Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hangyák a fán - szecsuáni csípős sült tészta

Hangyák a fán - szecsuáni csípős sült tészta
Hangyák a fán - szecsuáni csípős sült tészta
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 5 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A "hangyák a fán " (mayi shang shu -蚂蚁上树) egy klasszikus házias tésztaétel Kína Szecsuán tartományából. Az erre a területre oly' jellemző pikáns ízek és az egyszerű elkészítési mód miatt nagyon sokak kedvence lesz.

Az elnevezés egy Yuan kori drámaíró, Guan Hanqing elbeszéléséből származik. A történet szerint egy szegény írástudó miután megözvegyült, leánygyermekét  Dou E-t a Cai családhoz adta, hogy -kínai szokás szerint- gondoskodjanak róla, majd később a fiatal Cai fiú elvegye feleségül. Egyszer azonban a fiatal férj végzetesen megbetegedett és meghalt,  Dou E anyósa pedig a fia elvesztésébe betegedett bele, és ágynak esett. A fiatal lány szerette anyósát, és meg akarta gyógyítani valami tápláló, finom étellel, de nagyon szegények voltak, így a piacon csak egy apró darab húst kapott. Hazavitte, és ezt az ételt készítette neki. Az öregasszony már rosszul látott, és ahogy felült az ágyban, és meglátta a tányér ételt, ijedten kérdezte: "Mi ez a sok hangya a tésztán?" De közelebbről szemügyre vette, majd megkóstolta és ezek után már nem bírta abbahagyni az evést.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az üvegtésztát áztassuk 2-3 percre forró vízbe, majd szűrjük le. Öblítsük át hideg vízzel, és hagyjuk lecsepegni.
  2. A gyömbért és a fokhagymát vágjuk apróra, a zellert és a zöldhagymát vékonyan szeleteljük fel.
  3. Egy wokban hevítsünk olajat, dobjuk rá a csilipelyhet, a gyömbért és a fokhagymát, esetleg egy kevés szecsuáni bors is. Amikor már illatozik, kerüljön bele a darált hús, amit jól pirítunk át, és keverjük el benne a (tobandzsan) csiliszószt.
  4. Adjunk hozzá fél dl vizet vagy alaplevet, majd tegyük bele a tésztát, a zöldhagymát és a zellert.
  5. Adagoljuk hozzá a szójaszószt, ízlés szerint egy kevés cukrot és sót. Óvatosan kevergessük, majd amikor a folyadékot már beszívta a tészta, az étel tálalható kevés friss, finomra vágott zöldhagymával.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 42
össznézettség: 62 268
elküldve: 5
receptkönyvben: 459
elkészítve: 21/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Anchan

Mióta szakács: 2013.03.05.
12 recept

receptjellemzők

konyha: kínai
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: tészta
konyhatechnológia: wok receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: főétel

egyéb elnevezések

hangyák a fán, csípős pirított tészta, csilis sült tészta, szecsuáni tészta, mayi shang shu

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

firstlady
firstlady Thu, 2016-11-24 07:51

Még új korában eltettem a receptet, nem is értem, miért csak most készítettem el. :) Nagyon finom.

439
üvegtészta 20 dkg
darált sertéshús 50 g
gyömbér 2 teáskanál
fokhagyma 2 gerezd
szójaszósz 1 ek
szójaszósz 1 teáskanál
chiliszósz 1 ek
1 csipet
cukor 1 teáskanál
chilipehely 1 kávéskanál
halványító zeller 1 közepes szár
újhagyma 2 közepes db
bors 1 késhegynyi
víz 0.5 dl
fekete bors 1 késhegynyi