r
Nosalty Logó

Kínai csípős-savanyú leves Piroskától

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
NS
Kínai csípős-savanyú leves Piroskától
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 196 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1552 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 26 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    88 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1863.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    230 mg
  • Nátrium
    1473 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    678 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    310 micro
  • β-karotin
    821 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    326 micro
Összesen 196 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    111.1 g

Zsír

  • Összesen
    39.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    704 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14907.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    138 mg
  • Kálcium
    657 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    453 mg
  • Foszfor
    1843 mg
  • Nátrium
    11784 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    196.1 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    5424.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    988 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    173 mg
  • D vitamin:
    156 micro
  • K vitamin:
    258 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    52 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    682 micro
  • Kolin:
    813 mg
  • Retinol - A vitamin:
    253 micro
  • α-karotin
    2483 micro
  • β-karotin
    6571 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    2610 micro
Összesen 1552 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    251.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    199 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    91.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    42 micro
  • β-karotin
    111 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 26 Kcal

Elkészítés

  1. Kb. 3 l hideg vízben feltesszük főni a csíkokra vágott csirkemellet a leveskockákkal. (Javaslom, hogy a lábos csak félig legyen tele vízzel, mert a többi helyet kitöltik majd a hozzávalók. Ha mégsem, a vizet utólag pótolni lehet.)
  2. Forró vízbe beáztatjuk a szárított shiitake gombát. A sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A savanyú káposztát kb. 2 cm hosszú szálakra vágjuk. A championgombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk.
  3. Ha felforrt a leves, hozzáadjuk a fenti hozzávalókat és a szójababcsírát.
  4. Külön lábasban vizet forralunk, ebben 1-2percig főzzük az üvegtésztát, hogy éppenhogy megpuhuljon, ezután leszűrjük. Vágódeszkán ezt is 2-3 cm-es darabokra vágjuk, azért hogy kanállal kényelmesen lehessen majd enni. Hozzáadjuk a leveshez.
  5. Kb. 10 perc forralás után kezdhetjük ízesíteni a levest szójaszósszal, erős pistával és balzsamecettel. (A savanyúság és csípősség mindenki saját ízlésére van bízva. De az asztalnál is lehet még utóízesíteni egyénileg.)
  6. Felverjük a tojásokat, és a forrásban lévő levesbe lassan belecsurgatjuk egy villán keresztül. Alaposan megkavargatjuk.
  7. Egy bögrében pici hideg vízzel összekeverjüka keményítőt, és a levesbe keverjük.
  8. A felaprított újhagymát a leves tetejére szórjuk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 26
  • Össznézettség: 23844
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 18.

Ajánló

Javaslom, hogy próbáljunk meg minél többféle "egzotikus" zöldséget beletenni. Például bambuszrügy, fafülgomba, vízigesztenye, stb. Ha gyerekek is vannak a családban, az erős pistával óvatosan bánjunk, a felnőttek tehetnek később is még belőle a tányérjukba. Mivel én nem nagyon szeretem az ecet ízét, a leves savanyúságát a savanyított káposztával és a balzsamecettel értem el. Aki merészebb ezen a téren, használjon borecetet.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Számomra érthetetlen módon sokan szeretik a kínai büfékben kapható nyákos, főként répából és káposztából álló csípős-savanyú levest. Mondanom sem kell, semmi köze nincs az eredeti kínai verzióhoz. Ezért édesapámmal kooperálva mi is a szabad alkotás mellett döntöttünk, némileg felturbóztuk a levest, és nagy mértékben csökkentettük a keményítő mennyiségét, elkerülendő a nyákos hatást.

Hozzászólások

M.Kata

Ez nagyon finom! Csak rövid korrektúra: NINCS olyan, hogy CHAMPION gomba. A gomba neve: CHAMPIGNON. A champion gy?ztest jelent, a gomba neve champignon. Amióta létezik nálunk kínai étterem, azóta járok, és nem is igen ettem még más levest, mint er?s-savanyút. Innen-onnan lehetett felcsipegetni a recepteket, de nagyon kevesen írták le konkrét hozzávalókkal, köszönet érte, hogy most megkaptuk!

Törölt felhasználó

Szia Kata! Köszönöm a hozzászólást és a korrektúrát (a szerkeszt?knek is biztos elkerülte e figyelmét), ezentúl így fogom használni ezt a szót, mert még biztos fogok párszor gombával f?zni, ugyanis nagyon szeretem. Biztos vagyok benne, hogy ha megf?zöd otthon ezt a levest, többet nem nagyon fogsz büfékben ilyet enni, és a család/barátok nagy kedvence lesz!

M.Kata

Köszönöm, biztos így lesz. Szoktam otthon kínait, és nagyon szeretik, csak ez a leveske hiányzott NAGYON a repertoárból, de most már megvan :) Még egyszer köszönöm, szép napocskát!

Törölt felhasználó

Szia, Pirka! Két kérdésem van, ami tulajdonképpen egy. Mit?l lesz a kínaiaknál kapott kínai leves zselés-taknyos - már bocs. Maga a keményít? (esetleg kukoricakeményít?) csinálj ezt? Köszönöm, Iván

Törölt felhasználó

Szia Iván! Véleményem szerint attól, hogy aránytalanul sok keményít?t tesznek bele. Ami nem tudom kinek és miért jó, ezt majd egyszer elmagyarázhatná nekem valaki. :)

P.Klára

Kedves Pirka! Akkor mondom:) Magamtól soha nem vettem volna meg a kinézete miatt ezt a levest, de a kínainál a nagy adag mellé választhattam, kólát kérek, vagy levest. Jobb híján a levest választottam - és mennybéli élmény volt. Ragadt, dzsamás volt, de az ízek! Forró, édes, savanyú, csíp?s. Azóta már repetáztam. Most az egyik," mirelit házhoz viv?" autónál felfedeztem a kínai, zacskós keveréket, így nem kell egyenként beszerezni a hozzávalókat, s most f? épp a fazékban. Receptet meg T?led választottam, mert ez ígéri azt a mennyei ízt. Szóval ha sikerült, akkor elmormolom a te és az apukád nevét is hálából:)

P.Klára

Kész is lett, el?kóstoltam. Nekem nagyon ízlik, a család meg majd nyilatkozik este. Igazad van a savanyú káposztát illet?en: legvégén kis almaecettel ízesítettem - ez volt itthon - , de nagyon intenzív benne. Nem tudom lehet-e fele édes, fele savanyított a káposzta, mert nekem az édes-f?tt a mindenem. Beszerzem azért a hozzávalókat, s megismétlem friss alapanyagokból - de ez a kínai keverék jó ötlet attól, aki kitalálta.Jó f?zést, s sok különleges receptet T?led!

Törölt felhasználó

Kedves Klára! Nagyon köszönöm a részletes beszámolót. Igazán örömmel tölt el, hogy bevált a receptem nálad is, id?vel biztos az egyéni ízlésedre fogod formálni. Ezt a fajta szabadságot szeretem a f?zésben. :) További jó sütés-f?zést kívánok!

Címlapról ajánljuk

További cikkek