Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyerekkori meggyes pite

Gyerekkori meggyes pite
Gyerekkori meggyes pite
65 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkorom csodás emléke ez, volt egy cukrászda, ahol állandóan ilyet kértem Apuval együtt. Ez volt az egyik közös kedvenc sütink akkor. Néha volt akkora mázlim, hogy egy-egy zsúron vagy ünnepen került ilyen az asztalra, de sose tudtam azóta sem, hogyan kell készíteni, és egyáltalán kitől kérjek útmutatást. Aztán lett nekem egy drága Barátném, aki tőlem 150 km-re lakik egy kis faluban, és ő sütött nekem egyszer ilyet. Én meg majdnem elbőgtem magam a katarzistól, hogy végre megvan, amit 15 éve kerestem, és ez pont ugyanolyan! :) Szóval megtanított rá, azóta pedig ott őrzöm a "bibliámban", a kézzel írott kincseim között, a fő helyen. :)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Tipikus békebeli, a szó legnemesebb értelmében véve "szocreál" nagyisütemény, ami ma is bárhol megállja a helyét, legyen az kerti buli, karácsony, vasárnapi ebéd vagy épp lakodalom. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A befőtt levét leöntjük egy pohárba, a gyümölcsöt pedig összefogatjuk a fahéjjal, és állni hagyjuk kicsit.
  2. Ezalatt megfőzzük a pudingot a befőttlével és annyi tejjel/meggylével, amennyi szükséges, hogy kipótolja a befőttlevet a pudinghoz (5 dl).
  3. Ha kész a puding, a lecsöpögtetett fahéjas meggyet beleszórjuk, és elkeverjük benne. Hűlni hagyjuk.
  4. Addig a tészta hozzávalóit (kivéve az 1 sárgáját) jól összegyúrjuk, majd a kapott cipót kettéosztjuk úgy, hogy az egyik egy árnyalatnyival legyen nagyobb a másiknál.
  5. Az nagyobbik felét kivajazott-lisztezett tepsi aljára nyújtjuk úgy, hogy a szélei kicsit felpöndörödjenek a tepsi oldalára. A legjobb folpackon kinyújtani, és azzal ráfordítani a tepsi aljára, majd lehúzni róla a folpackot. Így nem szakad, nem kell vele küzdeni. :)
  6. Erre ráöntjük a meggyes-pudingos tölteléket, és egyenletesen elsimítjuk rajta.
  7. A cipó kisebbik felét is kinyújtjuk a folpackon, és ráfordítjuk a pite tetejére. Ennek már nem kell túlnyúlnia, elég, ha a szélekig ér.
  8. Megszurkáljuk a tetejét villával, lekenjük a sárgájával, és előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. Ha teljesen kihűlt, akkor vágjuk fel.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20x35 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 55
össznézettség: 160 953
elküldve: 101
receptkönyvben: 1 270
elkészítve: 91/117
Facebookon megjelent: -

szakács

Sütőtök89

Mióta szakács: 2012.06.13.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: pite
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gyümölcsös pite, meggyes sütemény, meggykocka

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Sun, 2018-06-24 13:45

Ja, a tetejét meg berácsoztam, mert egyszerűbbnek tűnt, mint lapot nyújtani és gyönyörű lett. (o:

witch
witch / witch Sun, 2018-06-24 13:31

Tényleg egy kicsit küzdeni kellett a tésztával, de megérte, mert nagyon finom!!! Nekem nem volt itthon tejföl, így egy citrom reszelt héját tettem bele. Fantasztikus recept, köszi!

edde
edde Sat, 2015-09-26 14:37

Ez a recept a maga nemében tökéletes. Már nagyon sokszor mesütöttem, aki a meggyespitét szereti, az odavan érte.
Sütés előtt egy zacsi valíliás cukrot szoktam rászórni. És gyakran csak vajjal készítem, mert itt, ahol élek nemigen kapható zsír, és ha elfogy a készlet, erre szorulok. Így is remek a tészta. Ja, és a sütéshez egy nagy IKEA-s jénait használok. Nem papírozok, hem kenem ki, mégis tök jól kijön.

Margónagyi
Margónagyi Sat, 2015-06-27 18:54

Kedvesem! Drága Nagyfiam születésnapjára nem tortát, hanem mindig meggyes pitét kért-kér. Eddig kipróbáltam Édesanyámtól örökölt recepten kívül jópárat. Keresgéltem tovább. Most megállok! Ez a Te recepted a legtökéletesebb - igaz, jó a sütőm is, meg biztos már én is ügyesedtem, de ez a recept fenomenális! A google-ban kiadott rengeteg között úgy találtam a Tiedre, hogy "gyermekkori...", na, mondom ez lesz az! Igaz, hogy réges-régen pudingos felfőzést nem csináltunk, esetleg egy kis előcukrosfelfőzést, de így ez Isteni! Nem lett nekem sem folyós, úgy kell csinálni, ahogy leírtad. Egyet felejtettem el, megszurkálni, de oldalt voltak rések, az is jó lett kiengedni a gőzt...Figyelj csak! Egy baj van-volt, - pedig írtad, valóban meg kell várni a teljes kihűlést a felvágásig - ez már minden linzertésznánál alapkövetelmény. Nagyon nehezen ment! A kíváncsiság nagy Úr! Javaslat: én nem zsíroztam ki a tepsi alját, hanem sütőpapirt tettem bele - mindig félek, hogy leégetem a sütiket, így szoktam rá. Nem kell attól tartani, hogy felszeletelésnél fel- és kivágja az ember... Ölellek! és vadászom a többi receptedet is! Még egyszer: Gratula és köszönöm! Fog a Fiam holnap örülni, azt már látom!

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Sat, 2015-09-26 15:21

De jó volt ezt olvasni! Örülök, hogy kicsit hozzájárulhattam a szülinapi örömhöz! Valóban, ez a piterecept nekem is a kicsi koromat idézi, és hihetetlen klassz érzés, hogy mióta rátaláltam, bármikor megsüthetem. :) Még sok hasonló élményt kívánok Nektek a családban! :)

Félöske
Félöske Sat, 2015-03-28 15:50

Köszönöm tényleg finom volt én is 1csomag pudingot használtam és fagyasztott meggyel de nem lett híg, de én tettem a pudingba cukrot . Nagyon finom ajánlom mindenkinek .

edde
edde Sun, 2014-06-01 23:15

Ez nagyon jó! :) Sikerült, pedig benéztem, és én is csak 1 zacskó pudingport használtam, de nem folyik a töltelék. Köszi a receptet!

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Fri, 2014-05-23 19:02

Szia Sütőtök! :) amikor megláttam a képet, tudtam hogy a tiéd! :) Máris kipróbálom, mert meggyem van még tavalyról. Puszi :)
Szivi

hmarika
hmarika Sat, 2014-01-04 21:12

Karácsonyra megsütöttem a sok édes-krémes süti mellé.
Édesítővel készítettem, mivel a férjem cukorbeteg. Finom lett!
Hamar elfogyott, menő volt a kicsit savanykás ízével!

mated7
mated7 Fri, 2013-10-25 11:03

Isteni finom lett, a töltelék, a tészta...., csillagos ötös! Köszi!

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2013-06-28 09:57

Nekem tökéletes lett! Egész egyszerűen pazar! A tésztája is és a töltelék is zseniális, így együtt pedig katartikus élmény! Azt hiszem el fogom készíteni túróval, almával, mákkal, meg minden egyébbel, ami eszembe fog jutni a jövőben. :-)
Egyetlen észrevételt ha megengedsz...a hozzávalók közt a +1 sárgájához oda kellene írni, hogy "a tetejére", vagy hogy "lekenni", mert aki mondjuk már rutinból gyúrja össze a pitetésztát, és ezért nem olvassa el, hogy össze kell gyúrni, annak félrevezető lehet. Konkrétan én belegyúrtam azt is, de nem volt neki baj, megnéztem egy másik receptet, és ott pont ennyi tojás kell a tésztába, úgyhogy hála Istennek nem rontotta el az a plussz sárgája. Csak nem volt már a tetejéhez még egy, úgyhogy tejjel kentem le végül. Jó lett így is, csak a sárgájával azért biztos tökéletesebb lett volna...
Minden jót
Tímea

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Fri, 2013-06-28 12:54

Jaaaaj, de örülök!!! :D Már kezdett legörbülni a szám, hogy többeknek nem sikerült a nagy mű, de akkor most megnyugtattál! :) Én is nagyon-nagyon szeretem és igazán tökéletesnek érzem ezt az alaptésztát meg tölteléket, gyerekkori emlékeimből kiindulva. :) És sosem volt vele probléma, ezért lepődtem meg. :( A tojássárgáját pedig rögtön korrigálom, így talán átláthatóbb lesz! :)

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2013-06-28 13:27

Én sem értem, hogy mitől lehetett folyós másoknak, mikor ugye az egy zacskó pudingporhoz szükséges 5 dl folyadékot kell a 1,5 zacskó pudingporral megfőzni, amitől is betonkemény lesz a massza. És ráadásul én rendes gyümölcsöt használtam hosszá, amit le sem csöpögtettem, mert azt sem olvastam el böcsületesen :-), szóval még a gyümölcs levével együtt is egy sűrű massza lett a töltelék.
Lehet hogy tényleg az lehetett a baj, hogy nem hűlt ki rendesen, bár nekem még forrón is bikából kellett a gyümölcsöt belekeverni. Sajnálom őket, hogy lecsúsztak erről az élményről, mert tényleg bitang finom...:-))

southwind
southwind Sun, 2013-06-09 19:59

t-soltesz bejegyzeset olvasva a pudingot surubbre foztem, ennek ellenere a sutemeny nem sikerult, szetcsuszott az egesz, kanallal meg lehetett enni kulon a tolteleket, kulon a tesztat, es hogy a tortenet meg gyonyorubb legyen, ugy csuszott szet a cuccos, hogy beteritette a konyham, igy ezt a receptet en csak extremsportnak ajanlom.

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Sun, 2013-06-09 20:06

Nagyon sajnálom. :( Valószínűleg sok múlik a használt termékeken, alapanyagokon, a rutinon és a hozzáálláson. Én mikor ezt a receptet először csináltam, bár még konyhai pályám elején voltam, semmi gondom nem volt vele. Azóta sincs, sok társammal együtt. Tény, hogy vannak és már akkor is voltak bevált márkáim, eszközeim és technikáim. Ez talán előnyömre volt. A receptet -mint írtam- én is kaptam, de nekem kifogástalan, hibátlan és teljesen megvalósítható volt. Amolyan régen várt, "ez az!"-féle. Nem tudom, mit csinálhatsz máshogy, de sokszori, több emberes tesztelés után talán kijelenthetem: nem biztos, hogy a recept a hibás. Remélem, találsz majd olyat, ami Neked is jó lesz, én biztos vagyok benne, mert rengeteg jó recept van itt még erre a sütire is.

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Fri, 2012-08-17 14:47

Ha barack-rajongók vagytok, szerintem próbáld ki nyugodtan! Biztos nagyon finom, csak egy picit kevesebb cukrot tegyél a pudinghoz, mert a barack eleve édesebb gyümölcs, mint a meggy! Meg esetleg fahéj helyett használhatsz inkább vaníliát. Én épp a szilvás verzión gondolkodtam a napokban. :) Hajrá! :)

szilvi49
szilvi49 Fri, 2012-08-17 14:49

nem vagyunk nagyon barack rajongók, de rengeteget kaptunk, és gondolkodom, hogy milyen sütit csinálhatnék belőle :)

szilvi49
szilvi49 Fri, 2012-08-17 15:02

köszi, az lesz. majd megírom milyen lett ha mégis megcsinálnám :)

Farkas Katalin
Farkas Katalin Thu, 2012-08-16 10:38

Ha a tésztájába kerül egy kiskanál őrölt szegfűszeg, és egy kiskanál fahéj, még finomabb lesz!

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Thu, 2012-08-16 12:20

Köszi az ötletet, tényleg lehet variálni ilyen finomságokkal!:) Én imádom a fahéjat, ezért teszek a krémbe is bőven, csak nem mindenki ekkora rajongó. De biztos ki fogom próbálni!:)

t-soltesz
t-soltesz Sat, 2012-08-11 14:22

Nagyon finom lett, de nekem a töltelék folyós maradt. mit csináltam rosszul?

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Sat, 2012-08-11 14:31

Kedves t-soltesz! Nem tudom, hogy lehetett folyós, mert nekem ennyi folyadéktól mindig szépen összeugrik a massza sűrűre. De esetleg próbáld meg 1 dl-vel kevesebb tejjel/meggylével, ha majd adsz neki még egy esélyt! :) Az jutott még eszembe, hogy számíthat a pudingpor-márka is talán. Én "ötkeres" Eredeti pudingot használok mindig, a többit sajnos nem ismerem, de ebben sosem csalódtam. Még egy ötlet: mindig meg kell várni, míg teljesen kihűl! Egyszer nem volt türelmem, én is így jártam! Remélem, segíthettem, szép napot!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-07-08 09:17

Ez a süti nagyon ütős! :-D
A történeted pedig nagyon aranyos, és megható.:-)
Mielőbb szeretném elkészíteni, szép vasárnapot kívánok!
Éva-Anyóca

1100
finomliszt 40 dkg
vaj 10 dkg
sertészsír 10 dkg
cukor 10 dkg
sütőpor 1 csomag
1 csipet
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
tejföl 1 ek
vaníliás pudingpor 1.5 csomag
meggybefőtt 35 dkg
fahéj 2 kávéskanál
porcukor 6 ek
tej 1.5 dl