Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kínai csípős-savanyú leves Piroskától

Kínai csípős-savanyú leves Piroskától
Kínai csípős-savanyú leves Piroskától
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Számomra érthetetlen módon sokan szeretik a kínai büfékben kapható nyákos, főként répából és káposztából álló csípős-savanyú levest. Mondanom sem kell, semmi köze nincs az eredeti kínai verzióhoz. Ezért édesapámmal kooperálva mi is a szabad alkotás mellett döntöttünk, némileg felturbóztuk a levest, és nagy mértékben csökkentettük a keményítő mennyiségét, elkerülendő a nyákos hatást.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Javaslom, hogy próbáljunk meg minél többféle "egzotikus" zöldséget beletenni. Például bambuszrügy, fafülgomba, vízigesztenye, stb. Ha gyerekek is vannak a családban, az erős pistával óvatosan bánjunk, a felnőttek tehetnek később is még belőle a tányérjukba. Mivel én nem nagyon szeretem az ecet ízét, a leves savanyúságát a savanyított káposztával és a balzsamecettel értem el. Aki merészebb ezen a téren, használjon borecetet.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kb. 3 l hideg vízben feltesszük főni a csíkokra vágott csirkemellet a leveskockákkal. (Javaslom, hogy a lábos csak félig legyen tele vízzel, mert a többi helyet kitöltik majd a hozzávalók. Ha mégsem, a vizet utólag pótolni lehet.)
  2. Forró vízbe beáztatjuk a szárított shiitake gombát. A sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A savanyú káposztát kb. 2 cm hosszú szálakra vágjuk. A championgombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk.
  3. Ha felforrt a leves, hozzáadjuk a fenti hozzávalókat és a szójababcsírát.
  4. Külön lábasban vizet forralunk, ebben 1-2 percig főzzük az üvegtésztát, hogy éppenhogy megpuhuljon, ezután leszűrjük. Vágódeszkán ezt is 2-3 cm-es darabokra vágjuk, azért hogy kanállal kényelmesen lehessen majd enni. Hozzáadjuk a leveshez.
  5. Kb. 10 perc forralás után kezdhetjük ízesíteni a levest szójaszósszal, erős pistával és balzsamecettel. (A savanyúság és csípősség mindenki saját ízlésére van bízva. De az asztalnál is lehet még utóízesíteni egyénileg.)
  6. Felverjük a tojásokat, és a forrásban lévő levesbe lassan belecsurgatjuk egy villán keresztül. Alaposan megkavargatjuk.
  7. Egy bögrében pici hideg vízzel összekeverjük a keményítőt, és a levesbe keverjük. 
  8. A felaprított újhagymát a leves tetejére szórjuk.

  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 22 847
elküldve: 2
receptkönyvben: 194
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Kama Suflé

Mióta szakács: 2009.10.12.
56 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyha: kínai
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

turbó erős-savanyú leves, kínai leves, kínai zöldséges csirkeleves

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

P.Klára
P.Klára Thu, 2014-08-14 10:24

Kedves Pirka!
Akkor mondom:) Magamtól soha nem vettem volna meg a kinézete miatt ezt a levest, de a kínainál a nagy adag mellé választhattam, kólát kérek, vagy levest. Jobb híján a levest választottam - és mennybéli élmény volt. Ragadt, dzsamás volt, de az ízek! Forró, édes, savanyú, csípős. Azóta már repetáztam.
Most az egyik," mirelit házhoz vivő" autónál felfedeztem a kínai, zacskós keveréket, így nem kell egyenként beszerezni a hozzávalókat, s most fő épp a fazékban. Receptet meg Tőled választottam, mert ez ígéri azt a mennyei ízt. Szóval ha sikerült, akkor elmormolom a te és az apukád nevét is hálából:)

P.Klára
P.Klára Thu, 2014-08-14 11:11

Kész is lett, előkóstoltam. Nekem nagyon ízlik, a család meg majd nyilatkozik este. Igazad van a savanyú káposztát illetően: legvégén kis almaecettel ízesítettem - ez volt itthon - , de nagyon intenzív benne. Nem tudom lehet-e fele édes, fele savanyított a káposzta, mert nekem az édes-főtt a mindenem. Beszerzem azért a hozzávalókat, s megismétlem friss alapanyagokból - de ez a kínai keverék jó ötlet attól, aki kitalálta.Jó főzést, s sok különleges receptet Tőled!

Pirka
Kama Suflé / Pirka Tue, 2014-08-19 10:46

Kedves Klára!
Nagyon köszönöm a részletes beszámolót. Igazán örömmel tölt el, hogy bevált a receptem nálad is, idővel biztos az egyéni ízlésedre fogod formálni. Ezt a fajta szabadságot szeretem a főzésben. :)
További jó sütés-főzést kívánok!

bivanka
bivanka Tue, 2012-07-31 17:18

Szia, Pirka!
Két kérdésem van, ami tulajdonképpen egy.
Mitől lesz a kínaiaknál kapott kínai leves zselés-taknyos - már bocs.
Maga a keményítő (esetleg kukoricakeményítő) csinálj ezt?
Köszönöm, Iván

Pirka
Kama Suflé / Pirka Tue, 2012-07-31 21:37

Szia Iván!
Véleményem szerint attól, hogy aránytalanul sok keményítőt tesznek bele. Ami nem tudom kinek és miért jó, ezt majd egyszer elmagyarázhatná nekem valaki. :)

Pirka
Kama Suflé / Pirka Mon, 2012-03-19 11:06

Szia Kata! Köszönöm a hozzászólást és a korrektúrát (a szerkesztőknek is biztos elkerülte e figyelmét), ezentúl így fogom használni ezt a szót, mert még biztos fogok párszor gombával főzni, ugyanis nagyon szeretem.
Biztos vagyok benne, hogy ha megfőzöd otthon ezt a levest, többet nem nagyon fogsz büfékben ilyet enni, és a család/barátok nagy kedvence lesz!

mkata
M.Kata / mkata Mon, 2012-03-19 12:40

Köszönöm, biztos így lesz. Szoktam otthon kínait, és nagyon szeretik, csak ez a leveske hiányzott NAGYON a repertoárból, de most már megvan :) Még egyszer köszönöm, szép napocskát!

mkata
M.Kata / mkata Mon, 2012-03-19 10:55

Ez nagyon finom! Csak rövid korrektúra: NINCS olyan, hogy CHAMPION gomba. A gomba neve: CHAMPIGNON. A champion győztest jelent, a gomba neve champignon. Amióta létezik nálunk kínai étterem, azóta járok, és nem is igen ettem még más levest, mint erős-savanyút. Innen-onnan lehetett felcsipegetni a recepteket, de nagyon kevesen írták le konkrét hozzávalókkal, köszönet érte, hogy most megkaptuk!

194
shiitake gomba 10 dkg
csiperkegomba 25 dkg
sárgarépa 1 db
savanyú káposzta 15 dkg
üvegtészta 10 dkg
újhagyma 2 db
csirkemell filé 1 db
tojás 3 db
csírák 420 g
leveskocka 3 db
szójaszósz 100 ml
balzsamecet 1 dl
csípős paprikakrém 1 ek
étkezési keményítő 2 evőkanál
víz 4 l