Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyöngyös leves

Gyöngyös leves
Gyöngyös leves
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nemrégiben csodálatos gyöngyös-forrásra akadtam itt Budapesten. Na nem innen valósiak a szegénykék, hanem Békés megyéből. Háznál nevelték, rendes körülmények közt őket, ami azonnal meg is látszik a csontjain, és szép "szálkásított" izomzatán. Valaki felhozza, nekem csak meg kell főznöm.

Nagyon érdekes a bőre, foltokban kicsit itt-ott majdnem kékes-barnás színű, gyönyörű a zsírja, hája is. Szerintem más, mint egy tyúknak.

Nekünk mostanában, hogy megkóstolhattunk egy ilyen levest is, pedig vidéken is ettünk már sok levest, igazi tanyasi tyúkokból főttet is, fácánt is, de egyértelműen a gyöngyös leves viszi a pálmát! Hogy milyen sárga, az valami hihetetlen! Na és az íze...!? A házi csigatésztáról már szót sem ejtek... :-)

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyöngytyúkot megtisztítjuk, és daraboljuk.
  2. Fazékba tesszük, és felöntjük hideg vízzel. Felforraljuk, visszavesszük a lángot, és többszörösen lehabozzuk.
  3. A megtisztított hagymát beletesszük, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval.
  4. Beállítjuk a hőforrást alatta, hogy csak gyöngyözzön (a gyöngyös alatt :-)) a leves, lefedjük, és puhára főzzük a húst.
  5. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, hosszúkás darabokra vágjuk, hozzáadjuk a kész leveshez, és pár perc alatt megfőzzük.
  6. Tetszés szerinti levestésztát enyhén sós vízben kifőzünk. 
  7. Ha kész a leves, átszűrjük.
  8. A levest tányérokba szedjük, húsdarabokkal, zöldségekkel és tésztával tálaljuk.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 848
elküldve: 0
receptkönyvben: 30
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

gyöngytyúk leves, húsleves gyöngytyúkból, tyúkhúsleves

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsuzsika1954
zsuzsika1954 Sun, 2015-08-23 00:12

Gyonyoru szep a "levesked", mert ezt a fajta finomsagot csak becezgetve lehet kiejteni:)

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-04-03 14:55

Barcsak hozzajutnek egy ilyen gyongyoshoz! Gyonyoruen nez ki a levese Vicike!:))))

vicikó
Vicikó / vicikó Fri, 2013-04-05 16:08

Kedves Veronika!
Én meg tudod mennyire örülnék, ha olyan gyönyörű halakat, tengeri eledeleket vehetnék, mint amit Te megvehetsz? ;-)
Igazából nem is szoktam halételeket készíteni, mert nem bízom a helyekben ahol fogják őket. Még a tengerieket sem. Mert legfőképp a partokhoz közel halásznak, ahol nagyon szennyezettek a vizek. Igazi minőségi, egészséges halakat nálunk nem is lehet kapni.
De hát mit is akarunk itt, Európa közepén? :-)
Így marad pl. a gyöngyös leves, amit be kell látnunk, lehet, hogy mások meg erre irígykednek?! :-))

Nagyon szép hétvégét kívánok Neked!

Puszi, Vicike :-)

295
gyöngytyúk 1 db
3 tk
víz 5 l
vöröshagyma 1 közepes db
fekete bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 1 csipet
sárgarépa 2 közepes db
fehérrépa 2 közepes db
karalábé 0.5 db
zeller 0.25 db
tészta 25 dkg