r
Nosalty Logó

Húsvéti sonka tésztában sütve

Wendy
Húsvéti sonka tésztában sütve
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A sonkához

A tésztához

731
Kalória
42g
Fehérje
69.5g
Szénhidrát
30.2g
Zsír
82.8g
Víz
96.2g
Koleszterin
3g
Élelmi rost
1.9g
Cukor
  • 19% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A sonkához

A tésztához

Összesen 731 kcal
  • 19% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A sonkához

A tésztához

Összesen 4382 kcal
  • 19% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A sonkához

A tésztához

Összesen 190 kcal
  • 19% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42 g

Zsír

  • Összesen
    30.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    96 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    993.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    151 mg
  • Nátrium
    741 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    69.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    82.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    148 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    87 mg
  • Retinol - A vitamin:
    141 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    135 micro
Összesen 731 kcal
  • 19% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    252.2 g

Zsír

  • Összesen
    180.9 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    577 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5961.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    212 mg
  • Kálcium
    228 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    148 mg
  • Foszfor
    908 mg
  • Nátrium
    4445 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    417 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    496.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    887 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    80 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    400 micro
  • Kolin:
    523 mg
  • Retinol - A vitamin:
    843 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    512 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    812 micro
Összesen 4382 kcal
  • 19% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    257.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    192 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    18 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    21.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 190 kcal

Elkészítés

A sonkához

  1. A sonkát megmossuk, és langyos vízben egy éjszakára beáztatjuk (nem kell eltávolítani a kötöző zsineget róla).
  2. Másnap leöntjük róla a vizet, és egy nagy lábasba tesszük. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje.
  3. A hagymákat megtisztítjuk, és egészben a vízhez adjuk a babérlevéllel együtt.
  4. Fedő alatt kis lángon puhára főzzük (cca. 1 óra). Saját levében hagyjuk langyosra hűlni.
  5. Közben elkészítjük a tésztát.

A tésztához

  1. A kenyérsütő gépbe beleteszünk 2 dl langyos vizet, a felolvasztott vajat és a tojásokat, a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót, valamint a fűszereket ebben a sorrendben, és a gépet a tésztadagasztás programra állítjuk.
  2. A sonkát kiemeljük a vízből, leszedjük róla a kötözőt, és szárazra töröljük.
  3. A megkelt tésztát nem túl vékony téglalap alakúra nyújtjuk. (Kb. akkorára, hogy oldalt legyen 10-15 cm tészta, a felső és az alsó széle pedig jól betakarja egymásra hajtva a sonkát.)
  4. A tészta közepére tesszük a sonkát, és a tészta hosszanti széleit egymásra ráhajtjuk. Az oldalt kilógó széleket levágjuk úgy, hogy két oldalt kb. 5-5 cm megmaradjon. A két oldalt lévő tésztaszéleket a sonka alá hajtjuk. A levágott részekből hosszú rudat sodrunk, és a tészta tetejét díszítjük vele.
  5. A sütőt 200 fokra előmelegítjük (légkeveréses).
  6. A becsomagolt sonkát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, letakarjuk konyharuhával, és 10 percig állni hagyjuk.
  7. A tejet és a tojássárgáját összekeverjük, és lekenjük vele a tészta tetejét.
  8. Középső bordamagasságon 35-40 percig sütjük.
  9. Megvárjuk, míg kihűl, és éles késsel felszeleteljük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 120 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Még nagyon régen készítettem el Húsvétra ezt a receptet, ami Lajos Mari 66 húsétel c. könyvéből származik. Idén Húsvétkor is nekiálltam, és úgy gondolom, most még szuperebbül sikerült. Lényege, hogy jó minőségű sonkát vegyünk hozzá. Nagyon finom a sonka, és a sült kenyértészta így együtt.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek