r
Nosalty Logó

Patkókalács

Juci
Patkókalács
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

823
Kalória
18.2g
Fehérje
132.4g
Szénhidrát
23.3g
Zsír
29.1g
Víz
71.8g
Koleszterin
4.5g
Élelmi rost
17.4g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 823 kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 8236 kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 326 kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    18.2 g

Zsír

  • Összesen
    23.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1192.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    194 mg
  • Nátrium
    814 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    132.4 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    29.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    179 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    175 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 823 kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    182.4 g

Zsír

  • Összesen
    233 g
  • Telített zsírsav
    135 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    718 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11927.2 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    531 mg
  • Kálcium
    898 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    361 mg
  • Foszfor
    1944 mg
  • Nátrium
    8144 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1324.2 g
  • Cukor
    174 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

Víz

  • Összesen
    290.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1787 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    813 micro
  • Kolin:
    361 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1755 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    395 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    513 micro
Összesen 8236 kcal
  • 9% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    472.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    323 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    52.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    11.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 326 kcal

Elkészítés

  1. Beletesszük a kétféle lisztet a robotgép táljába. Hozzátesszük a cukrot, a sót és a tej felét.
  2. Az 1 dl tejben és pici cukorral felfuttatott élesztőt. (az 5 dl-ből vesszük el), olvasztott vajat. Elkezdjük keverni a gép dagasztáshoz való lapátkájával.
  3. Fokozatosan hozzáöntjük a maradék tejet addig, míg lágy, szép sima tésztát nem kapunk. Ha kevés lenne a tej, még öntünk hozzá egy kicsit.
  4. Kivesszük a keverőtálból, és egy nagy tálba beletesszük, amiben a duplájára kelhet meleg helyen (pl. napon) fél óra-40 perc (télen kályha teteje). De lehet légkeveréses sütőben is keleszteni, a legkisebb hőfokon 5 percre előmelegítjük, és elzárjuk.
  5. Ha megkelt, három egyenlő részre osztjuk, és hosszúkás rudakat sodrunk belőle, amiket összefonunk. (Én mérlegre szoktam tenni a rúdnak valókat, és hol ebből, hol abból csípek le, hogy egyforma legyen.)
  6. Miután összefontuk, egy szögletes tepsibe tesszük patkó alakban. A közepébe egy hőálló bögrét teszünk, hogy ne süljön össze. Még egyszer a duplájára kelesztjük (fél óra ,40 perc újra).
  7. Ha megkelt, a tetejét megkenjük a felvert tojással, és enyhén megszórjuk kristálycukorral.
  8. Előmelegített sütőben sütjük. (Az én sütőm extra gyorsan süt, nekem kb. 20 perc alatt megsült, de ez más sütőben több lehet.)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Most Húsvétra kerestem kalácsreceptet, és többől gyúrtam Őt! Véletlenül dupla adag vajat tettem bele. Hát nem ártott neki :). Nagyon nagy sikere lett. Így ezentúl is dupla adag vajjal fogom csinálni.

Nosalty stories

További receptek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek