Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hamburger házilag Csorbusztól

Hamburger házilag Csorbusztól
Hamburger házilag Csorbusztól
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a hamburgert, de inkább szeretek mindent házilag elkészíteni, mert tudom, miből készül. Ezt a receptet a barátnőmmel együtt állítottuk össze, innen-onnan felszedett dolgokból, saját tapasztalatból.

hozzávalók / 4 adag

A hamburger zsemléhez

A hamburger húshoz

A szószhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A zsemle elkészítése:

  1. A lisztet, sót, cukrot elkeverjük az élesztővel. Belegyúrjuk a tojást és a vajat. Beleöntjük a vizet, de nem mindet, adagonként. Nem vizes, lágy tésztát akarunk kapni, hanem ruganyosat, masszívat.
  2. Miután a gép összedolgozta, egy órát kelesztjük meleg helyen. Majd egy óra múlva a géppel megint átdagasztjuk kb. 5-10 percig. Sima, ruganyos tésztát kell, hogy kapjunk.
  3. Hat részre osztjuk, mérlegen kiadagoljuk a zsemléket.
  4. Gömb alakúra formázzuk, belerakjuk a sütőtpapírral kibélelt tepsibe, és lenyomjuk őket lepény formákra. Távolságot azért hagyunk közöttünk, mert egy órára megint pihentetni kell, és közben nőnek a kicsikék, és kell hely, hogy elférjenek egymás mellett.
  5. Ha letelt az egy óra, 185 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

A hús elkészítése:

  1. A darált húst sózzuk, és jó erősen borsozzuk.
  2. Kerek formákat lapogatunk belőlük, vékonyat, hogy átsüljenek. Nagyobbakat, mint a zsemle, ha netán sütés közben összemennének.
  3. A végén rádobjuk a cheddar lapkasajtot, hogy ráolvadjon.

A szósz elkészítése:

  1. A szószhoz a lilahagymát jó apróra az uborkával együtt felaprítjuk, a többi alapanyagot összekeverjük vele.

Aztán jöhet az összeállítás:

  1. A meleg zsemléket kettévágjuk, megkenjük szósszal, rárakjuk a húspogácsát a sajttal, és máris kész a fincsi házi hamburger.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 533
elküldve: 6
receptkönyvben: 255
elkészítve: 5/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Csorbusz

Mióta szakács: 2012.05.30.
19 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
receptverseny: Heinzegj kedvenc grill ételeddel!
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Hamburger mindene házilag, lapkasajtos hambi, hamburger házilag készített zsemléből

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

balintmonika
balintmonika Fri, 2013-04-26 06:44

Mivel nem vagyok az instant élesztő híve,én frisset használtam.Mint már oly sokszor,most is munkára fogtam egyik legjobb konyhai barátomat,a kenyérsütő gépet,annak is a dagasztó programját.A hús készítésekor kicsit féltem,hogy az sütés közben szétesik,de nem.Csuda nagy lakmározásba csapott át a hétköznapi vacsi.

Dny3p3r
Dny3p3r Mon, 2012-11-12 16:41

most nyeltem le az utolsó falatot. a recept kiváló, anyukám meg ügyes :)
köszönjük a kiváló ötletet, minden jót kívánunk!

Corra
Corra Tue, 2012-10-02 07:24

Kiváló recept az első betűtől az utolsóig! Én pl. azokat a hamburger húspogácsa recepteket, amelyek hagymát, fokhagymát, tojást, zsemlemorzsát tartalmaznak, általában végig sem olvasom. Bár biztosan finomak fasírtnak, nem az az ízvilág, amit egy házias hamburgertől várok.

Mégis, ha megengeded, két megjegyzésem lenne, nem okoskodásból, hanem tapasztalatból: ha a pénztárca engedi, érdemes marhahúst, ráadásul lehetőleg faggyús marhahúst használni sertés vagy pulyka helyett, és ami még nagyon fontos szerintem, vagy a húspogácsák zsírján, vagy ha túl sok zsírja lett, akkor egy másik serpenyőben, amit a húsok zsírjával kenünk ki, érdemes megpirítani a félbevágott zsemlék vágott felét, mielőtt megtöltjük. Állagra is, ízre is tovább fokozzuk így az élvezetet szerintem:)

Csorbusz
Csorbusz / Csorbusz Tue, 2012-10-02 07:28

Dehogy okoskodás, minden infót gyűjtök. Kipróbálom marhahúsból is legközelebb:) Igen, a zsemléket lehet pirítani is, akkor a szósz nem "áztatja" át a zsemle vágott felületét, bár én úgy szeretem, ha egy kicsit "tocsog":))

848
finomliszt 44 dkg
vaj 4 dkg
tojás 1 db
instant élesztő 9 g
víz 1.8 dl
1 kk
cukor 1 ek
darált sertéshús 0.5 kg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
lila hagyma 1 db
ketchup 3 ek
majonéz 2 ek
mustár 1 kk
csemegeuborka 1 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
cukor 1 késhegynyi
lapkasajt 4 db