r
Nosalty Logó

Gyerekkori meggyes pite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Sütőtök89
Gyerekkori meggyes pite
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 1100 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 4397 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 311 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.1 g

Zsír

  • Összesen
    50.5 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1119.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    304 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    461 mg
  • Nátrium
    283 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    144.8 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    33 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    216 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    212 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    134 micro
Összesen 1100 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    56.6 g

Zsír

  • Összesen
    201.8 g
  • Telített zsírsav
    97 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    719 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4479.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    166 mg
  • Kálcium
    1215 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    106 mg
  • Foszfor
    1844 mg
  • Nátrium
    1133 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    579.3 g
  • Cukor
    150 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    131.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    862 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    185 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    160 micro
  • Kolin:
    420 mg
  • Retinol - A vitamin:
    847 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    181 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    535 micro
Összesen 4397 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    14.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    316.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.9 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 311 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A befőtt levét leöntjük egy pohárba, a gyümölcsöt pedig összefogatjuk a fahéjjal, és állni hagyjuk kicsit.
  2. Ezalatt megfőzzük a pudingot a befőttlével és annyi tejjel/meggylével, amennyi szükséges, hogy kipótolja a befőttlevet a pudinghoz (5 dl).
  3. Ha kész a puding, a lecsöpögtetett fahéjas meggyet beleszórjuk, és elkeverjük benne. Hűlni hagyjuk.
  4. Addig a tészta hozzávalóit (kivéve az 1 sárgáját) jól összegyúrjuk, majd a kapott cipót kettéosztjuk úgy, hogy az egyik egy árnyalatnyival legyen nagyobb a másiknál.
  5. Az nagyobbik felét kivajazott-lisztezett tepsi aljára nyújtjuk úgy, hogy a szélei kicsit felpöndörödjenek a tepsi oldalára. A legjobb folpackon kinyújtani, és azzal ráfordítani a tepsi aljára, majd lehúzni róla a folpackot. Így nem szakad, nem kell vele küzdeni. :)
  6. Erre ráöntjük a meggyes-pudingos tölteléket, és egyenletesen elsimítjuk rajta.
  7. A cipó kisebbik felét is kinyújtjuk a folpackon, és ráfordítjuk a pite tetejére. Ennek már nem kell túlnyúlnia, elég, ha a szélekig ér.
  8. Megszurkáljuk a tetejét villával, lekenjük a sárgájával, és előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. Ha teljesen kihűlt, akkor vágjuk fel.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 20x35
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 120
  • Össznézettség: 205248
  • Feltöltés dátuma: 2012. július 07.

Ajánló

Tipikus békebeli, a szó legnemesebb értelmében véve "szocreál" nagyisütemény, ami ma is bárhol megállja a helyét, legyen az kerti buli, karácsony, vasárnapi ebéd vagy épp lakodalom. :)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Gyerekkori meggyes pite
Sütőtök89 66 recept

Gyerekkorom csodás emléke ez, volt egy cukrászda, ahol állandóan ilyet kértem Apuval együtt. Ez volt az egyik közös kedvenc sütink akkor. Néha volt akkora mázlim, hogy egy-egy zsúron vagy ünnepen került ilyen az asztalra, de sose tudtam azóta sem, hogyan kell készíteni, és egyáltalán kitől kérjek útmutatást. Aztán lett nekem egy drága Barátném, aki tőlem 150 km-re lakik egy kis faluban, és ő sütött nekem egyszer ilyet. Én meg majdnem elbőgtem magam a katarzistól, hogy végre megvan, amit 15 éve kerestem, és ez pont ugyanolyan! :) Szóval megtanított rá, azóta pedig ott őrzöm a "bibliámban", a kézzel írott kincseim között, a fő helyen. :)

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Ez a süti nagyon üt?s! :-D A történeted pedig nagyon aranyos, és megható.:-) Miel?bb szeretném elkészíteni, szép vasárnapot kívánok! Éva-Anyóca

Sütőtök89

Látod, nálunk ennek a sütinek lelke van! :):) Remélem, szeretni fogjátok! Szép napot Neked is! :)

Törölt felhasználó

Nagyon finom lett, de nekem a töltelék folyós maradt. mit csináltam rosszul?

Sütőtök89

Kedves t-soltesz! Nem tudom, hogy lehetett folyós, mert nekem ennyi folyadéktól mindig szépen összeugrik a massza s?r?re. De esetleg próbáld meg 1 dl-vel kevesebb tejjel/meggylével, ha majd adsz neki még egy esélyt! :) Az jutott még eszembe, hogy számíthat a pudingpor-márka is talán. Én "ötkeres" Eredeti pudingot használok mindig, a többit sajnos nem ismerem, de ebben sosem csalódtam. Még egy ötlet: mindig meg kell várni, míg teljesen kih?l! Egyszer nem volt türelmem, én is így jártam! Remélem, segíthettem, szép napot!

Farkas Katalin

Ha a tésztájába kerül egy kiskanál ?rölt szegf?szeg, és egy kiskanál fahéj, még finomabb lesz!

Sütőtök89

Köszi az ötletet, tényleg lehet variálni ilyen finomságokkal!:) Én imádom a fahéjat, ezért teszek a krémbe is b?ven, csak nem mindenki ekkora rajongó. De biztos ki fogom próbálni!:)

szilvi49

szerintetek ?szibarackkal milyen lehet?

Sütőtök89

Ha barack-rajongók vagytok, szerintem próbáld ki nyugodtan! Biztos nagyon finom, csak egy picit kevesebb cukrot tegyél a pudinghoz, mert a barack eleve édesebb gyümölcs, mint a meggy! Meg esetleg fahéj helyett használhatsz inkább vaníliát. Én épp a szilvás verzión gondolkodtam a napokban. :) Hajrá! :)

szilvi49

nem vagyunk nagyon barack rajongók, de rengeteget kaptunk, és gondolkodom, hogy milyen sütit csinálhatnék bel?le :)

Sütőtök89

De jó Nektek! :) Én biztos nekifognék, mi baj lehet...? :D

szilvi49

köszi, az lesz. majd megírom milyen lett ha mégis megcsinálnám :)

southwind

t-soltesz bejegyzeset olvasva a pudingot surubbre foztem, ennek ellenere a sutemeny nem sikerult, szetcsuszott az egesz, kanallal meg lehetett enni kulon a tolteleket, kulon a tesztat, es hogy a tortenet meg gyonyorubb legyen, ugy csuszott szet a cuccos, hogy beteritette a konyham, igy ezt a receptet en csak extremsportnak ajanlom.

Sütőtök89

Nagyon sajnálom. :( Valószín?leg sok múlik a használt termékeken, alapanyagokon, a rutinon és a hozzáálláson. Én mikor ezt a receptet el?ször csináltam, bár még konyhai pályám elején voltam, semmi gondom nem volt vele. Azóta sincs, sok társammal együtt. Tény, hogy vannak és már akkor is voltak bevált márkáim, eszközeim és technikáim. Ez talán el?nyömre volt. A receptet -mint írtam- én is kaptam, de nekem kifogástalan, hibátlan és teljesen megvalósítható volt. Amolyan régen várt, "ez az!"-féle. Nem tudom, mit csinálhatsz máshogy, de sokszori, több emberes tesztelés után talán kijelenthetem: nem biztos, hogy a recept a hibás. Remélem, találsz majd olyat, ami Neked is jó lesz, én biztos vagyok benne, mert rengeteg jó recept van itt még erre a sütire is.

Tmea

Nekem tökéletes lett! Egész egyszer?en pazar! A tésztája is és a töltelék is zseniális, így együtt pedig katartikus élmény! Azt hiszem el fogom készíteni túróval, almával, mákkal, meg minden egyébbel, ami eszembe fog jutni a jöv?ben. :-) Egyetlen észrevételt ha megengedsz...a hozzávalók közt a +1 sárgájához oda kellene írni, hogy "a tetejére", vagy hogy "lekenni", mert aki mondjuk már rutinból gyúrja össze a pitetésztát, és ezért nem olvassa el, hogy össze kell gyúrni, annak félrevezet? lehet. Konkrétan én belegyúrtam azt is, de nem volt neki baj, megnéztem egy másik receptet, és ott pont ennyi tojás kell a tésztába, úgyhogy hála Istennek nem rontotta el az a plussz sárgája. Csak nem volt már a tetejéhez még egy, úgyhogy tejjel kentem le végül. Jó lett így is, csak a sárgájával azért biztos tökéletesebb lett volna... Minden jót Tímea

Sütőtök89

Jaaaaj, de örülök!!! :D Már kezdett legörbülni a szám, hogy többeknek nem sikerült a nagy m?, de akkor most megnyugtattál! :) Én is nagyon-nagyon szeretem és igazán tökéletesnek érzem ezt az alaptésztát meg tölteléket, gyerekkori emlékeimb?l kiindulva. :) És sosem volt vele probléma, ezért lep?dtem meg. :( A tojássárgáját pedig rögtön korrigálom, így talán átláthatóbb lesz! :)

Tmea

Én sem értem, hogy mit?l lehetett folyós másoknak, mikor ugye az egy zacskó pudingporhoz szükséges 5 dl folyadékot kell a 1,5 zacskó pudingporral megf?zni, amit?l is betonkemény lesz a massza. És ráadásul én rendes gyümölcsöt használtam hosszá, amit le sem csöpögtettem, mert azt sem olvastam el böcsületesen :-), szóval még a gyümölcs levével együtt is egy s?r? massza lett a töltelék. Lehet hogy tényleg az lehetett a baj, hogy nem h?lt ki rendesen, bár nekem még forrón is bikából kellett a gyümölcsöt belekeverni. Sajnálom ?ket, hogy lecsúsztak err?l az élményr?l, mert tényleg bitang finom...:-))

mated7

Isteni finom lett, a töltelék, a tészta...., csillagos ötös! Köszi!

hmarika

Karácsonyra megsütöttem a sok édes-krémes süti mellé. Édesít?vel készítettem, mivel a férjem cukorbeteg. Finom lett! Hamar elfogyott, men? volt a kicsit savanykás ízével!

Rumiszivi

Szia Süt?tök! :) amikor megláttam a képet, tudtam hogy a tiéd! :) Máris kipróbálom, mert meggyem van még tavalyról. Puszi :) Szivi

Törölt felhasználó

Ez nagyon jó! :) Sikerült, pedig benéztem, és én is csak 1 zacskó pudingport használtam, de nem folyik a töltelék. Köszi a receptet!

Félöske

Köszönöm tényleg finom volt én is 1csomag pudingot használtam és fagyasztott meggyel de nem lett híg, de én tettem a pudingba cukrot . Nagyon finom ajánlom mindenkinek .

Margónagyi

Kedvesem! Drága Nagyfiam születésnapjára nem tortát, hanem mindig meggyes pitét kért-kér. Eddig kipróbáltam Édesanyámtól örökölt recepten kívül jópárat. Keresgéltem tovább. Most megállok! Ez a Te recepted a legtökéletesebb - igaz, jó a süt?m is, meg biztos már én is ügyesedtem, de ez a recept fenomenális! A google-ban kiadott rengeteg között úgy találtam a Tiedre, hogy "gyermekkori...", na, mondom ez lesz az! Igaz, hogy réges-régen pudingos felf?zést nem csináltunk, esetleg egy kis el?cukrosfelf?zést, de így ez Isteni! Nem lett nekem sem folyós, úgy kell csinálni, ahogy leírtad. Egyet felejtettem el, megszurkálni, de oldalt voltak rések, az is jó lett kiengedni a g?zt...Figyelj csak! Egy baj van-volt, - pedig írtad, valóban meg kell várni a teljes kih?lést a felvágásig - ez már minden linzertésznánál alapkövetelmény. Nagyon nehezen ment! A kíváncsiság nagy Úr! Javaslat: én nem zsíroztam ki a tepsi alját, hanem süt?papirt tettem bele - mindig félek, hogy leégetem a sütiket, így szoktam rá. Nem kell attól tartani, hogy felszeletelésnél fel- és kivágja az ember... Ölellek! és vadászom a többi receptedet is! Még egyszer: Gratula és köszönöm! Fog a Fiam holnap örülni, azt már látom!

Sütőtök89

De jó volt ezt olvasni! Örülök, hogy kicsit hozzájárulhattam a szülinapi örömhöz! Valóban, ez a piterecept nekem is a kicsi koromat idézi, és hihetetlen klassz érzés, hogy mióta rátaláltam, bármikor megsüthetem. :) Még sok hasonló élményt kívánok Nektek a családban! :)

Törölt felhasználó

Ez a recept a maga nemében tökéletes. Már nagyon sokszor mesütöttem, aki a meggyespitét szereti, az odavan érte. Sütés el?tt egy zacsi valíliás cukrot szoktam rászórni. És gyakran csak vajjal készítem, mert itt, ahol élek nemigen kapható zsír, és ha elfogy a készlet, erre szorulok. Így is remek a tészta. Ja, és a sütéshez egy nagy IKEA-s jénait használok. Nem papírozok, hem kenem ki, mégis tök jól kijön.

Sütőtök89

Örülök, hogy szeretted a receptet! Mi is imádjuk! :)

witch

Tényleg egy kicsit küzdeni kellett a tésztával, de megérte, mert nagyon finom!!! Nekem nem volt itthon tejföl, így egy citrom reszelt héját tettem bele. Fantasztikus recept, köszi!

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek