Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti bableves

Húsvéti bableves
Húsvéti bableves
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sonka főzőleve rengeteg ízt tartalmaz, kár lenne veszendőbe hagyni. :) A következő recept ötletet ad ennek felhasználására.

hozzávalók / 8 adag

A leveshez

A rántáshoz

A csipetkéhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sonkát és a babot egy éjszakára hidegvízbe áztatjuk.
  2. Másnap a sonkát 2-3 óra alatt puhára főzzük, és a saját levében hagyjuk kihűlni. Mikor már kihűlt, darabokra vágjuk és félretesszük a tálalásig.
  3. A sonka főzőlevébe tesszük a beáztatott babot, néhány babérlevelet, fokhagymát és egész borsot. Mikor már félig megpuhult a bab, hozzátesszük a karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát. Puhára főzzük.
  4. A csipetkéhez felütünk egy tojást, sózzuk és annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz. Kis galuskákat "csipkedünk" belőle és a leveshez adjuk. Ha feljöttek a leves felszínére, akkor már el is készültek.
  5. Közben elkészítjük a rántást: kevés zsiradékon megpirítjuk a lisztet és hozzáadunk 3-4 gerezd összezúzott fokhagymát és pirospaprikát. Felöntjük hideg vízzel és csomómentesre keverés után a leveshez adjuk. Pár percig forraljuk. Az előre összedarabolt sonkával és ízlés szerint tejföllel tálaljuk.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 15 140
elküldve: 5
receptkönyvben: 149
elkészítve: 12/15
Facebookon megjelent: -

szakács

A kis gasztronauta

Mióta szakács: 2011.11.24.
142 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

bableves, fejtett bableves, bableves füstölt sonkával

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Anagyferó
Anagyferó Fri, 2018-03-30 03:14

Én a csipetkét úgy csinálom, hogy egy tojás, 10 dkg liszt, csipet só. Ennyit lisztet vesz fel egy közepes (M) tojás.

kicsiszoke
kicsiszoke Thu, 2013-04-18 11:47

Nagyon finom lett!!!!! Én is a húsvétról megmaradt sonkát tettem bele
és még egy kis igazi házi kolbászt.
Köszönet a receptért! Mentve.

zsuzsamama
zsuzsamama Wed, 2013-01-16 12:24

Gratulálok!
Annak ellenére, hogy nincs sok éves főzési tapasztalatod, nagyon finomat főztél!!
Én is így szoktam elkészíteni a bablevest, (kb. 45 éve) nem csak húsvétkor.
Most hétvégén igazi füstölt lapocbából főztem, nagyszemű babbal levest. Ennek az volt az apropója, hogy egy munltiban (OSI) kaptunk, hagyományosan kezelt, PÁPAI füstölt lapockát. Ma délben ettük meg a maradékot. Minden híresztelés ellenére, nem minden multi selejtes terméket értékesít. Viszont van olyan is, melyből soha nem vásárolnék semmit.
Csak így tovább, jó főzést és sütést kívánok.
Üdv.
Zsuzsa.

559
füstölt sertéscsülök 1 kg
fejtett lóbab 50 dkg
sárgarépa 4 közepes db
fehérrépa 3 db
fokhagyma 5 gerezd
paradicsom 1 db
csípős fűszerpaprika 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
babérlevél 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
víz 3 l
finomliszt 1.5 evőkanál
napraforgó olaj 1 teáskanál
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
fokhagyma 3 gerezd
finomliszt 5 evőkanál
tojás 1 db
0 ízlés szerint