Nosalty Logó

Húsos csorba

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
koszider
Húsos csorba
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 404 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1616 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 46 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.2 g

Zsír

  • Összesen
    22.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    806.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    159 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    343 mg
  • Nátrium
    180 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.2 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    723.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    404 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    82 mg
  • D vitamin:
    53 micro
  • K vitamin:
    98 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    85 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    3571 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    175 micro
Összesen 404 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    76.7 g

Zsír

  • Összesen
    89.8 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    316 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3225.1 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    93 mg
  • Kálcium
    638 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    373 mg
  • Foszfor
    1374 mg
  • Nátrium
    722 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    136.7 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    2895.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1616 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    328 mg
  • D vitamin:
    210 micro
  • K vitamin:
    392 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    548 micro
  • Kolin:
    339 mg
  • Retinol - A vitamin:
    218 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    14283 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    701 micro
Összesen 1616 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    91.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    141 micro
  • β-karotin
    406 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 46 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst egészen apró kockára felvágjuk.
  2. A zöldségeket megtisztítjuk, és mindet apró kockára felvágjuk. A kelkáposzta vastag erét kivágjuk, a leveleket felkockázzuk.
  3. A húst vízzel felöntve főzni kezdjük, ha forr, a habot leszedjük róla.
  4. Az összes feldarabolt zöldséget a húshoz öntjük. Még annyi vizet öntsünk rá, hogy jó sűrű maradjon.
  5. A levest a són és borson kívül főként lestyánnal ízesítjük. A friss biztosan jobb, de szárítottat is használhatunk. Szárítottból kb. csapott evőkanálnyi kell.Ha szeretjük, tegyünk bele egy nagy csipet tárkonyt is.
  6. Ha minden megfőtt, a forró léből vegyünk ki egy csészényit, keverjük el a tejföllel, és így öntsük vissza a levesbe (nem lesz csomós a tejföl).
  7. Kóstoljuk meg: ha savanykásabbra szeretnénk, kb. 1 ek ecettel ízesítsük. (Tárkonyecetet is használhatunk.)
  8. Egyet forralunk rajta, és tálalhatjuk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 19
  • Össznézettség: 17362
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 21.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

koszider 91 recept

Régebben Székelyföldön és Partiumban is ettem csorbát, nagyon ízlett. Jó lenne itthon is elkészíteni. Túrtam egyet a neten, és kiderült, hogy annyiféle csorba van, mint égen a csillag. (Nyilván, mivel a 'ciorba' maga levest jelent.) Némi nézelődés után rájöttem, hogy két dologban egyeznek meg a receptek: a végeredmény savanykás, és van benne lestyán. Gyorsan rájöttem, hogy se korpaciberét, se tejsavót nem fogok errefelé kapni, de a piacon még a lestyántól is megütköztek, a nénik azt se tudták, mi az. (Megjegyzem, élőben még én se láttam sose, csak annyit tudok róla, hogy formára hasonlít a petrezselyemhez.) Szerencsére felfedeztem, hogy lehet szárítva is kapni. Savó helyett tejföllel próbálkoztam, savanyítani meg jó az ecet is. Lehet, hogy a végeredménytől egy csíkszeredai elsírná magát, de szerintem nagyon jó lett, és rettentően hasonlít ahhoz, amit Szatmárnémetiben ettem. Máskülönben ez a világ legegyszerűbb levese: mindent összevágunk, és puff, megfőzzük. Húsból valami zsírosabb fajta kell bele (lapocka, dagadó, ilyesmi), mert semmi más zsiradék nem kerül bele. A receptek szerint egyébként az égvilágon mindenből főzik, marhából, borjúból, pacalból, csirkéből, füstölt húsból, talán még halból is. A zöldségek száma is végtelen, babtól a sütőtökig minden mehet bele. A recept lelke a lestyán, ami annyira illatos és ízes, hogy elviszi a hátán ezt az egész műfajt. Tehát: hajrá, mindenki fedezze fel a maga csorbáját!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Igen, nálunk parasztcsorbának hívják!

Törölt felhasználó

A lestyán, nem hasonlít a petrezselyemhez, mert 2 méter magassra is meg szokott n?ni. Viszont, kiváló!

koszider

Igen, hallottam, hogy micsoda óriás növény, de a fotók alapján a levél formája mégis leginkább a petrezselyemre hajaz. Az íze tényleg csodás! Koszider

Törölt felhasználó

Igen, hasonlít, 1:20 arányban. Van nekem is egy csorbám fenn. Dunadeltában ez is különleges, az ottani halászlében. Aranyat ér. Na, nem mindenben, csak savankás lében. (er?levesbe nem teszek).

koszider

Kedves Sancho! Azt hiszem, most sikerült igazán körülírnunk a lestyánt: hússzor nagyobb petrezselyem, aminek teljesen más íze van. És igen! A savanykás lével csodát tesz! Köszönöm, hogy segítesz kiigazítani botladozásaimat az erdélyi konyha körül! (Ja kérem, egy igazi szakács Borszékr?l!) És legalább ehet?nek tartod, amit f?ztem? Üdvözöl: Koszider

Törölt felhasználó

Teljesen. Ebben hibázni csak annyit lehet, ha kifelejted a húst.

koszider

Ó, köszönöm! Ph?, nagy k? esett le a szívemr?l!

Törölt felhasználó

Amúgy Borszék a régi határ mellett van 18 km re.

koszider

Jártam arra, ittam borvizet, de sajnos, szörny? régen (vagy 30 éve). Csodálatos vidék!

Törölt felhasználó

Most érdemes megnézni, fejl?dünk, szépülünk. Ha errejártok, várlak egy pityókatokánnyal, meg egy kisüstivel!

koszider

Pityókatokány? Paprikás krumpli lenne? (Szeretem!) Köszönöm a meghívást, remélem, szavadon tudlak fogni egyszer!

Törölt felhasználó

Olyasmi. A pincepörkölt székely változata. Rendezvényeken 150-200 személyre készül.

Éva-Anyóca

Kedves Koszider! Köszönöm, nagyon tetszik a recepted, elmentettem.:-O Szép hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

koszider

Kedves Éva! Köszönöm! Egyébként tényleg jó és piszok egyszer?. Üdvözöl: Koszider

peligebacse

A Maggi kocka szerintem lestyánból készül. Próbáld ki húslevesbe. Kösz a "csorba - leltárt".

koszider

Kedves Peligebacse! Igen, van a Maggi kockában lestyán, de annál intenzívebb íz kell a csorbába. Szárított f?szernövényként valószín?leg bármelyik nagyobb szuperben kapható, a Kotányi forgalmazza. Friss növényként még nem találkoztam vele, itt, az Alföld közepén nem termesztik - legalábbis piacon nem árulják. Üdvözöl: Koszider

muzsikus

Kedves Koszider,lestyán-ügyben szerenék segíteni,mivel én is imádom a különböz? csorbákat,amikbe 1 kivételével,mindben nélkülözhetetlen.Az a legegyszerübb,ha van saját,vagy rokonnak kis kertje,ahol el lehetne vetni a lestyán magot,amit a gazda boltokban be lehet szerezni,ha nincs nekik,lehet kérésre rendelnek....a fiss lestyánnál nincs finomabb,nyáron amikor a sok van ,leszedem és megmosva lefagyasztom.Az íze a zellerhez hasonlít,csak kellemesebb...én csak a f?zés végén teszem bele a levesbe,apróra vágva..Üdv

koszider

Kedves Muzsikus! Lestyán-gondjaim azóta szerencsésen megoldódtak, mert a barátn?m kertjében terem. (Én emeleten lakom, esélyem sincs a lestyánra.) Így aztán már él?ben is láttam, tényleg nagyméret? növény, és fantasztikus illata van. Most is van a fagyasztómban vagy 3-4 adag, ez kitart az újig. Nem rossz a szárított se, de a friss valóban utánozhatatlan, aki csak teheti, ezt használja. Köszönöm: Koszider

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 nagyméretű növény, ami beltéren is csodásan érzi magát

A már egy éve tartó bezártságnak köszönhetően ismét reneszánszukat élik a szobanövények, mert sokan velük pótolják a természet oly’ nyomasztó hiányát. Íme öt nagyméretű növény, ami nem fog ránk megharagudni, ha egy terebélyes terasz helyett a nappaliban neveljük.