r
Nosalty Logó

Kínai csípős-savanyú leves Piroskától

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
NS
Kínai csípős-savanyú leves Piroskától
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 196 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1552 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 26 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    88 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1863.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    230 mg
  • Nátrium
    1473 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    678 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    310 micro
  • β-karotin
    821 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    326 micro
Összesen 196 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    111.1 g

Zsír

  • Összesen
    39.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    704 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14907.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    138 mg
  • Kálcium
    657 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    453 mg
  • Foszfor
    1843 mg
  • Nátrium
    11784 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    196.1 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    5424.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    988 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    173 mg
  • D vitamin:
    156 micro
  • K vitamin:
    258 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    52 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    682 micro
  • Kolin:
    813 mg
  • Retinol - A vitamin:
    253 micro
  • α-karotin
    2483 micro
  • β-karotin
    6571 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    2610 micro
Összesen 1552 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    251.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    199 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    91.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    42 micro
  • β-karotin
    111 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 26 Kcal

Elkészítés

  1. Kb. 3 l hideg vízben feltesszük főni a csíkokra vágott csirkemellet a leveskockákkal. (Javaslom, hogy a lábos csak félig legyen tele vízzel, mert a többi helyet kitöltik majd a hozzávalók. Ha mégsem, a vizet utólag pótolni lehet.)
  2. Forró vízbe beáztatjuk a szárított shiitake gombát. A sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A savanyú káposztát kb. 2 cm hosszú szálakra vágjuk. A championgombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk.
  3. Ha felforrt a leves, hozzáadjuk a fenti hozzávalókat és a szójababcsírát.
  4. Külön lábasban vizet forralunk, ebben 1-2percig főzzük az üvegtésztát, hogy éppenhogy megpuhuljon, ezután leszűrjük. Vágódeszkán ezt is 2-3 cm-es darabokra vágjuk, azért hogy kanállal kényelmesen lehessen majd enni. Hozzáadjuk a leveshez.
  5. Kb. 10 perc forralás után kezdhetjük ízesíteni a levest szójaszósszal, erős pistával és balzsamecettel. (A savanyúság és csípősség mindenki saját ízlésére van bízva. De az asztalnál is lehet még utóízesíteni egyénileg.)
  6. Felverjük a tojásokat, és a forrásban lévő levesbe lassan belecsurgatjuk egy villán keresztül. Alaposan megkavargatjuk.
  7. Egy bögrében pici hideg vízzel összekeverjüka keményítőt, és a levesbe keverjük.
  8. A felaprított újhagymát a leves tetejére szórjuk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 136
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 19
  • Össznézettség: 25681
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 18.

Ajánló

Javaslom, hogy próbáljunk meg minél többféle "egzotikus" zöldséget beletenni. Például bambuszrügy, fafülgomba, vízigesztenye, stb. Ha gyerekek is vannak a családban, az erős pistával óvatosan bánjunk, a felnőttek tehetnek később is még belőle a tányérjukba. Mivel én nem nagyon szeretem az ecet ízét, a leves savanyúságát a savanyított káposztával és a balzsamecettel értem el. Aki merészebb ezen a téren, használjon borecetet.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Számomra érthetetlen módon sokan szeretik a kínai büfékben kapható nyákos, főként répából és káposztából álló csípős-savanyú levest. Mondanom sem kell, semmi köze nincs az eredeti kínai verzióhoz. Ezért édesapámmal kooperálva mi is a szabad alkotás mellett döntöttünk, némileg felturbóztuk a levest, és nagy mértékben csökkentettük a keményítő mennyiségét, elkerülendő a nyákos hatást.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.