Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyümölcsös suji halava

Gyümölcsös suji halava
Gyümölcsös suji halava
25 perc / előkészület: 5 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem, ez nem halva. Nem az a halva. Nem török, amit tahiniből készítenek, és amiért kicsiként én is meg voltam veszve.
A halvának jelenleg több, mint 60 különböző elkészítési módja létezik, ennek fele Indiában honos. Ez egy indiai halwa recept.
A halwa náluk egy olyan étel - nem csak desszert - ami valamilyen gabonaőrlemény (jellemzően búzadara, de ez lehet akár keményítő is a Bombay Karachi Halwa esetében) vízzel felfőzve.
Az eredmény egy pudingszerű, édes vagy adott esetben sós, pépes étel.
Nagyon finom, nem tudnám megmondani, mire emlékeztet leginkább. Van egy tejbegrízes beütése az állaga miatt, de kicsit pudingszerű is. Édes és fűszeres, mi nagyon szeretjük.
A sima, egyszerű halwa elkészítésekor nem kerülnek bele a magvak , sem a gyümölcs. Ez a klasszikus édes halwa alap, amit aztán úgy ízesítünk, ahogyan csak szeretnénk. Kókuszreszelék, citrushéj, bármi, amihez kedvünk támad.
Ez itt a suji (szudzsi) halwa, amibe a magvak kerülnek, és tettem még bele egy kis ribizlit is.
Lehet kísérletezni.

hozzávalók / 4 adag

Az alap halavához

A suji halavához

A gyümölcsöshöz

ajánlat

Megjegyzés:
Pontosan úgy, ahogy a tejbegríznél, a sűrűsége itt is a folyadék mennyiségével szabályozható. Ha hidegen akarjuk enni, akkor forrón készítsük sokkal folyósabbra, és így még mindig csak krémesre dagad hidegen, nem kell hozzá majd ütvefúró.

 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cukrot a vízzel, a fűszerekkel összeforraljuk, lezárjuk.
  2. Közben felolvasztjuk a vajat egy teflonserpenyőben. Közepes lángon melegítjük. Beledobjuk a magvakat, és addig pirítjuk, amíg a mazsola felfúvódik, mint egy lufi.
  3. Ekkor jön a dara. Kb. 10-15 percig kevergetjük lassú tűzön, amíg szépen barnulni nem kezd. A pirított dara íze adja a lényeget, így ezt ne kapkodjuk el.
  4. Ha már aranybarnára pirult, hozzáöntjük óvatosan a még meleg cukorszirupot és a gyümölcsöt. Közben folyamatosan kevergetjük 2-3 percig, vagy amíg be nem sűrűsödik.
  5. Ezen a ponton adhatunk még hozzá kevés vizet, ha hígabban szeretjük, mi sűrűn szoktuk fogyasztani.
  6. Lehúzzuk a tűzről, és lefedve még 15 percig állni hagyjuk addig, amíg a daraszemek már nem fehérek.
  7. Kínálhatjuk még melegen, de lehűtve, kanalazva isteni! 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 018
elküldve: 1
receptkönyvben: 136
elkészítve: 6/11
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

indiai grízpuding, fűszeres búzadarás édesség

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bija
blange / bija Tue, 2012-08-14 00:35

Hogyismondjam.. Ment ebbe ribizli, diákcsemege, mindenféle fűszer össze-vissza. Hajjaj, így akarok meghalni.:)

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2012-08-31 20:23

igen, én is...
intravénásan... :)
próbáld ki juharsziruppal vagy olvasztott sötét pálmacukorral megcsurgatva is.
végelgyengülés :)

modosa
modosa / modosa Wed, 2010-08-11 18:48

Na, már megyek is a blogra, pont most kerestem jó Clafoutis receptet.
A gyerek (23) csinált a múlt héten, és hát, hogy is fogalmazzak.... úgy alakult, hogy ki kellett dobni... :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-07-29 15:58

Szia Eszter!
El is készítettem. Gyümölccsel. Engem a lekváros grízestésztára emlékeztet.
Vagy valamit rosszul csináltam? :-)
Üdv,
Eszter

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-08-09 11:26

Szia Eszter!
Bocs, hogy csak most válaszolok, csak nyaralni voltunk... :-)
Nem csináltad rosszul, valóban hasonló egy kicsit. :-p
Èn pont ezért szeretem.
Üdv
Eszter :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-08-09 13:00

Szia,
Remélem, jó volt a pihenés. :-)
Nagyon szeretem a grízestésztát ;-) egyszer majd a suji halavát is kipróbálom.
Képzeld, az édes clafoutis-dat is megcsináltam (itt nincs fönn (?)), a blogodon láttam a receptet, és nagyon finom lett!! Nekem is ez az állag jön be.

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-08-10 09:51

Szia!
Itt azért nincs fenn az a clafoutis, mert az alapreceptet épp innen vettem és csak nagyon keveset változtattam rajta. :-)

469
cukor 100 g
víz 4 dl
citromlé 1 ek
búzadara 120 g
ghee 5 dkg
kardamom 0.5 kk
mandula 5 dkg
mazsola 1 marék
kesudió 5 dkg
erdei gyümölcs mix 15 dkg