r
Nosalty Logó

Svéd húsgolyók Sylvia Gasztro Angyal konyhájából

Sylvia Gasztro Angyal
Svéd húsgolyók Sylvia Gasztro Angyal konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Húsgolyók

Tejszínes barnamártás

Tálalás

1068
Kalória
32.9g
Fehérje
39.6g
Szénhidrát
87.1g
Zsír
282.9g
Víz
219.4g
Koleszterin
1.5g
Élelmi rost
21.2g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Húsgolyók

Tejszínes barnamártás

Tálalás

Összesen 1068 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Húsgolyók

Tejszínes barnamártás

Tálalás

Összesen 4271 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Húsgolyók

Tejszínes barnamártás

Tálalás

Összesen 237 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.9 g

Zsír

  • Összesen
    87.1 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    219 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1061.9 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    105 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    385 mg
  • Nátrium
    462 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    39.6 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    282.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    324 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    171 mg
  • Retinol - A vitamin:
    318 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    71 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 1068 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    131.7 g

Zsír

  • Összesen
    348.5 g
  • Telített zsírsav
    124 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    135 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    71 g
  • Koleszterin
    878 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4247.8 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    203 mg
  • Kálcium
    421 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    197 mg
  • Foszfor
    1540 mg
  • Nátrium
    1846 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    158.3 g
  • Cukor
    85 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    1131.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1297 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    23 micro
  • E vitamin:
    75 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    35 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    141 micro
  • Kolin:
    682 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1274 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    283 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    255 micro
Összesen 4271 kcal
  • 7% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    19.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    235.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    102 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    62.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    72 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 237 kcal

Elkészítés

Húsgolyók

  1. A húsgolyókhoz a vöröshagymát megpucoljuk, finomra reszeljük.
  2. A darált húshoz hozzáadjuk az összes alapanyagot: vöröshagymát, vizet, tojást, sót, borsot, és a 2-3 ek zsemlemorzsát (annyi kell belőle, hogy jól összefogja a masszát).
  3. Ezeket egy nagy tálban kézzel jól összedolgozzuk, és kb. 5-10 percig pihentetjük. Majd kb. 2-3 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle.
  4. A sütéshez az olaj és a vaj felét összeolvasztjuk egy teflon serpenyőben, nagy lángon megforrósítjuk, majd a húsgombócok felét mérsékelt tűzön, néha megforgatva, 10-12 perc alatt megsütjük benne. Ha készen vannak, hőálló tálra szedjük, és fóliával letakarva melegen tartjuk.
  5. Ezután a serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, és ugyanígy elkészítjük benne a többi húsgolyót is a maradék vajon-olajon.

Tejszínes barnamártás

  1. A zsiradékba, amiben az utolsó húsgolyók sültek, belekeverünk 2 ek lisztet és a pirospaprikát.
  2. Kicsit megpirítjuk, és a húslevessel felöntjük, besűrítjük. Ízesítjük a fehér borssal és a szójaszósszal.
  3. A végén hozzáadjuk a tejszínt. Ha szükséges, még kevés sót adunk hozzá. Mérsékelt tűzön, néhány perc alatt, kevergetve sűrű mártást főzünk belőle.

Tálalás

  1. A húsgolyókat sült vagy főtt burgonyával, valamint tejszínes barnamártással megöntözve tálaljuk. Elengedhetetlen mellé a vörösáfonya- vagy ribizli lekvár.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 30 p

A kedvelt IKEA-s menü után itt van egy finom húsgolyó recept.

További receptek

Pesztós húsgolyó spagettivel

A húsgolyó egy olyan étel, amit jól lehet variálni. A magyarok csinálnak belőle fasírtot, Olaszországban pedig inkább húsgolyóként megy, amit legtöbbször tésztához társítanak, ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek