r
Nosalty Logó

Karácsonyi torta Kexie konyhájából

NS
Karácsonyi torta Kexie konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Mézeskalács ízű tészta

Kekszes sajtkrém

751
Kalória
8.1g
Fehérje
87.3g
Szénhidrát
39.5g
Zsír
39.4g
Víz
70.7g
Koleszterin
843.8mg
Élelmi rost
44.2g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Mézeskalács ízű tészta

Kekszes sajtkrém

Összesen 751 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Mézeskalács ízű tészta

Kekszes sajtkrém

Összesen 8992 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír

Mézeskalács ízű tészta

Kekszes sajtkrém

Összesen 357 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    39.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    370.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    144 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    87.3 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    39.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 751 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    97.4 g

Zsír

  • Összesen
    473.7 g
  • Telített zsírsav
    105 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    142 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    90 g
  • Koleszterin
    848 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4448.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    195 mg
  • Kálcium
    1138 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    317 mg
  • Foszfor
    1042 mg
  • Nátrium
    1732 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1047.9 g
  • Cukor
    530 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    473.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1168 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    97 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    125 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    194 micro
  • Kolin:
    551 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1152 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    213 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    798 micro
Összesen 8992 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    18.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    176.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.7 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    18.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 357 kcal

Elkészítés

Mézeskalács ízű tészta

  1. Melegítsük elő a sütőt: alsó-felső sütés 180°C, hőlégkeverés 160°C, gázsütő 4-es fokozat. Sütőpapírból vágjunk kört egy kb. 20-22 cm-es kerek tortaforma aljába, az oldalára is ragasszunk sütőpapír csíkot (teflon, szilikon stb ide vagy oda mindenképp ajánlom a sütőpapírozást, mert elég ragacsos, nedves a megsült tészta). Fóliával bugyoláljuk be a tortaforma alját kívülről, nehogy véletlenül kifolyjon a sütő aljába a híg nyers tészta.
  2. Egy kis lábasban melegítsük fel a tejet és a melaszt, kevergessük, amíg teljesen elvegyül, majd hagyjuk kihűlni.
  3. Egy nagy tálban keverjük össze a száraz alapanyagokat: lisztet, sütőport, szódabikarbónát, cukrot, sót, fahéjat, gyömbért, szegfűszeget.
  4. Egy másik tálban elegyítsük a nedves hozzávalókat: melaszos tejet, olajat, aludttejet, tojásokat, rumot és vaníliát.
  5. Egyesítsük a száraz és nedves összetevőket homogén masszává.
  6. Osszuk el 3 tortaformába a tésztát, és süssük meg kb. 25-30 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük. Csupán 1 tortaforma birtokában süssük három adagban, mint ahogy én is tettem. Ha egyszerre több tortaformánk van a sütőben, akkor 20 perc sütés után cseréljük meg a helyüket.

Kekszes sajtkrém

  1. Habosítsuk a vajat a cukorral.
  2. Adjuk a cukros vajhoz a krémsajtot, kekszkrémet és a vaníliakivonatot, keverjük simára.
  3. A krém felével töltsük meg a kihűlt lapokat, és vékony rétegben vonjuk be vele a tortát (nem kell, hogy teljesen befedje, nyugodtan kikandikálhat itt-ott a torta, ez csak az alapozó réteg).
  4. Legalább 30 percig hűtsük a betöltött, lealapozott tortát. A maradék krémet is tartsuk hűvös helyen, de 10 perccel felhasználás előtt tegyük szobahőmérsékletre.
  5. Egyenletesen rétegben fedjük be a tortát a maradék krémmel, spatulával kis csúcsokat hagyva havas táj gyanánt. Díszítsük tetszőlegesen mézeskalács figurákkal (én az oldalára 6 kisebb és 6 nagyobb csillagot tettem, kijelölve 12 szeletet).

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 22

Van valami fixációm a főzős újságokkal és szakácskönyvekkel kapcsolatban. Ha utazom, mindig vásárolok egy-két magazint (volt, hogy négyet), a hosszú út ürügyén. Ilyen körülmények között került a birtokomba a BBC GoodFood decemberi száma. A borítón lévő tortába azonnal beleszerelmesedtem, és habár még csak november 20. volt, de lelki szemeim előtt már láttam a tortát a karácsonyi vacsora után az asztalon. Nem pusztán karácsonyi desszertnek, de Nagymamám születésnapja alkalmából is készült, a felsorolt hozzávalók mellett egy jó nagy csipet szeretettel, amitől még finomabb lett a végeredmény.:)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek