adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
-
30 dkg vörösbab
-
30 dkg burgonya
-
10 dkg füstölt szalonna
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
20 dkg kolbász
-
1 db babérlevél
-
2 evőkanál finomliszt
-
4 dl víz
-
1.5 ek só
-
1 ek fűszerpaprika
758
Kalória
32.6g
Fehérje
67.7g
Szénhidrát
40.6g
Zsír
250.6g
Víz
22.5g
Koleszterin
15.7g
Élelmi rost
4.4g
Cukor
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
75g vörösbab253 kcal
-
75g burgonya43 kcal
-
75g savanyú káposzta14 kcal
-
25g füstölt szalonna164 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
50g kolbász226 kcal
-
3g paradicsomlé0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
100g víz0 kcal
-
4g só0 kcal
-
3 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
Összesen
758
kcal
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
300g vörösbab1011 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
300g savanyú káposzta57 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
200g kolbász904 kcal
-
10g paradicsomlé2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
400g víz0 kcal
-
17g só0 kcal
-
11 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
Összesen
3034
kcal
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
17g vörösbab57 kcal
-
17g burgonya10 kcal
-
17g savanyú káposzta3 kcal
-
5.7g füstölt szalonna37 kcal
-
5.1g vöröshagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
11.3g kolbász51 kcal
-
0.6g paradicsomlé0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1.7g finomliszt6 kcal
-
22.7g víz0 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
0.5g olívaolaj4 kcal
Összesen
171
kcal
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.6 g
Zsír
-
Összesen 40.6 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3621.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 134 mg
-
Foszfor 393 mg
-
Nátrium 2969 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 67.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 16 mg
Víz
-
Összesen 250.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 329 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 275 micro
-
β-crypt 62 micro
-
Likopin 226 micro
-
Lut-zea 420 micro
Összesen
758
kcal
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 130.3 g
Zsír
-
Összesen 162.4 g
-
Telített zsírsav 59 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14486.3 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 429 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 536 mg
-
Foszfor 1571 mg
-
Nátrium 11877 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrát
-
Összesen 270.9 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 63 mg
Víz
-
Összesen 1002.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 107 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 117 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 69 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1316 micro
-
Kolin: 268 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 39 micro
-
β-karotin 1101 micro
-
β-crypt 247 micro
-
Likopin 904 micro
-
Lut-zea 1679 micro
Összesen
3034
kcal
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 9.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 821 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 673 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 15.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 56.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 75 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 51 micro
-
Lut-zea 95 micro
Összesen
171
kcal
Elkészítés
- A babot egy tál vízbe előző este beáztatjuk.
- A szalonnát apróra vágjuk, és az olajon/zsíron megpirítjuk.
- Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, és azt is megpirítjuk.
- Erre rádobjuk a karikára vágott kolbászt és a kockára vágott krumplit, és pár percig pirítjuk. Megszórjuk az egészet a pirospaprikával.
- Hozzáadjuk a lisztet, majd - még mielőtt a paprika és a liszt odaégne - gyorsan felöntjük 3-4 dl vízzel.
- Ebbe kerül a bab és a káposzta/tarlórépa. A keverékhez hozzáadunk annyi vizet, hogy ellepje, ízlés szerint sózzuk (a 1,5 ek só csak irányadó).
- Kb. 1 óra főzés után kerül az ételbe a kanálnyi paradicsomlé és a babérlevél. További 1/2 órán át főzzük, szükség esetén hozzáöntünk egy kis vizet.
- Ha a bab megpuhult, készen van a jotánk :).
Recept infó
- Előkészítés ideje: 50 p
- Főzés ideje: 120 p
Évekkel ezelőtti Szlovéniába költözésem legnagyobb felfedezettje volt a Jota avagy a Vipavai leves. A szomszédunk, aki kempinget vezetett a Juliai Alpokban, tonnaszámra főzte (vagyis a mamája), a turisták legnagyobb örömére :). Ízre talán a székelygulyáshoz hasonlít, csak sokkal könnyedebb, mert több benne a húshoz képest a zöldségféle. Az én receptem egy kicsit "magyarosított", az eredetibe a kolbász helyett kockára vágott, pirított disznóhús kerül, és nincs benne a kimaradhatatlan pirospaprika. Az étel Primorska régióban "őshonos", de ahány völgy, annyiféleképp főzik, így bátorkodtam kialakítani egy saját verziot :).