r
Nosalty Logó

Karácsonyi stollen Samiyatól

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Samiya
Karácsonyi stollen Samiyatól
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 998 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 5984 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 334 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.5 g

Zsír

  • Összesen
    45.5 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    591.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    127 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    260 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134.8 g
  • Cukor
    71 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    384 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    305 micro
  • α-karotin
    19 micro
  • β-karotin
    922 micro
  • β-crypt
    34 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 998 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    92.7 g

Zsír

  • Összesen
    272.9 g
  • Telített zsírsav
    135 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    97 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    898 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3546.4 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    172 mg
  • Kálcium
    761 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    537 mg
  • Foszfor
    1562 mg
  • Nátrium
    474 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    808.9 g
  • Cukor
    425 mg
  • Élelmi rost
    55 mg

VÍZ

  • Összesen
    478.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2305 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    40 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    145 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    541 micro
  • Kolin:
    488 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1832 micro
  • α-karotin
    114 micro
  • β-karotin
    5531 micro
  • β-crypt
    205 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    873 micro
Összesen 5984 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    15.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    197.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.1 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    308 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 334 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az aszalt szilvát és sárgabarackot apróra vágjuk, és pár órára vörösborban áztatjuk.
  2. A lisztet átszitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és belemorzsoljuk az életsztőt. Megszórjuk egy teáskanál cukorral, és felöntjük a meleg tejjel. A mélyedés széléről vett kevés liszttel összedolgozzuk, és kb. 15 percig kelni hagyjuk.
  3. Hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, sót, fűszereket, a tojást és a puha vajat, majd sima tésztává összegyúrjuk.
  4. Beledolgozzuk a gyümölcsöket, az apróra vágott kandírozott citrom- és narancshéjat és a mandulát. Meleg helyen addig kelesztjük, amíg láthatóan meg nem nő. A tepsit 3 réteg sütőpapírral kibéleljük.
  5. A sütőt előmelegítjük 250 fokra.
  6. A tésztát lisztezett deszkán kb. 30x25 cm-es téglalappá kinyújtjuk. Hosszában kb. a kétharmadánál mélyedést nyomunk bele. A nagyobbik tésztafelet kissé ráhajtjuk a kisebbre. Az egész hengeren végig két kézzel, két oldalról megnyomogatjuk a közepét, így alakítunk ki egy kis dudort rajta. Tepsibe téve, tovább kelesztjük, mikor megnő, csökkentjük a sütő hőmérsékletét, és megsütjük.
  7. Kb. 70 g vajat felolvasztunk, és megkenjük vele a stollent. Rácsra téve, hűlni hagyjuk, majd jó vastagon megszórjuk porcukorral.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x20
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 101
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 14858
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A "Legyünk jóban az aszalt gyümölcsökkel" projektemből nem maradhatott ki a híres karácsonyi stollen sem. Ahogy nálunk a bejgli, úgy a németeknél a stollen a karácsony elmaradhatatlan süteménye. Ma már számtalan formában létezik. Készítik marcipánnal, túróval, csokoládéval, mákkal és dióval is. Lényegében, ha sütünk egy jó gyümölcskenyeret, lekenjük olvasztott vajjal, és megforgatjuk porcukorban, nyugodtan nevezhetjük stollennek. A legelterjedtebb hozzávalója a mazsola és az aranymazsola, amit rumban áztatnak meg. Én azonban számomra sokkal szimpatikusabb gyümölcsöket választottam, mégpedig az aszalt szilvát és sárgabarackot, amiket méghozzá nem rumban, hanem vörösborban áztattam. Nagyon kiváncsi voltam, vajon milyen lesz, megkóstolni persze muszáj volt még karácsony előtt. Nagy megkönnyebülésemre nem okozott csalódást, nagyon ízlett mindenkinek. Egy kis történelem érdekességként: A kezdetekben a stollen egy böjti étel volt, amit a szászok zablisztből olajjal sütöttek. Hiába kérték a pápát, oldja fel a tilalmat, hogy böjti ételhez nem lehet vajat használni, hallani sem akart róla. Öt pápa mondott nemet, mire végre 1490-ben VIII. Ince pápa engedett a kérésnek, viszont így adót kellett fizetni minden egyes stollen után. Később már aszalt gyümölcsöket is kevertek a tésztába, és hamarosan Drezda lett a stollen fővárosa.  A drezdai kalács ősi receptje 10 kg liszthez 7 kg aszalt gyümölcsöt, 1 kg mandulát, 3 kg vajat, továbbá kandírozott citrom- és narancshéjat ír elő. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek