r
Nosalty Logó

Jókai bableves ahogy Fahéj készíti

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Jókai bableves ahogy Fahéj készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A leveshez

A galuskához

Összesen 875 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A leveshez

A galuskához

Összesen 3500 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A leveshez

A galuskához

Összesen 91 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    49.5 g

Zsír

  • Összesen
    47.2 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2830.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    113 mg
  • Foszfor
    334 mg
  • Nátrium
    2249 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    468.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    364 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    197 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    296 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    3518 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    781 micro
Összesen 875 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    197.9 g

Zsír

  • Összesen
    188.9 g
  • Telített zsírsav
    72 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    209 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11321.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    454 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    450 mg
  • Foszfor
    1338 mg
  • Nátrium
    8995 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    239 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    50 mg

VÍZ

  • Összesen
    1874.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1456 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    100 mg
  • D vitamin:
    70 micro
  • K vitamin:
    789 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1186 micro
  • Kolin:
    353 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    14073 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    3125 micro
Összesen 3500 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    291.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    34 mg
  • Nátrium
    231 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    37 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    127 micro
  • β-karotin
    362 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 91 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A galuskához

Elkészítés

A leveshez

  1. A babot előző nap megmossuk, majd beáztatjuk.
  2. A babot egy fej hagymával és a felkockázott sonkával majdnem készre főzzük a sonkalében és a bab áztatóvizében. Ha nincs sonkalevünk, akkor sózzuk a főzővizet.
  3. A zöldségeket felkockázzuk, a kolbászt felszeleteljük, és a babhoz adjuk.
  4. Amikor a zöldségek már puhák, rántást készítünk: a zsírt felforrósítjuk, összekeverjük a liszttel és a zúzott fokhagymával, kicsit megpirítjuk, rászórjuk a pirospaprikát, felengedjük hideg vízzel. Ezt a rántást öntjük a leveshez, és összeforraljuk.
  5. Egy tojást összekeverünk 2-3 ek liszttel (amennyit felvesz), majd galuskákat szaggatunk a fővő levesbe.
  6. Végül az összeaprított petrezselyemzöldet szórjuk bele, és 1-2 perc múlva lekapcsolhatjuk a lángot.
  7. A levest tejföllel tálaljuk.
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 171
  • 7 napos nézettség: 889
  • Össznézettség: 130439
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 14.

Ajánló

A húsvéti sonka főzőlevét én sose öntöm ki. Szétporciózva a mélyhűtőbe teszem, s akkor használom, ha olyan ételt főzök, amibe illik a füstölt íz. A legjobb példa erre ez a bableves. Persze nem szabad elfeledni, hogy a sonkalé erősen sós, így az ételt sózni már nem kell. Sőt, a sonkalevet hígítani is kell ilyenkor, legalább még egyszer-kétszer annyi vízzel, különben ehetetlenül sós lesz az étel!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Isteni finom, tartalmas, kiadós leves, sőt, inkább egytálétel. Akkor szeretjük, ha olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál. Kenyér helyett mi gyakran frissen sült lángossal szoktuk enni. Próbáljátok ki, milyen mennyei úgy is!

Hozzászólások

k.margaréta

Kedves Fahéj! Jajj, de gusztusos, rögtön mentettem is. A neved garancia arra, hogy nem csak gyönyör?ek az ételeid, hanem isteni finomak! Jó egészséget kívánok neked és a családodnak. Remélem még sok-sok recepttel megörvendeztetsz mindnyájunkat és nem unod megosztani velünk! Üdv. Margit

Fahéj

Kedves Margit! Nagyon megtisztel?, amit írtál. A bableves nagyon finom, csak ajánlani tudom. S ha lesz id?m más finomságot is elkészíteni, lefotózni, akkor azt is megosztom veletek. :) Szép hétvégét kívánok: Fahéj

Torma

Jajjjajaj, de ennék most IS, pedig reggel van....egyik legkedvencebb kedvenc nálunk is és mi is sokszor esszük lángossal!!! MINDIG degeszre esszük magunkat ezekb?l! GUSZTA!!! Kellemes hétvégét, puszi, T:)

Fahéj

Én is ennék most! ...és mindörökké! :))) Imádjuk mi is! Neked is szép hétvégét! Pussz: F;)

Törölt felhasználó

tudtommal a hüvelyesek áztatóvizét nem ajánlott felhasználni. az emésztést nehezít?, bélgázképz?dést fokozó (egyes leírások szerint gyakorlatilag enyhén mérgez?) anyagok ugyanis kioldódnak. azaz ha az áztatóvizet elöntjük, egészségesebb lesz a babos kaja.

Fahéj

Akkor öntsük el! Semmi probléma, ki hogy szokta. :)

Törölt felhasználó

Olyan dolog ez, mint kivágni a paradicsom csumáját, mert mérgez?. Ahány ház, annyi konyha. Én ugyanígy, de zellerrel és csipetkével.

Törölt felhasználó

azért nem egészen ugyanolyan. míg paradicsommérgezésr?l nemigen hallhattunk, a hüvelyesek köztudottan a nehezen emészthet?, puffadást okozó, egyes diétákban kerülend? ételek közé tartoznak. ezen javít valamelyest az áztatóvíz fel nem használása... természetesen nem akarok rábeszélni senkit, vagy 20 évig én sem így csináltam.

Törölt felhasználó

A zöld paradicsom nyersen fogyasztva mérgez?, de a savanyításra alkalmas, mert a feldolgozás folyamatában elveszíti a méreganyagát. Az érett paradicsomnak is épp ezért szokták kivágni a zöldcsuma részét ... A paradicsom és a burgonya rokonok, a burgonya elvirágzás után zöld bogyókat növeszt (hasonlít a paradicsomra) szintén mérgez?, mint ahogy az érettlen burgonya is (hámozáskor, ha zöld színt tapasztalunk, azt érdemes levágni, mert keser? méreganyag, légzésbénulást is okozhat). A nagyon kicsírázott burgonyáról is ezt tudom leírni... :) Szép napot !

Törölt felhasználó

Naná, hogy elkészítem Fehéjfahéja bablevesét ! Az ? neve garancia az ételek finomságához !! :)

Fahéj

Köszi! :DDD

Törölt felhasználó

Flintnek tökéletesen igaza van!!!!!!! Tilos az áztató levet felhasználni! Különösen vonatkozik ez azokra akik emészt?rendszeri problémákkal küzdenek. A többi stimmel.

Törölt felhasználó

Mi tiltja? Csak a Google keres?jébe beírva, hogy : "bab áztató leve" tucatnyi linket találtam, ahol a f?zést az áztatólében ajánlják.

AGY424

Mintha csak én csináltam volna(azaz: NAGYON FINOM!) :-)... de galuska nélkül és Er?s Pistával.... na meg friss kenyérrel! :-)

Fahéj

Én néha gyufatésztát teszek galuska helyett. sajna, Er?s Pistától mi félünk, bár elismerem, hogy nagyon finom úgy is. :)

AGY424

:-)

Trixi63

Kedves Fahéj! Megint egy isteni kaja T?led! :) A hétvégére nagy csapat embert várunk,és arra gondoltam,hogy bográcsban elkészíteném ezt a jó kis levest.(természetesen legalább 3X adaggal) Szerinted? A gyufa tésztás megoldás is nagyon tetszik, ehhez a mennyiséghez Te mennyit szoktál beletenni? Köszönöm ha válaszolsz. Üdvözlettel: Trixi

Fahéj

Kedves Trixi! Szerintem egyszer?en isteni lenne bográcsban. A levesnek úgyis van egy füstölt jellege, hát még ha bográcsban készül, akkor felturbózottan finom lesz! :) Gyufatészta? Jó kérdés, én csak úgy "találom szerint" szoktam belepakolni, de 5-10 dkg-nál nem teszek bele többet, az biztos. Azt tudni kell hogy eszméletlenül megdagad a tészta , jobban, mint a nokedli, szóval nem kell bele túl sok. Kivéve, ha Jókai babf?zeléket szeretnénk gyártani. :))) Mi iszonyatosan s?r?n szeretjük. Jó bográcsozást! Üdv: Fahéj

Blendy

Kedves Fahéj! Finomra sikerült az "utasításod" szerint készült bableves. Talán megállt benne a kanál is, de mi úgy szoktuk mondani, hogy akkor jó ha megtartja a macskát! :)

Fahéj

:DDD Ezt még nem hallottam, de használni fogom a kifejezést, annyira tetszik. Örülök, hogy finomra sikerült a leves (vagy mi), hígítani könnyebb, mint s?ríteni, ha arról van szó. :)) Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

<a href="http://www.outletchristianlouboutin13.com/" title="Christian Louboutin">Christian Louboutin</a><br/> <a href="http://www.christianlouboutinshoesstore.com/" title="Christian Louboutin shoes">Christian Louboutin shoes</a><br/> <a href="http://www.guccioutlet-online2013.com/" title="gucci outlet online">gucci outlet online</a><br/> <a href="http://www.louisvuittonoutlet--2013.com/" title="louis vuitton outlet">louis vuitton outlet</a><br/> <a href="http://www.louisvuittonoutlet--2013.com/" title="louis vuitton outlet online">louis vuitton outlet online</a><br/> <a href="http://www.louisvuittonstore2013.com/" title="louis vuitton">louis vuitton</a><br/> <a href="http://www.louisvuittonstore2013.com/" title="louis vuitton store">louis vuitton store</a><br/> <a href="http://www.louis-vuitton--lv.com/" title="www.louisvuitton.com">www.louisvuitton.com</a><br/> <a href="http://www.louisvuitton27.org/" title="louis vuitton">louis vuitton</a><br/> <a href="http://www.louisvuitton27.org/" title="louis vuitton bags">louis vuitton bags</a><br/> <a href="http://www.louisvuittonoutlettall.com/" title="louis vuitton store">louis vuitton store</a><br/> <a href="http://www.louisvuitton--outletstore.net/" title="louis vuitton outlet">louis vuitton outlet</a><br/> <a href="http://www.louisvuitton--outletstore.net/" title="louis vuitton store">louis vuitton store</a><br/> <a href="http://www.louisvuitton-lvpurses.com/" title="louis vuitton handbags">louis vuitton handbags</a><br/> <a href="http://www.louisvuitton-lvpurses.com/" title="louis vuitton bags">louis vuitton bags</a><br/> <a href="http://www.alouisvuittonhandbags2013.com/" title="louis vuitton">louis vuitton</a><br/> <a href="http://www.alouisvuittonhandbags2013.com/" title="Authentic Louis Vuitton Bags">Authentic Louis Vuitton Bags</a><br/> <a href="http://www.michaelkors--outlet2013.com/" title="michael kors outlet">michael kors outlet</a><br/> <a href="http://www.michaelkorsoutlet--2013.com/" title="michael kors outlet">michael kors outlet</a><br/> <a href="http://www.michaelkorsoutlet--2013.com/" title="michael kors handbags">michael kors handbags</a><br/> <a href="http://www.michaelkorsoutletonlinest.net/" title="michael kors outlet online">michael kors outlet online</a><br/> <a href="http://www.guccioutlet-purses.com/" title="gucci outlet online">gucci outlet online</a><br/> <a href="http://www.prada-outlet-onlines.net/" title="prada outlet">prada outlet</a><br/> <a href="http://www.outletchristianlouboutin13.com/" title="Christian Louboutin outlet online">Christian Louboutin outlet online</a><br/>

Tarackos

Kedves Fahéj!Csak gratulálni tudok,remek a recept!Én vöröshagymás,fokhagymás,petrezselymes rántással készítem,de ez csak egy egyéni variáció. Üdv:Tarackos

Fahéj

Köszönöm a dicséretet! Üdv: Fahéj

dadimami

Kedves Fahéj! Méltán népszer? a recepted, én is hasonlóképpen szoktam elkészíteni, olykor nokedlivel - amit én is csipetkepótlóként gyakran használok, amilyen kicsi tényleg olyan mint a csipetke, csak gyorsabb megoldás. Zellert is teszek bele amikor csak van itthon, de a zeller zöldje nem maradhat el. A gyufatészta azért nem az igazi bablevesbe, ha nem veszed rossz néven, inkább javasolnám helyette a burgonya gombócot, - akár maradék f?tt krumpliból is elkészíthet?, ha akad éppen, - kisebb diónyi méret?re szoktam formázni és külön f?zöm ki, hogy ne ázzon el a levesbe, ha maradna bel?le másnapra. Ha egyszer megpróbálod, bizonyára nem az lesz az egyetlen alkalom, mert nagyon jól illik a bableveshez, páratlan párost alkotnak. Gratulálok a sok-sok remek receptedhez, melyekb?l már sok elmentve, várólistán, hogy sor kerüljön az elkészítésére. üdv: Margó

Fahéj

Kedves Margó! Zellert én is teszek bele, ha van itthon, de nincs mindig itthon, és anélkül is tökéletes lesz a leves. A zellerzöldet nem szeretem annyira, nekem nagyon markáns az íze, úgyhogy csak kevés ételbe használom. A gyufatésztáról meg én is írtam, hogy nagyon megdagad, de nálunk így készítve ez a leves a Nagyi f?ztjére emlékeztet, szóval mi így szeretjük, jó s?r?n. A burgonyagombócot azért majd kipróbálom. Biztos finom. :) Üdv: Fahéj

Muffinda

Kedves Fahéj! Húsvétkor azon tanakodtam mit kezdjek a sonkalevével, sajnáltam volna kiborítani és akkor rá találtam a receptedre. Azt hiszem a legfinomabb levest sikerült elkészítenem, amit valaha ettem. Köszönöm a receptet. :)

Fahéj

Igazán nincs mit! Én is mindig lefagyasztok bel?le, amennyit csak a pici mélyh?t?m elbír. Aztán a bableves, lencseleves, sárgaborsóleves mind nagyon megköszöni. Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Helló Mindenki! Fahéj már megint remekelt. Mondom, hogy ? a legjobb! Üdv. mindenkinek

sylvya

Kedves Fahéj! A leves elkészült : dupla adag bográcsban :) nagyon finom lett és az arányok is jók! Köszönjük! :)

Fahéj

Kedves Sylvya! Bográcsban? Jaj, az isteni finom lehetett. Csak egy kis kertem lenne ( mert bográcsom az van ), holnap már ki is próbálnám. Üdv: Fahéj

Kata58

Annyira szeretem a receptjeidet...eddig bármit megcsináltam sikerült....ezt is mindenképpen megcsinálom...összefut a nyál az ember szájában ha csak ránéz a képre is...további sok sikert a konyhában....

Fahéj

Köszönöm, kedves Kata! Én pedig további jó sütés-f?zést kívánok! Üdvözlettel: Fahéj

Hozzávalók

A leveshez

A galuskához

Címlapról ajánljuk

További cikkek