Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tyúkhúsleves 4.

Tyúkhúsleves 4.
Tyúkhúsleves 4.
230 perc / előkészület: 50 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szintén klasszikus recept. Idősebb tyúkot célszerű választani, húsa ízletesebb, így levesünk is tartalmasabb lesz.
Őszintén szólva, ha sikerül jól elkészítenünk, felveszi a versenyt a marhahúslevessel...

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

A magam részéről a daragaluska tűnt jó választásnak a levesbetétek vonatkozásában.
A főtt zöldségeket külön is tálalhatjuk azok kedvéért, akik kevésbé kedvelik...:o)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bontott tyúkot vagy egészben vagy darabolva a húsleveshez hasonlóan hideg vízben feltesszük főni. Ekkora tyúkhoz (3 kg) kb. 9 l vizet kell adnunk az indulásnál.
  2. A levest megsózzuk, lassan felforraljuk. A tetején képződő habot leszedjük.
  3. A leveshez kb. 1-1,5 órai főzés után hozzáadjuk a tisztított zöldségeket.
  4. Időközben ellenőrizzük a húst (húsdarabokat), ha megpuhult, ki kell venni a levesből.
  5. Lassan készre főzzük, szükség szerint sóval ízesítjük (a levét kb. felére fogjuk forralni).
  6. Tálalásnál a húsokat daraboljuk, bőrét eltávolítjuk, és hasábokra vágott, velefőtt zöldségekkel tálaljuk.
  7. Levesbetétnek használhatunk a húsleveshez is megfelelő betéteket.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 321
elküldve: 1
receptkönyvben: 57
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

húsleves tyúkból

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

b-n
b-n Thu, 2014-09-25 14:57

Ennek a levesnek az illata és az íze is isteni!

Tarackos
Tarackos / Tarackos Wed, 2012-01-11 12:40

Kéne még bele egy szem paprika,egy paradicsom,egy krumpli,egy cikk kelkáposzta esetleg még gomba.Bár gondolom így is finom.

salumeria
Kornél / salumeria Sat, 2012-03-24 11:12

igen, sőt csak így finom. Ugyanis amiket felsoroltál, az a marhahús, illetve ököruszály leveshez szükséges. Különösen a kelkáposzta nem kell szárnyasból készült leveshez, mert egész más irányba vinné az ízét, a paprika és a paradicsom pedig megsavanyítaná.

salumeria
Kornél / salumeria Sat, 2012-03-24 18:45

Már többször utaltam rá egyéb hozzászólások, illetve receptek vonatkozásában, hogy nekem az etalon az alaprecepteket illetően a Pető féle szakács tankönyv (ha esetleg Neked is meg van, ajánlom figyelmedbe a tyúkhúsleves receptben felsorolt zöldségeket. Bizonyára nem lesz meglepő, hogy az általad hiányolt három zöldség egyike sem szerepel benne). Nem könnyű beszerezni, de szerintem kötelező jelleggel ott lenne a helye mindekinél, aki főzni megy be a konyhára. Ezen túlmenően pedig amit gazdagításként említesz, azt nevezhetjük vadításnak is, mert más irányba tereli a leves ízét, szerintem elveszti a szárnyas jellegét tőlük a leves. Ettől függetlenül ha szereted, simán bele lehet tenni, de mint említettem már, sokkal markánsabb lesz tőle az íz, ami nem biztos, hogy szükségszerű, és jó irányba viszi el.

Kitty_83
KittyManó / Kitty_83 Fri, 2011-04-08 17:07

Kedves Kornél!

Ha teszel bele csipet gyömbért, és 2-3 pici szerecsendióvirágot, kap egy kis pikáns ízt. Én karalábét is szoktam belefőzni, mert anyukám szerint minél többféle zöldség van benne, annál gazdagabb lesz az íze:)

Alma

salumeria
Kornél / salumeria Sun, 2011-01-02 04:18

abszolút, nem is értem...pffffff
még darabnak is sok, nem hogy kilónak....nagy ég....
sztem dkg akart lenni, magyarul 1 közepes fej....
köszi az észrevételt!

519
tyúk 3 kg
sárgarépa 45 dkg
fehérrépa 45 dkg
vöröshagyma 7.5 dkg
zeller 30 dkg
4.5 dkg
fekete bors 0.75 dkg