Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karalábés-tejszínes rakott burgonya

Karalábés-tejszínes rakott burgonya
Karalábés-tejszínes rakott burgonya
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A családi receptkönyv szerint elkészített rakott burgonya nem tartozott a kedvenceim közé. Száraz volt, unalmas, a tojásoknak csak a sárgáját szerettem megenni, stb. Gondolkoztam, mivel tudnám felturbózni ezt az ételt. Szeretek olyan ételeket készíteni, amelyek gyorsan, könnyen elkészíthetőek, mégis tartalmasak, és nem utolsósorban olcsóak. Szerintem ez egy remek példa arra, hogy némi fantáziával könnyedén dobhatunk fel egy régi receptet.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát héjastul megfőzzük, a tojásokat szintén. Ha kissé kihűltek, megpucolunk mindent.
  2. A karalábét meghámozzuk, negyedekre, majd hajszálvékony szeletekre vágjuk. (Nem főzzük meg, csak a sütésnél éri hő, így ha vastagok a szeletek, nem fognak megpuhulni.)
  3. A kolbászt felkarikázzuk, majd a szeleteket negyedeljük. (Én így szeretem, de simán karikázva is tökéletes.)
  4. A kihűlt burgonyákat felkarikázzuk, majd félretesszük. A tojásokat apró kockákra vágjuk. (Ez is jó csak szimplán szeletelve, de jobban szeretem "elrejteni" az ételben.)
  5. A tejszínt egy tálba öntjük, sóval, borssal ízesítjük, majd a kockasajtot szétmorzsolva beletesszük, és botmixerrel elkeverjük. (Kihagyható a lépés, ha nem zavarnak a sajtdarabkák, vagy még egyszerűbb, ha ömlesztett sajtot használunk. Nekem most pont kockasajt volt készleten.)
  6. A tejszínes keverékbe tesszük a felaprított tojásokat.
  7. A sütőtálat/kisebb tepsit/tortaformát picit megkenjük olajjal, és elkezdjük belepakolni a felkarikázott burgonyát. Az első rétegre jön a karalábé, a darabolt kolbász, majd egy kis reszelt sajt. Ezt folytatjuk, amíg van a hozzávalókból. Ha minden elfogyott, az egészet nyakon öntjük a tejszínes keverékkel, és megszórjuk még egy adag reszelt sajttal. Sózni, borsozni a rétegek között is lehet, ez ízlés dolga.
  8. 250 fokon addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul. (Én így szeretem: puha burgonya, kissé ropogós karalábé, jó sok tejszín és pirosra sült sajtréteg.) Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 755
elküldve: 0
receptkönyvben: 24
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

msmandula

Mióta szakács: 2014.04.28.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

duplán sajtos rakott krumpli, tejszínes-karalábés-sajtos rakott burgonya, tejszínes rakott krumpli

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

549
burgonya 10 közepes db
főtt tojás 3 db
karalábé 1 közepes db
gyulai kolbász 10 dkg
főzőtejszín 200 ml
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
kockasajt 4 db
sajt 10 dkg