Karácsonyi süni
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
PpetraA
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 22% Zsír
csokis-pisztáciás keksz
-
25g vaj179 kcal
-
25g barna cukor95 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
11g étcsokoládé61 kcal
-
15 kcal
"tojáslikőrös" krém
-
94g habtejszín274 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
0 kcal
-
4g fehér rum9 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
31g alma15 kcal
-
0g fahéj0 kcal
díszítés
-
2 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
878
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 22% Zsír
csokis-pisztáciás keksz
-
200g vaj1434 kcal
-
200g barna cukor760 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
90g étcsokoládé491 kcal
-
40g sótlan pisztácia121 kcal
"tojáslikőrös" krém
-
750g habtejszín2190 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
0 kcal
-
32g fehér rum74 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
250g alma117 kcal
-
0g fahéj0 kcal
díszítés
-
15 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
7028
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 22% Zsír
csokis-pisztáciás keksz
-
9.3g vaj67 kcal
-
9.3g barna cukor36 kcal
-
5.1g tojás6 kcal
-
0.1g vanília kivonat0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
18.7g finomliszt68 kcal
-
4.2g étcsokoládé23 kcal
-
1.9g sótlan pisztácia6 kcal
"tojáslikőrös" krém
-
35g habtejszín102 kcal
-
2.8g cukor11 kcal
-
0 kcal
-
1.5g fehér rum3 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
11.7g alma5 kcal
-
0g fahéj0 kcal
díszítés
-
0.2g sótlan pisztácia1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
328
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.2 g
Zsír
-
Összesen 55.8 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 204 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 431.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 117 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 183 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84.7 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 106 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 453 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 444 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 111 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 116 micro
Összesen
878
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 81.7 g
Zsír
-
Összesen 446.6 g
-
Telített zsírsav 268 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 133 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 1630 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3454.8 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 179 mg
-
Kálcium 936 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 343 mg
-
Foszfor 1461 mg
-
Nátrium 505 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 677.3 g
-
Cukor 346 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 847.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3627 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 252 micro
-
K vitamin: 51 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 206 micro
-
Kolin: 519 mg
-
Retinol - A vitamin: 3552 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 888 micro
-
β-crypt 34 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 929 micro
Összesen
7028
kcal
- 4% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 20.9 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 161.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.6 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 39.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 169 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 166 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
Összesen
328
kcal
Hozzávalók
csokis-pisztáciás keksz
-
20 dkg barna cukor
-
1 kávéskanál vanília kivonat
-
2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
-
1 csipet só
-
40 dkg finomliszt
-
90 g étcsokoládé
-
40 g sótlan pisztácia
"tojáslikőrös" krém
-
6 ek cukor
-
4 ek vanília kivonat
-
4 ek fehér rum
-
1 késhegynyi szerecsendió
-
1 nagy db alma
-
1 teáskanál fahéj
díszítés
-
5 g sótlan pisztácia
-
1 kávéskanál fahéj
Elkészítés
csokis-pisztáciás keksz
- A vajat és a barna cukrot robotgép segítségével jól kikeverjük, egészen addig, amíg a barna cukor fel nem oldódik gyakorlatilag teljesen. Ezután hozzáadjuk a tojásokat és a vanília kivonatot, és azzal is jól összekeverjük a masszát. Adjuk hozzá a sót és kakaóport, amiket szintén jól dolgozzunk össze a tésztával. Ha ezzel megvagyunk, akkor váltsunk át fakanálra, és annak segítségével keverjük a masszához a lisztet apránként adagolva. Végül keverjük bele a tésztába a durvára aprított étcsokit és a pisztáciát.
- Kapcsoljuk be a sütőt, állítsuk hőlégkeverésre, a hőmérsékletet pedig 175 fokra. Egy (ha van kettő, az még jobb) alacsony falú tepsibe tegyünk sütőpapírt. Egy teáskanál, illetve kezünk segítségével formázzunk a tésztából kb. 2 cm átmérőjű golyókat. Ha ügyesek voltunk, egy átlagos sütőtepsiben 4 sorban 5 golyónak kell lennie. Tegyük be a tepsit a hűtőbe kb. 10 percre pihenni.
- A pihentetés után az ujjaink segítségével nyomkodjunk a golyókból kb. 0,5 cm vastag korongokat, és mehet a sütőbe 10 percre. Figyeljünk rá, mert nem szabad túlsütni a korongokat, mivel a kakaó könnyen megég és akkor keserű lesz a keksz. Ha a korongok széle kicsit kezd sötétedni, akkor pont jó. Amikor kivesszük, még nagyon puhák lesznek a kekszek, de ez így van rendjén, ha kihűlnek, pont jó állagúak lesznek. Akinek csak egy tepsije van, annak jöhet a második adag kekszsütés.
"tojáslikőrös" krém
- Az almát hámozzuk meg, és vágjuk apró kockákra, tegyük egy mikrózható tálba, és szórjuk meg a fahéjjal. Tegyük be a mikróba kb. 1-1,5 percre. Hagyjuk kihűlni.
- A habtejszínt öntsük egy magas falú tálba, és kezdjük el felverni, ha elég zsíros és hideg a tejszín, akkor magától is megfelelő állagú, azaz nem túl kemény tejszínhab lesz belőle. Ha valamiért mégsem lenne eléggé a kemény a hab, akkor segítsünk be egy kis csomag habfixálóval.
- Felverés közben adjuk hozzá a cukrot, és ha elértük a megfelelő állagot, akkor adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, és jól keverjük el őket. Végül adjuk hozzá a kihűlt fahéjas almakockát, amiket egy hablapát segítségével óvatosan keverjünk össze a krémmel.
díszítés
- Egy tortatálra, vagy akinek nincs (mint, ahogy nekem sincs), egy megfelelő nagyságú teljesen lapos tálra/tányérra, rakjunk egy nagy adag krémet, és simítsuk el úgy, hogy ha 7 kekszet egymás mellé körberakunk (+egy közepére), akkor elfedje. Jöhet az újabb krémréteg, aztán megint a kekszek. Folytassuk a rétegezést, amíg el nem fogy a krém, illetve a keksz, fontos, hogy a tetejére krém kerüljön. Nem kötelező kúp, illetve süni formát építeni.
- Ha készen vagyunk, akkor jöhet a díszítés, ami nem túl bonyolult, mert egyszerűen csak szórjuk meg durvára aprított pisztáciával és őrölt fahéjjal.
- Végül tegyük a hűtőbe min. egy éjszakára, de ha tovább marad bent, az sem baj. Erre azért van szükség, hogy a krémtől vághatóvá puhuljanak a kekszek.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 9
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1360
- Feltöltés dátuma: 2016. december 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
PpetraA
4 recept
Nos, azt hiszem, a külseje alapján inkább karácsonyi chokito tortának kellett volna elnevezni, de azt azért mégsem:). Hogy egy klasszikust idézzek, a rusztikus külső mögött azonban nagyon finom ízek rejlenek, de tényleg!!! Aki eddig kóstolta, oda volt érte, mint ahogy én is. Az ízek nagyon jól passzolnak egymáshoz, igazi karácsonyi finomság, előre elkészíthető, ami azt gondolom, a karácsonyi készülés hajrájában nagyon hasznos tud lenni. Sőt, aki tehetségesebb a díszítésben, illetve a kivitelezésben, talán szebb külsőt tud kreálni ennek a kis süninek.