Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karácsonyi gyümölcskenyér Bjkata konyhájából

Karácsonyi gyümölcskenyér Bjkata konyhájából
Karácsonyi gyümölcskenyér Bjkata konyhájából
110 perc / előkészület: 60 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden karácsonykor újra és újra ezt kéri a család az ünnepi asztalra. Három gyümölcskenyér készül a receptben megadott mennyiségből. Az egyik már kóstolóként az ünnepek előtt elfogy, a második kerül az ünnepi asztalra, a harmadikat pedig Szilveszterig lefagyasztjuk, mert akkor is jól jön még ez a finomság! :)

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

A kandírozott narancs- és citromhéjat 1-2 héttel az ünnepek előtt érdemes otthon elkészíteni. Nagyon egyszerű. Ha valaki szeretné kipróbálni, a receptjeim között megtalálja az elkészítési módot. A gyümölcskenyérbe durvára daráltam a kész kandírozott héjakat, a mézeskalácsokba pedig finomra őröltem. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mazsolát megmossuk és leszárítjuk. Az aszalt gyümölcsöket kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A diót durvára vágjuk, vagy zacskóban nyújtófával veregetve a kívánt méretű darabokra törjük. (Ez a gyorsabb módszer!) A dió közé a vágás vagy törés előtt 2 ek kristálycukrot keverünk.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjéből egy csipet só hozzáadása után kemény habot verünk. Ha már kemény a hab, apránként hozzákeverjük a porcukor felét. A habot a további felhasználásig hideg helyre tesszük.
  3. A 8 tojássárgáját a porcukor másik felével fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lágy vajat.
  4. A kandírozott gyümölcsöket és a mazsolát meghintjük a kimért lisztből elvett 2 ek liszttel, összekeverjük, hozzáadjuk a durvára vágott diót, a kandírozott narancs- és citromhéjat és a kockákra vágott almát. Félretesszük.
  5. A lisztben elkeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a vaníliás cukrot.
  6. A vajas keverékhez apránként belekeverjük a lisztet és a rumot felváltva. Amikor már csak a liszt fele várakozik a keverésre, hozzáadunk a vajas-lisztes-rumos keverékhez néhány ek tojásfehérje habot, így megkönnyítve a liszt további hozzáadását.
  7. A kandírozott gyümölcsös keveréket úgy adjuk a tésztához, hogy néhány ek habot teszünk a tésztára, erre hintjük a gyümölcsös keverék egy részét, és széles, de azért óvatos mozdulatokkal beledolgozzuk a habos gyümölcsöt a tésztába. Ezt addig ismételjük, amíg a hab és a gyümölcsös keverék el nem fogy.
  8. Néhány helyen megvajazott és sütőpapírral bélelt püspökkenyér formákba öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeverésen 50 percig sütjük. (Tűpróbáig.) Ha nincs hőlégkeveréses sütőnk, akkor kb. 60 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 93 306
elküldve: 26
receptkönyvben: 609
elkészítve: 48/48
Facebookon megjelent: 1

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Gyömrői gyümölcskenyér, gyümölcskenyér, püspökkenyér, stollen

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bjk
Bjkata / bjk Sun, 2017-12-24 21:00

Tetszőlegesen variálható a gyümölcs a sütiben.
Üdv.:
Kata

saradam
saradam Mon, 2017-12-18 17:34

Meddig marad friss? Ünnep előtt mennyivel érdemes megsütni:

bjk
Bjkata / bjk Mon, 2017-12-18 23:03

Ezt a sütit én pár nappal az ünnep előtt szoktam megsütni. Sokáig friss marad.
Üdv.:
Kata

kólya edit
kólya edit Tue, 2016-12-27 17:22

Guszta 8 tojásból kb. 3 sütőforma kell, de milyen méretű, vagy egy nagyobb jénai elég?

bjk
Bjkata / bjk Mon, 2017-01-02 08:48

3 püspökkenyér forma, vagy őzgerinc forma kell hozzá, mert a nagyobb jénaiban nem tud úgy átsülni szerintem.
(Bocsánat, hogy csak most válaszoltam, de nem voltam gépközelben az ünnepek alatt.)

Üdvözlettel: Kata

Maryka9
Maryka9 Sun, 2015-12-20 15:08

Kedves Bjkata / bjk!
Magyon megfogott a recepted , ma el is készítettem az íze isteni finom igaz nyersen kóstoltam meg mert még most sül.Köszönöm a receptet. Üdv: Marika

Maryka9
Maryka9 Mon, 2015-12-21 19:46

Köszönöm szépen. Elárulom, hogy annyira finomnak találom illetve találtam ,hogy úgy gondoltam ma újabb adagot készítettem .Ajándéknak is tökéletes. Boldog Békés Ünnepeket Kívánok. Még egyszer köszönöm. Üdv Maryka

813
finomliszt 40 dkg
vaj 40 dkg
dió 20 dkg
mazsola 10 dkg
aszalt szilva 20 dkg
aszalt sárgabarack 20 dkg
alma 3 kis db
kandírozott narancshéj 5 dkg
kandírozott citromhéj 5 dkg
sütőpor 1 teáskanál
szódabikarbóna 1 késhegynyi
porcukor 40 dkg
tojás 8 db
vaníliás cukor 2 csomag
rum 4 ek
1 csipet
cukor 2 ek