r
Nosalty Logó

Jota - babos egytálétel

Moncsa
Jota - babos egytálétel
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

758
Kalória
32.6g
Fehérje
67.7g
Szénhidrát
40.6g
Zsír
250.6g
Víz
22.5g
Koleszterin
15.7g
Élelmi rost
4.4g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 758 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 3034 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 171 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.6 g

Zsír

  • Összesen
    40.6 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3621.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    134 mg
  • Foszfor
    393 mg
  • Nátrium
    2969 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    67.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    250.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    329 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    275 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    226 micro
  • Lut-zea
    420 micro
Összesen 758 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    130.3 g

Zsír

  • Összesen
    162.4 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14486.3 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    429 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    536 mg
  • Foszfor
    1571 mg
  • Nátrium
    11877 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    270.9 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    63 mg

Víz

  • Összesen
    1002.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    107 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    117 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    69 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1316 micro
  • Kolin:
    268 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    39 micro
  • β-karotin
    1101 micro
  • β-crypt
    247 micro
  • Likopin
    904 micro
  • Lut-zea
    1679 micro
Összesen 3034 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    821 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    673 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    15.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    56.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    51 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 171 kcal

Elkészítés

  1. A babot egy tál vízbe előző este beáztatjuk.
  2. A szalonnát apróra vágjuk, és az olajon/zsíron megpirítjuk.
  3. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, és azt is megpirítjuk.
  4. Erre rádobjuk a karikára vágott kolbászt és a kockára vágott krumplit, és pár percig pirítjuk. Megszórjuk az egészet a pirospaprikával.
  5. Hozzáadjuk a lisztet, majd - még mielőtt a paprika és a liszt odaégne - gyorsan felöntjük 3-4 dl vízzel.
  6. Ebbe kerül a bab és a káposzta/tarlórépa. A keverékhez hozzáadunk annyi vizet, hogy ellepje, ízlés szerint sózzuk (a 1,5 ek só csak irányadó).
  7. Kb. 1 óra főzés után kerül az ételbe a kanálnyi paradicsomlé és a babérlevél. További 1/2 órán át főzzük, szükség esetén hozzáöntünk egy kis vizet.
  8. Ha a bab megpuhult, készen van a jotánk :).

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 p
  • Főzés ideje: 120 p

Évekkel ezelőtti Szlovéniába költözésem legnagyobb felfedezettje volt a Jota avagy a Vipavai leves. A szomszédunk, aki kempinget vezetett a Juliai Alpokban, tonnaszámra főzte (vagyis a mamája), a turisták legnagyobb örömére :). Ízre talán a székelygulyáshoz hasonlít, csak sokkal könnyedebb, mert több benne a húshoz képest a zöldségféle. Az én receptem egy kicsit "magyarosított", az eredetibe a kolbász helyett kockára vágott, pirított disznóhús kerül, és nincs benne a kimaradhatatlan pirospaprika. Az étel Primorska régióban "őshonos", de ahány völgy, annyiféleképp főzik, így bátorkodtam kialakítani egy saját verziot :).

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek