? A válasz csak annyi volt: mivel nem kínai, persze!
Pár perc múlva már a zsebemben volt a cetli. Itthon nekiveselkedtem, legyártottam vagy egy tonnányit, mert kínai ide vagy oda, ez bizony jó kaja. :-) Aki szűkölködik alapanyagokban, annak mindenképp Motyola receptjét javaslom, de akinek akadnak ilyen hozzávalók otthon, próbálja ki így. 

hozzávalók / 2 adag

A kínai csirkéhez

A tésztához

A szószhoz

ajánlat

Miért ropog a bunda?
A tészta több dologtól lesz ropogós. Először is, alacsony gluténtartalmú lisztet kell használni (ezért keverik a normál lisztet keményítővel), jéghideg vízzel és folyékony részekkel kell bekeverni. Ez nem azt jelenti, hogy összekeverd és hűtőbe teszed, állni hagyod, mert ilyenkor a glutén nagyon könnyen összeházasodik a vízzel és a bunda már nem lesz ropogós. Extrém módja az elkészítésnek, ha az egész masszát tartalmazó tálat egy jéggel teli edénybe ültetik.
A titok a hideg, a liszt és hogy minél hamarabb végezz. A bő olajtól önmagában még nem fog ropogni.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Készítsük el a szószt: minden hozzávalót keverjünk el csomómentesre, és egy lábasban lassan forraljuk fel, és tartsuk melegen. Ha túl édesnek találjuk, további ecet hozzáadásával állítsuk be az ízt óvatosan. (Én jobban szeretek 5%-os almaecetet használni, ha nincs rizsecet, attól sokkal lágyabb benne a savanyú, sokkal finomabb ízt ad, és könnyebben eltalálható a helyes íz, mint a 10 %-os ételecettel.) 
  2. Vágjuk 2-3 cm-es kockákra a csirkehúst, egy időre pácoljuk be kevés szakéba és szójaszószba.
  3. Keverjük el a tésztához szükséges hozzávalókat, minden folyékony rész legyen jéghideg. (Tekintettel egy kedves hozzászólóra, akinek nem sikerült, csapott evőkanállal dolgozzunk, és ha így is túl tömör lenne a massza, higítsuk óvatosan a szakéval. De sűrűnek kell maradnia, hogy bevonja a húst.) 
  4. A csirkét forgassuk bele, majd kezdjük el bő olajban, kis lángon kisütni. Akkor jó, amikor a bunda már aranybarna. Ezt folytassuk addig, amíg  a csirke el nem fogy, igyekezzünk minél hamarabb ezzel végezni. Forgassuk bele a meleg szószba, hintsük meg az előre, olaj nélkül lepirított szezámmaggal, és főtt rizzsel tálaljuk.
     

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 217 039
elküldve: 92
receptkönyvben: 2 829
elkészítve: 97/160
Facebookon megjelent: 2

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: kínai
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

kínai szezámmagos csirke

Hozzászólások (103)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csoken
csoken Wed, 2015-08-12 11:02

Isteni finom azzal együtt is, hogy abban a szent pillanatban, ahogy az olajba került, lefolyt róla az összes bunda, így az étel lényege kicsit elveszett. Azért kihalásztam a bundadarabokat is, ami finom lett, bár inkább valami furi zselére hasonlított. :) Nem tudom, hogy mit bénáztam el ennyire, utólag gondoltam, hogy esetleg a husit is be lehetett volna forgatni mondjuk keményítőbe, majd így a bundába. Azért még kap egy esélyt, mert tényleg nagyon finom. :)

bobszliksz
bobszliksz Sat, 2015-02-28 17:07

drága szép sziveim
a recept majdnem megfelel a kínai büfékben előállított ételnek de nem kell agyon cifrázni a tésztába liszt keményitő sütőpor szódabikarbóna étolaj és viz kell.maximum egy kis pirosaranyat tesznek bele hogy a tészta ne legyen szintelen.A kínaiak egy bizonyos általuk kinai sütőport használnak amit a szódabikarbóna és sütőpor helyettesít nálunk.A máz étolaj cukor citromlé ecet és pirosarany ill ha csípősen szeretnénk akkor erőspistát rakunk bele,pici fokhagymát lehet belerakni de nem mindenhol szokás ill ezzel is megkülönböztetik a golyócskát a csirkecsikoktól.Bocsi hogyha valakit megbántottam volna nem kritika ként írtam le ezeket de pár száz kiló ilyen és hasonló csirkét sütöttem egy forgalmas étteremben hát gondoltam megosztom a titkot ami nem titok.és valóban nem kínai étel.A sherry étterem láncra ha rá mentek kitűnő recepteket osztanak olyanokat amit ők is használnak .Mindenkinek jó főzőcskézést és sok sikert kívánok

mlaca
mlaca Sat, 2015-01-10 15:27

Nagyon finom, ízlett az egész családnak. Nekem adott mennyiségekkel híg lett a tészta, kellett még hozzáadnom lisztet és keményítőt, viszont a szósz tökéletes volt. Köszi a receptet!

kincsecske
kincsecske Sun, 2014-04-06 14:33

sziasztok
kipróbáltuk ezt a receptet és az egész családnak ízlett volt akinek (nagyon ízlett) valakinek pedig nem annyira köszönöm annak aki fel rakta ezt a receptet

dettykeksz
dettykeksz Wed, 2013-10-02 15:27

Sziasztok!

Ma van az 5. évfordulónk a párommal, és már egy hónapja kitaláltam , hogy ezzel szeretném őt meglepni, először nem is találtam igazán jó receptet, majd ez nagyon megtetszett. Elolvastam a hozzászólásokat, eléggé vegyes :D de remélem, hogy nekem sikerülni fog:)

Cica1967
Cica1967 Sat, 2013-05-04 18:46

Isteni lett, köszi! Egy gondom volt csak vele, hogy a tészta massza csaka fele csirkére volt elég, gyorsan be kellett kevernem még egyszer ennyit. Igaz relatív az 1 csirke mell, lehat az fél kg, de 7Odkg is csontozva. :)

gellertanya
gellertanya / gellertanya Thu, 2013-04-25 10:21

Szia! Nagyon finom lett, de rájöttem, miért van problémám a nosalty-s receptekkel. Az előkészítési idő tervezhetetlen. Vagyis, ennél a receptnél például, összességében egy órát álltam a tűzhely mellett. Folyamatosan dolgoztam, és sem az előkészítési, sem az elkészítési idő nem felelt meg a valóságnak. És nem arról van szó, h kezdő lennék. :)
Szerencsére, a végeredmény kárpótolt, minden esetre, legközelebb nem reggel, indulás előtt készítem el. :)

_Marcsi
_Marcsi Sat, 2012-10-20 15:12

Nekem nagyon megtetszett a recept, még egy kis történet is van hozzá. Nem is csalódtam benne, nagyon finom lett. Először féltem, mert olvastam olyanokat, hogy túl sötét lett a tészta a sütésnél, vagy pedig beton krémeket kapott. De hát nekem nagyon finom lett, és minthogy nem forrósítottam túl az olajat, így a tészta épp megfelelő színű lett, és a szószok is tökéletes állagúak lettek. Talán az, aki használhatatlan sűrű krémet kapott, ott ronthatta el, hogy a keményítőbe keverte a folyadékot, és nem fordítva. Én is amikor a tányérba tettem a keményítőt, és úgy tettem rá a folyadékot, összeállt. Egy biztos, még sokszor meg fogom csinálni ezt a receptet.

Sancho
Sancho Fri, 2012-09-28 15:33

A szaké nem kínai, hanem japán. Különben a két konyha sose szerette egymást.

Sancho
Sancho Sat, 2012-09-29 17:33

Nem neked írtam, úgyhogy az olvasást, meg a két konyha egymáshoz való szeretetét sajnos tapasztalatból tudom. Kár a gőzért! "Köszönjük, tudjuk.
Előbb olvass, aztán beszélj." ezt hiába írtad!

Sancho
Sancho Sat, 2012-09-29 18:08

"1 ek szaké/ száraz fehérbor/ száraz sherry"
Az olvasást neked is ajánlanám! Itt van ez fennebb!
Mindenkit lekezelsz. Lehetnek recepteid, de azért ne légy nagyképű! Ennyi!

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2012-10-03 18:52

Bagoly mondja. :-)
A szaké irodalmát pedig fusd át, ha már nagyon okos akarsz lenni...

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2012-10-11 07:06

Sancho ilyen. :-)
Mindenképpen meg van győződve mindenről. Hagyjuk meg ebben a hitében. :-)))

Sancho
Sancho Wed, 2012-10-03 19:29

Kott, kott! Voltam Japánban, voltak onnan is vendégeim. Inkább utazz. Amit tudok, nem wikipédiai leskelődésből tanultam.

witch
witch / witch Fri, 2013-01-11 13:36

Hat ez fantasztikus, hogy Te milyen szerencses vagy!
Biztos vagyok benne, ha tehetne, mindenki utazna, hogy
egy etelt megkostolhasson. Sajnos nekem is csak a
wikipedia a forrasom, mert azt meg tudom fizetni mig
egy Japan vagy Kinai utat nem igazan.

inf3rno
inf3rno / inf3rno Tue, 2013-01-29 07:24

Ezek után már én is utánaolvastam, és kínában tényleg nincs szaké, vagy csak rossz helyen kerestem... Számomra az derült ki, hogy a kínai rizsbor (huang csiu) teljesen más, mint a szaké. A szaké színtelen, a huang csiu meg sárgás színű és az alkohol tartalma is alacsonyabb, ill. tök más technológiával készül a kettő.

Tánya88
vNóra / Tánya88 Sun, 2011-10-02 22:10

Szuper recept, nagyon finom lett nekünk is :) Annyi, hogy a bunda tényleg kevésnek bizonyult, de a szójaszósz elfogyott, ezért a következő bunda már anélkül készült és nekünk úgy jobban bejött :) De ez csak egyéni :) A szósz is pont tökéletes lett, jól belakmároztunk, kösziii :)

Jeszti
Jeszti Fri, 2011-09-23 07:39

A családnak nagyon ízlett, igazán finom vacsora lett belőle, de a tészta kevés lett, szinte dupla adag kellett.

Ruszkicsaj
Ruszkicsaj / Ruszkicsaj Fri, 2011-09-09 13:47

Hali! Nekem sem sikerült. Kinézetre pontosan ilyen szép lett mint a képen, de a szósz az valami mocskosul töményre sikeredett....elbénáztam...... Én inkább megveszem havonta egyszer.... Maradt szójaszószom, keresek valami receptet, amire elhasználhatom. Nem sikerülhet mindig minden! :-(
:-)))

Én-.-
Én-.- Sun, 2011-08-21 17:01

Én nem tudom, hogy a mennyiségekkel, az alapanyagokkal vagy a recepttel volt e a gond ,de nekem nem sikerült. Sőt egyáltalán nem hasonlít az az eredetire sem a tésztája, sem az íze! Próbáltam korrigálni a hozzászólók tapasztalatai szerint,de sehogy sem lett olyan ,mit amilyennek lennie kellett volna. A tészta nem dagadt meg, a ragadós trutyi meg fura ízű lett. Már többször vettem igénybe internetes recepteket ,mindig sikerrel ,de ezzel nem tudok mit kezdeni...ezt még a kutya sem eszi meg.

Ilcsy
Ilcsy Mon, 2011-06-20 10:54

bocimano!
Nagyon köszíííí! :D sehol nem találtam a tölteléket. a tésztáját vagy mijét ragacsos rizslisztből kell csinálni és én tang yuan- nak találtam meg. Remélem sikerül megalkotni. Ha majd elakadok írok. Mégegyszer köszi.. szia!!!

kamahe
kamahe Sun, 2011-06-12 12:25

Köszönöm a receptet!

Annyi baja volt, hogy egy csirkemell kevésnek bizonyult! :)

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2011-05-17 18:01

Úgy látom én voltam itt az utolsó...régebben.Ezt a husit gyakran elkészítem és nagyon szeretjük.Puszi érte:Bogi

kriszta néni
Kriszta néni / kriszta néni Sat, 2011-02-26 19:31

Hát szóval.........erre se jöttem volna rá magamtól...mármint hogy a kínaialk is európához igazodnak...bár ne tennék!Mert amennyit ettünk már a gyors kínai büfékbe és jópofán gondoltuk ez tuti kínai! jÓ a story..jól kinyomoztad....gondolom te sem vagy kezdő szakács!Nagyon ízlik a családnak.....köszi

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2011-02-28 15:15

Kedves Kriszta néni!
Köszönöm a kedves szavakat, de akár hiszi, akár nem bizony teljesen kezdő szakács vagyok. :-)
Csak szeretek ezeknek a dolgoknak a végére járni. ;-)
Üdvözlettel
Eszter

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-02-25 10:19

Szia!
Már régóta nézegettem a receptedet, nagyon guszta volt a képen! Ma végre elkészítettem:)
Nagyon-nagyon finom! Máskoris megcsinálom!
Köszönöm a receptet!

gyíkszemű
gyikszemu / gyíkszemű Sun, 2011-01-30 19:04

Szia Gargoyle! A recepted isteni, tegnap elkészítettem. Annyi változtatással, hogy én a sima búzaliszt helyett rizslisztet használtam. Fent írtad, hogy akkor lesz ropogós a bunda, ha alacsony glutént tartalmaz a liszt, a rizsliszt pedig nem tartalmaz glutént. Tehát nagyon ropogott:)
Ja, lehet, hogy ezt már valaki megírta a hozzászólásokban, sajna nem volt időm mindet elolvasni.
Még egyszer köszi! Ajánlani fogom.

Midori
Milus / Midori Sun, 2011-01-23 11:36

Kipróbáltam a receptet. a szósszal nincs is gond. de a tészta recept használhatatlan. sütéskor pár másodperc alatt megbarnul, a hús nyers maradt. Ez egy nagyon nem jó recept. ráment egy csomó idő, alapanyag az előkészítésre, és a végén egy használhatatlan ételt kaptam. pedig mindent a leírás szerint csináltam.

inf3rno
inf3rno / inf3rno Sat, 2013-02-02 10:57

Én kipróbáltam sima sörtésztával, azzal nincs gond, csak nem lesz ropogós, hanem puha marad. Szerintem ez keményítő hozzáadásával orvosolható.

Arra gondoltam, hogy szakítok ezzel az olajban sütéssel, mert végülis ugyanazt a hatást el lehet érni palacsinta + grillhús + mézes szósz kombinációval, viszont nincs ennyi macera vele, és kevesebb olaj is fogy hozzá. Nem jön be az olajban sütés...

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2011-01-23 14:00

Midori, sajnálom, de abból, amit leírsz egyértelmű, hogy egyszerűen csak túl forró volt az olaj. Ezt mindenkinek otthon saját magának, a saját tűzhelyén, serpenyőjében kell kitapasztalni, a recept ilyenkor csak egy útmutató, a "mindent úgy csináltam, ahogy le volt írva" épp ezért nem jelent semmit. Én nem tudom neked megmondani, hogy a Te gáztűzhelyeden, a Te serpenyődben mikor éred el azt a hőfokot, hogy szépen megsül és nem megég.
Én nem egyszer készítettem már el, sosem volt vele ilyen gondom. Amikor először sütöttem, nekem is ilyen lett, de csak az első adag, mert egyszerűen levettem a lángot és úgy sütöttem tovább. Tehát, ilyen problémám nekem is volt, de ez nem jelenti azt, hogy a recept a rossz. Ha az lenne, a többi embernek sem sikerült volna.
Azért ne add fel ilyen könnyen. Tapasztald ki, nálad milyen hőfokon kell sütni, mennyire lehet forró az olaj. A tészta csak úgy önmagában nem "kormol", csak akkor ha elégetik.
üdv:
Eszter

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Mon, 2011-01-17 07:24

Sziasztok! Nekem édes szójaszószom van itthon, nagyon sűrű és nagyon sötét színű. Nekünk egyébként nagyon ízlik. Szóval nekem is azonnal sötétbarna lett, ahogy beletettem az olajba, a legkisebb gázrózsán és az takarékon volt, úgy sütöttem mert nekem is megégett volna. Pénteken ez volt a zaba :) az Eszter féle kínai, csak szezámmag nélkül.

767
csirkemell filé 40 dkg
szójaszósz 2 ek
szaké 10 ml
szezámolaj 2 csepp
finomliszt 2 csapott ek
étkezési keményítő 2 csapott ek
víz 2 ek
sütőpor 0.4 tk
szódabikarbóna 0.4 tk
napraforgó olaj 0.5 ek
víz 100 ml
csirke alaplé 100 ml
rizsecet 3 ek
étkezési keményítő 2 csapott ek
cukor 150 g
szójaszósz 3 ek
szezámolaj 2 ek
chiliszósz 1 teáskanál
fokhagyma 1 gerezd