r
Nosalty Logó

Karácsonyi leopárd kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Meren
Karácsonyi leopárd kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Világosbarna tészta

Sötétbarna tészta

Összesen 576 kcal
  • 9% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Világosbarna tészta

Sötétbarna tészta

Összesen 2298 kcal
  • 9% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Világosbarna tészta

Sötétbarna tészta

Összesen 281 kcal
  • 9% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    13.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    371.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    100.9 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 576 kcal
  • 9% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    52.6 g

Zsír

  • Összesen
    52.6 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1486.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    132 mg
  • Kálcium
    406 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    187 mg
  • Foszfor
    590 mg
  • Nátrium
    155 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    403.6 g
  • Cukor
    82 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    60.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    342 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 2298 kcal
  • 9% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    182.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.5 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    7.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 281 kcal

Hozzávalók

Tészta

Világosbarna tészta

Sötétbarna tészta

Elkészítés

Tészta

  1. Rántást készítünk: a keményítőt és a tejet simára keverjük és alacsony lángon besűrítjük. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a vajat. Alaposan elkeverjük benne, míg a vaj elolvad és egynemű masszát alkot a keményítős tejjel, majd langyosra hűtjük.
  2. Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a porélesztőt és a citrom reszelt héját, elkeverjük. Hozzáadjuk a rántást. Egynemű tésztává keverjük, majd alaposan kidolgozzuk. A kész tésztát elfelezzük, az egyiket gombóccá formázzuk és tálba rakjuk, lefedve kelni hagyjuk. A másik tésztát ismét elfelezzük, majd a lentebb leírt módon kakaóporral megszínezzük mindkettőt (világosbarna és sötétbarna tészta fázis).
  3. A tésztákat külön-külön edénybe tesszük, letakarjuk és szobahőmérsékleten másfél-két órán keresztül kelni hagyjuk. A megkelt cipókat egyesével 7-7 (szemre egyforma) darabba vágjuk. Összesen 21 darab tésztánk lesz. Golyókat formázunk belőlük.
  4. A tésztagolyókból 20 cm hosszúságú rudakat sodrunk (mind a 21-ből).
  5. A sötétbarna rudakat sodrófával olyan szélesre lapítjuk, hogy teljesen befedje a ráhelyezett világosbarna rudakat, az illesztéseknél összecsipkedjük a tésztát. Ezután a fehér tésztát nyújtjuk ki kellő szélességűre és a közepébe helyezzük az előzőleg bebugyolált tésztarudat, az illesztéseknél összecsípjük. Így készül a végleges tésztarúd, aminek belsejében van a világosbarna, körülötte a sötétbarna tészta, majd ezeket befedi a fehér tészta. A folyamatot megismételjük a többi rúdnál is, a végén 7 db lesz. Ezeket kissé megsodorjuk.
  6. Sütőpapírral bélelünk egy olyan magas falú sütőformát, ami kicsivel nagyobb, mint a tésztarudak (kb. 22 cm x 11 cm). 2 rudat teszünk legalulra, rá a résekbe fektetünk 3 rudat, majd ezekre 2-t. Letakarjuk és kb. másfél óra alatt duplájára kelesztjük.
  7. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, az aljába bekészítünk egy kis tálat. A megkelt kalácsot egész tojással lekenjük. Mielőtt rácsuknánk a tésztára a sütőajtót, óvatosan kb. 1 dl vizet öntünk a bekészített tálba, így gőzben fog sülni a kalácsunk. Kb. 40 percig sütjük.
  8. A kisült kalácsot rácsra tesszük hűlni. Amikor kihűlt, a tetejét díszíthetjük csorgatott, olvasztott csokoládéval, durvára tört dióval/mogyoróval, narancshéjjal.

Világosbarna tészta

  1. Elkészítjük a világosbarna tésztát: az 5 g kakaóport, a kardamomot és a tejet kikeverjük, majd alaposan beledolgozzuk az egyik negyed tésztadarabunkba. Ha egységes színűvé vált, gombócot formázunk belőle és lefedve kelni hagyjuk.

Sötétbarna tészta

  1. Elkészítjük a sötétbarna tésztát. 15 g kakaóporból, fahéjból és tejből sűrű masszát keverünk és alaposan beledolgozzuk a tésztába. Gombóccá formázzuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 22x11
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 10
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 210
  • Feltöltés dátuma: 2022. január 11.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hozzávalók

Tészta

Világosbarna tészta

Sötétbarna tészta

Címlapról ajánljuk

További cikkek