r
Nosalty Logó

Házi savanyúság

Nosalty
Házi savanyúság

Hozzávalók

A savanyúsághoz

117
Kalória
1.3g
Fehérje
25.9g
Szénhidrátok
0.6g
Zsír
278.8g
Víz
-
Koleszterin
1.6g
Rost
20.9g
Cukor
  • 0% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A savanyúsághoz

Összesen 117 kcal
  • 0% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A savanyúsághoz

Összesen 936 kcal
  • 0% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A savanyúsághoz

Összesen 29 kcal
  • 0% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1195 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    1105 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.9 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    278.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    223 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    928 micro
  • β-karotin
    2212 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 117 kcal
  • 0% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9560.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    241 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    136 mg
  • Foszfor
    313 mg
  • Nátrium
    8837 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    207.4 g
  • Cukor
    167 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    2230.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1784 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    150 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    72 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    217 micro
  • Kolin:
    156 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7427 micro
  • β-karotin
    17699 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    607 micro
Összesen 936 kcal
  • 0% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    294.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    10 mg
  • Nátrium
    272 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.4 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    68.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    229 micro
  • β-karotin
    545 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 29 kcal

Elkészítés

A savanyúsághoz

  1. Az alaplevet pár evőkanál mustármag és színes bors lepirításával kezdjük, így ugyanis sokkal több aroma szabadul fel, mintha pusztán főznénk. Ezek a savanyításhoz használt legklasszikusabb fűszerek, de a kísérletező kedvűek nyugodtan próbáljanak ki karakteresebb ízeket is.
  2. A lepirított fűszerekre jöhet aztán a víz, a só és a cukor. Mindenképp tegyünk bele pár gerezd fokhagymát is, nagyon jót tesz az ízének. Keverjük addig, míg felolvad a cukor, majd lefedve főzzük negyed órát. Közben előkészítjük a zöldségeket.
  3. A mi savanyúnkba most répa, uborka, karfiol és jalapeno került, így szép színes és vitamindús lett a végeredmény. A színek mellett érdemes a zöldségek textúrájával is játszani, izgalmasabb a savanyúság, ha van benne csíkozott, karikázott és darabolt összetevő is.
  4. A nagyobb zöldségeket, mint amilyen a karfiol is, szedjük falatméretű rózsákra, hogy lehetőleg egyformán puhuljon meg minden.
  5. Az előkészített zöldségeket tegyük fertőtlenített és légmentesen zárható üvegekbe. Pakolhatjuk őket vegyesen, vagy rétegezhetjük felváltva, ahogy számunkra szimpatikusabb.
  6. A kész felöntőlébe keverjük bele az ecetet: mi most 3dl 5%-os almaecetet használtunk. Ha ennél töményebb ecettel készítenénk, csökkentsük a mennyiségét a százalékkal arányosan.
  7. A forró levet egy szűrőn keresztül öntsük óvatosan a zöldségekre, úgy, hogy mindenütt befedje, majd zárjuk le légmentesen az üvegeket. A savanyúságot hagyjuk sötét helyen érni minimum 3-4 napot. Felbontás után tároljuk hűtőben, és mindig csak tiszta eszközzel nyúljunk bele.

Recept infó

Az ősz beköszöntével ideje biztosítani a téli vitaminpótlást, úgyhogy megmutatjuk, hogyan csinálhattok savanyúságot egyszerűen, gyakorlatilag bármilyen zöldségből.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kelt tészta készítése

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Kijevi krémes

Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)