Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyi süni

Karácsonyi süni
Karácsonyi süni
65 perc / előkészület: 45 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nos, azt hiszem, a külseje alapján inkább karácsonyi chokito tortának kellett volna elnevezni, de azt azért mégsem:). Hogy egy klasszikust idézzek, a rusztikus külső mögött azonban nagyon finom ízek rejlenek, de tényleg!!! Aki eddig kóstolta, oda volt érte, mint ahogy én is. Az ízek nagyon jól passzolnak egymáshoz, igazi karácsonyi finomság, előre elkészíthető, ami azt gondolom, a karácsonyi készülés hajrájában nagyon hasznos tud lenni.  Sőt, aki tehetségesebb a díszítésben, illetve a kivitelezésben, talán szebb külsőt tud kreálni ennek a kis süninek. 

hozzávalók / 8 adag

csokis-pisztáciás keksz

"tojáslikőrös" krém

díszítés

Szólj hozzá!

elkészítés

csokis-pisztáciás keksz

  1. A vajat és a barna cukrot robotgép segítségével jól kikeverjük, egészen addig, amíg a barna cukor fel nem oldódik gyakorlatilag teljesen. Ezután hozzáadjuk a tojásokat és a vanília kivonatot, és azzal is jól összekeverjük a masszát. Adjuk hozzá a sót és kakaóport, amiket szintén jól dolgozzunk össze a tésztával. Ha ezzel megvagyunk, akkor váltsunk át fakanálra, és annak segítségével keverjük a masszához a lisztet apránként adagolva. Végül keverjük bele a tésztába a durvára aprított étcsokit és a pisztáciát.
  2. Kapcsoljuk be a sütőt, állítsuk hőlégkeverésre, a hőmérsékletet pedig 175 fokra. Egy (ha van kettő, az még jobb) alacsony falú tepsibe tegyünk sütőpapírt. Egy teáskanál, illetve kezünk segítségével formázzunk a tésztából kb. 2 cm átmérőjű golyókat. Ha ügyesek voltunk, egy átlagos sütőtepsiben 4 sorban 5 golyónak kell lennie. Tegyük be a tepsit a hűtőbe kb. 10 percre pihenni.
  3. A pihentetés után az ujjaink segítségével nyomkodjunk a golyókból kb. 0,5 cm vastag korongokat, és mehet a sütőbe 10 percre. Figyeljünk rá, mert nem szabad túlsütni a korongokat, mivel a kakaó könnyen megég és akkor keserű lesz a keksz. Ha a korongok széle kicsit kezd sötétedni, akkor pont jó. Amikor kivesszük, még nagyon puhák lesznek a kekszek, de ez így van rendjén, ha kihűlnek, pont jó állagúak lesznek. Akinek csak egy tepsije van, annak jöhet a második adag kekszsütés.

"tojáslikőrös" krém

  1. Az almát hámozzuk meg, és vágjuk apró kockákra, tegyük egy mikrózható tálba, és szórjuk meg a fahéjjal. Tegyük be a mikróba kb. 1-1,5 percre. Hagyjuk kihűlni.
  2. A habtejszínt öntsük egy magas falú tálba, és kezdjük el felverni, ha elég zsíros és hideg a tejszín, akkor magától is megfelelő állagú, azaz nem túl kemény tejszínhab lesz belőle. Ha valamiért mégsem lenne eléggé a kemény a hab, akkor segítsünk be egy kis csomag habfixálóval.
  3. Felverés közben adjuk hozzá a cukrot, és ha elértük a megfelelő állagot, akkor adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és jól keverjük el őket. Végül adjuk hozzá a kihűlt fahéjas almakockát, amiket egy hablapát segítségével óvatosan keverjünk össze a krémmel.

összeállítás, díszítés

  1. Egy tortatálra, vagy akinek nincs (mint, ahogy nekem sincs), egy megfelelő nagyságú teljesen lapos tálra/tányérra, rakjunk egy nagy adag krémet, és simítsuk el úgy, hogy ha 7 kekszet egymás mellé körberakunk (+egy közepére), akkor elfedje. Jöhet az újabb krémréteg, aztán megint a kekszek. Folytassuk a rétegezést, amíg el nem fogy a krém, illetve a keksz, fontos, hogy a tetejére krém kerüljön. Nem kötelező kúp, illetve süni formát építeni.
  2. Ha készen vagyunk, akkor jöhet a díszítés, ami nem túl bonyolult, mert egyszerűen csak szórjuk meg durvára aprított pisztáciával és őrölt fahéjjal.
  3. Végül tegyük a hűtőbe min. egy éjszakára, de ha tovább marad bent, az sem baj. Erre azért van szükség, hogy a krémtől vághatóvá puhuljanak a kekszek.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 273
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

PpetraA

Mióta szakács: 2014.08.08.
4 recept

receptjellemzők

konyha: angol
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek
mikor: mindig, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
receptverseny: Fűszeres sütemények receptverseny, Pur karácsonyi finomságok receptverseny
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

keksztorta, tejszínes sünitorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

878
vaj 20 dkg
barna cukor 20 dkg
tojás 2 db
vanília kivonat 1 kávéskanál
cukrozatlan kakaópor 2 teáskanál
1 csipet
finomliszt 40 dkg
étcsokoládé 90 g
sótlan pisztácia 40 g
habtejszín 750 ml
cukor 6 ek
vanília kivonat 4 ek
fehér rum 4 ek
szerecsendió 1 késhegynyi
alma 1 nagy db
fahéj 1 teáskanál
sótlan pisztácia 5 g
fahéj 1 kávéskanál