Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ízletes sült oldalas

Ízletes sült oldalas
Ízletes sült oldalas
135 perc / előkészület: 15 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ritkán eszünk sertéshúst, de van egy nagyon megbízható, vidéki hentesem, akinél a forrás is megbízható, a zsír is finom, és persze saját készítésű a kolbász és a hurka. Egy évben egyszer-kétszer megkívánom a pirosra sült oldalast. Anyukám egyik kedvence ez az étel, Ő csak "egymozdulatos"-nak hívja...háát biztos nem csinál ekkora faxnit belőle, mint én... betolja sütőbe -az az egy mozdulat- és kész.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Tepsis burgonyával és savanyú káposztával szoktam tálalni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Húsokat jól megmossuk, felvágjuk kisebb darabokra. Zöldségeket feldaraboljuk, répát és paprikát vastagabb karikákra, vöröshagymát nagyobb gerezdekre, fokhagymagerezdeket félbe. Tepsit kibéleljük szilikonos sütőpapírral. Én mindenhez kibélelem a tepsit, mert mindig az a legfinomabb falat, ami a tepsibe ragad úgy, hogy kirobbantani sem lehet onnan. A sütőpapírra nem ragad, viszont mégis van egy-két jól odasült darabka.
  2. Elkészítjük a fűszerkeveréket: só, szerecsendió, őrölt kömény, egész kömény és a borsok frissen őrölve. Ezzel a keverékkel jól bedörzsöljük a húsokat.
  3. A jó minőségű sertészsírból (Ilyet magánhenteseknél lehet kapni, illetve minden vidéki háztól, ahol van még disznóvágás. A hófehér, agyonkezelt, antioxidánsokat tartalmazó, szobahőmérsékleten is kőkemény zsír nem finom.) 3 evőkanállal teszünk a tepsibe, majd ráöntünk 1.5 dl vizet. Ekkor jön a zöldségek fele a fokhagyma nélkül, majd erre a zöldségágyra szépen elrendezzük a húsokat, az oldalasok csontos fele lefelé legyen. A tetejére duplán teszünk alufóliát, jól lezárjuk a széleket.
  4. Sütő középső részén közepes lángon 1 órán át pároljuk, majd megfordítjuk a húsokat, hogy a másik felük is megpuhuljon. Ekkor villával megszurkáljuk a fóliát, hogy lassan párologjon a víz a tepsiből. Így puhítjuk tovább még 30 percig.
  5. Ezután levesszük a fóliát, visszafordítjuk a húsokat, és ellenőrizzük a puhaságukat. Fontos, hogy a közvetlen a csontok melletti rész is puha legyen, ha ez megfelelő, akkor nem kell tovább párolni. A fokhagyma kivételével hozzáadjuk a többi zöldséget úgy, hogy a húsokat ne takarjuk be velük, inkább közé kerüljenek. Visszatesszük a tepsit a sütőbe alufólia nélkül, de alsó bordamagasságra. Itt hagyjuk addig, amíg pirulni kezd az húsok alsó része. Ezután feljebb tesszük a sütőben, hogy a tetejük is szép pirosra süljön. A fokhagymákat az utolsó 5 percben tesszük hozzá. Ezek a sütési információk hagyományos gázsütő esetén érvényesek.
  • sütési hőfok: 120°C
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 657
elküldve: 3
receptkönyvben: 90
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

én kicsi konyhám

Mióta szakács: 2014.04.26.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

zöldséges sertéssült, sertéssült sütőben

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kitchen_Profi
Kitchen_Profi Sat, 2016-12-03 02:20

Tetszik a recept, biztosan meg is csinálom, a hőfokra szeretnék kérdezni, a 120 biztos? Közepes lángot ír a szövegben.

1002
sertésoldalas 80 dkg
sertésdagadó 80 dkg
sárgarépa 2 közepes db
zöldpaprika 1 közepes db
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 6 gerezd
köménymag 1 kávéskanál
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
szerecsendió 1 késhegynyi
0 ízlés szerint
rózsabors 0 ízlés szerint
zöldbors 0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint
víz 1.5 dl
sertészsír 4 ek