r
Nosalty Logó

Karácsonyi leopárd kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Meren
Karácsonyi leopárd kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Világosbarna tészta

Sötétbarna tészta

Összesen 576 kcal
  • 9% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Világosbarna tészta

Sötétbarna tészta

Összesen 2298 kcal
  • 9% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Világosbarna tészta

Sötétbarna tészta

Összesen 281 kcal
  • 9% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    13.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    371.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    100.9 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 576 kcal
  • 9% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    52.6 g

Zsír

  • Összesen
    52.6 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1486.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    132 mg
  • Kálcium
    406 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    187 mg
  • Foszfor
    590 mg
  • Nátrium
    155 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    403.6 g
  • Cukor
    82 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    60.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    342 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 2298 kcal
  • 9% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    182.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.5 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    7.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 281 kcal

Hozzávalók

Tészta

Világosbarna tészta

Sötétbarna tészta

Elkészítés

Tészta

  1. Rántást készítünk: a keményítőt és a tejet simára keverjük és alacsony lángon besűrítjük. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a vajat. Alaposan elkeverjük benne, míg a vaj elolvad és egynemű masszát alkot a keményítős tejjel, majd langyosra hűtjük.
  2. Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a porélesztőt és a citrom reszelt héját, elkeverjük. Hozzáadjuk a rántást. Egynemű tésztává keverjük, majd alaposan kidolgozzuk. A kész tésztát elfelezzük, az egyiket gombóccá formázzuk és tálba rakjuk, lefedve kelni hagyjuk. A másik tésztát ismét elfelezzük, majd a lentebb leírt módon kakaóporral megszínezzük mindkettőt (világosbarna és sötétbarna tészta fázis).
  3. A tésztákat külön-külön edénybe tesszük, letakarjuk és szobahőmérsékleten másfél-két órán keresztül kelni hagyjuk. A megkelt cipókat egyesével 7-7 (szemre egyforma) darabba vágjuk. Összesen 21 darab tésztánk lesz. Golyókat formázunk belőlük.
  4. A tésztagolyókból 20 cm hosszúságú rudakat sodrunk (mind a 21-ből).
  5. A sötétbarna rudakat sodrófával olyan szélesre lapítjuk, hogy teljesen befedje a ráhelyezett világosbarna rudakat, az illesztéseknél összecsipkedjük a tésztát. Ezután a fehér tésztát nyújtjuk ki kellő szélességűre és a közepébe helyezzük az előzőleg bebugyolált tésztarudat, az illesztéseknél összecsípjük. Így készül a végleges tésztarúd, aminek belsejében van a világosbarna, körülötte a sötétbarna tészta, majd ezeket befedi a fehér tészta. A folyamatot megismételjük a többi rúdnál is, a végén 7 db lesz. Ezeket kissé megsodorjuk.
  6. Sütőpapírral bélelünk egy olyan magas falú sütőformát, ami kicsivel nagyobb, mint a tésztarudak (kb. 22 cm x 11 cm). 2 rudat teszünk legalulra, rá a résekbe fektetünk 3 rudat, majd ezekre 2-t. Letakarjuk és kb. másfél óra alatt duplájára kelesztjük.
  7. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, az aljába bekészítünk egy kis tálat. A megkelt kalácsot egész tojással lekenjük. Mielőtt rácsuknánk a tésztára a sütőajtót, óvatosan kb. 1 dl vizet öntünk a bekészített tálba, így gőzben fog sülni a kalácsunk. Kb. 40 percig sütjük.
  8. A kisült kalácsot rácsra tesszük hűlni. Amikor kihűlt, a tetejét díszíthetjük csorgatott, olvasztott csokoládéval, durvára tört dióval/mogyoróval, narancshéjjal.

Világosbarna tészta

  1. Elkészítjük a világosbarna tésztát: az 5 g kakaóport, a kardamomot és a tejet kikeverjük, majd alaposan beledolgozzuk az egyik negyed tésztadarabunkba. Ha egységes színűvé vált, gombócot formázunk belőle és lefedve kelni hagyjuk.

Sötétbarna tészta

  1. Elkészítjük a sötétbarna tésztát. 15 g kakaóporból, fahéjból és tejből sűrű masszát keverünk és alaposan beledolgozzuk a tésztába. Gombóccá formázzuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 22x11
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 12
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 238
  • Feltöltés dátuma: 2022. január 11.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hozzávalók

Tészta

Világosbarna tészta

Sötétbarna tészta

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...