r
Nosalty Logó

Karácsonyi gyümölcskenyér Bjkata konyhájából

Bjkata
Karácsonyi gyümölcskenyér Bjkata konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

813
Kalória
11.6g
Fehérje
104.5g
Szénhidrát
41.5g
Zsír
82.1g
Víz
191.7g
Koleszterin
5.8g
Élelmi rost
68.6g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 813 kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 9784 kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 17% Zsír
Összesen 323 kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    11.6 g

Zsír

  • Összesen
    41.5 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    192 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    422.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    202 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    104.5 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    82.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    318 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    275 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    492 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    206 micro
Összesen 813 kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    139.8 g

Zsír

  • Összesen
    498.5 g
  • Telített zsírsav
    227 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    126 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    116 g
  • Koleszterin
    2300 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5067.3 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    277 mg
  • Kálcium
    877 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    667 mg
  • Foszfor
    2422 mg
  • Nátrium
    763 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1254.1 g
  • Cukor
    824 mg
  • Élelmi rost
    70 mg

Víz

  • Összesen
    985.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3810 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    318 micro
  • K vitamin:
    175 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    541 micro
  • Kolin:
    1410 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3304 micro
  • α-karotin
    114 micro
  • β-karotin
    5903 micro
  • β-crypt
    276 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2478 micro
Összesen 9784 kcal
  • 5% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    167.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.5 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    32.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    126 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    195 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    82 micro
Összesen 323 kcal

Elkészítés

  1. A mazsolát megmossuk és leszárítjuk. Az aszalt gyümölcsöket kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A diót durvára vágjuk, vagy zacskóban nyújtófával veregetve a kívánt méretű darabokra törjük. (Ez a gyorsabb módszer!) A dió közé a vágás vagy törés előtt 2 ek kristálycukrot keverünk.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjéből egy csipet só hozzáadása után kemény habot verünk. Ha már kemény a hab, apránként hozzákeverjük a porcukor felét. A habot a további felhasználásig hideg helyre tesszük.
  3. A 8 tojássárgáját a porcukor másik felével fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lágy vajat.
  4. A kandírozott gyümölcsöket és a mazsolát meghintjük a kimért lisztből elvett 2 ek liszttel, összekeverjük, hozzáadjuk a durvára vágott diót, a kandírozott narancs- és citromhéjat és a kockákra vágott almát. Félretesszük.
  5. A lisztben elkeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a vaníliás cukrot.
  6. A vajas keverékhez apránként belekeverjük a lisztet és a rumot felváltva. Amikor már csak a liszt fele várakozik a keverésre, hozzáadunk a vajas-lisztes-rumos keverékhez néhány ek tojásfehérje habot, így megkönnyítve a liszt további hozzáadását.
  7. A kandírozott gyümölcsös keveréket úgy adjuk a tésztához, hogy néhány ek habot teszünk a tésztára, erre hintjük a gyümölcsös keverék egy részét, és széles, de azért óvatos mozdulatokkal beledolgozzuk a habos gyümölcsöt a tésztába. Ezt addig ismételjük, amíg a hab és a gyümölcsös keverék el nem fogy.
  8. Néhány helyen megvajazott és sütőpapírral bélelt püspökkenyér formákba öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeverésen 50 percig sütjük. (Tűpróbáig.) Ha nincs hőlégkeveréses sütőnk, akkor kb. 60 percig sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Minden karácsonykor újra és újra ezt kéri a család az ünnepi asztalra. Három gyümölcskenyér készül a receptben megadott mennyiségből. Az egyik már kóstolóként az ünnepek előtt elfogy, a második kerül az ünnepi asztalra, a harmadikat pedig Szilveszterig lefagyasztjuk, mert akkor is jól jön még ez a finomság! :)

Nosalty stories

További receptek

Legszaftosabb brownie

Íme egy brownie-recept, amit pont olyan, mint amilyennek lennie kell: masszív, kiadós, ragacsos, és nagyon csokis. Bárki használhatja alapnak! Az is, aki először készíti, és az is, aki ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek