Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gránátalmás alagút

Gránátalmás alagút
Gránátalmás alagút
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedvenc sütim, a barackos alagút ihlette a receptet.

Nem akartam valami kegyetlenül édes süteményt csinálni a karamell és tejszín felhasználásával, ezért összeházasítottam őket egy különleges, hazánkban kissé talán mellőzött, savanykás gyümölccsel: a gránátalmával. Az eredmény egy nagyon könnyed, selymes, kérek-még sütemény lett.

A leírástól ne tessék megijedni, egyáltalán nem olyan bonyolult, mint azt a kisregény mennyiségű szöveg sugallja. Csupán a biztos siker érdekében részleteztem ennyire!

Jó étvágyat!

hozzávalók / 10 adag

A piskótához

A karamell krémhez

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta:

  1. Első lépésként a piskótát készítjük el, amihez a tojássárgáját és fehérjét különválasztjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, amibe fokozatosan kanalazzuk bele a cukrot, miközben folytatjuk a felverést. Ugyanígy óvatosan, felverés közben adagoljuk a kemény habba a tojássárgáját.
  2. Külön tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával. Legjobb, ha beleszitáljuk a lisztbe, hogy minél jobban eloszlassuk!
  3. A szódabikarbónás lisztet hozzászórjuk a felvert tojáshabhoz, és jól elkeverjük benne úgy, hogy a hab ne törjön össze.
  4. Sütőpapírra oszlatjuk az így kapott krémet, kicsit megrázzuk, hogy minél egyenletesebb legyen a massza. Előmelegített sütőben 200°C-on 30 percig sütjük.
  5. Ha kész, akkor egy tiszta, bevizezett konyharuhát teszünk a sütőpapírral együtt felemelt piskóta alá, és szorosan feltekerjük. Hűlni hagyjuk, majd kitekerjük, és elválasztjuk a sütőpapírtól.

Karamell:

  1. A karamellszósz a piskóta ízesítéséül fog szolgálni a szokásos lekvár helyett. Hogy ne égessük oda, lassú tűzön, vízgőz felett olvasztjuk össze a karamell hozzávalóit, amit addig forralunk és kevergetünk, míg teljesen folyós állagúvá nem válik, nem marad szemcsés.
  2. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd a szétterített piskótára oszlatjuk. Szorosan feltekerjük, és szép, kb. egy ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk fel.

Töltelék:

  1. A töltelékhez összekeverjük a mascarpone krémet, porcukrot és a vaníliás cukrot.
  2. Kevés citromhéjat, továbbá 7 kocka fehér csokit reszelünk a krémbe. Jól összekeverjük.
  3. A gránátalmákat szakszerűen felnyitjuk: a tetejüket késsel körbevágva eltávolítjuk, majd a magvak közti sárgás vonalak mentén hosszanti irányban kicsit bevagdossuk, és mintha narancsgerezdeket választanánk szét, a közepébe nyomjuk a nagyujjunkat, és széthúzzuk az így kapott bevágott szeleteket. A magvakat óvatosan szedjük ki, hogy ne törjenek szét, és sárga rész se kerüljön közéjük. Kicsit fröcskölős művelet, a fehér felületek szép élénkpiros-lilás színt kaphatnak.
  4. Óvatosan keverjük a magvakat a mascarpone krémbe.
  5. A habtejszínt kemény habbá verjük fel, és anélkül, hogy túlságosan megtörne, keverjük össze a gránátalmás krémmel.

Tálalás:

  1. Őzgerincformába tegyünk folpack-ot. Béleljük ki szorosan a formát a piskóta szeletekkel.
  2. Öntsük bele a gránátalmás krémet, oszlassuk el, majd a maradék piskóta szeletekkel fedjük be a krémet. Később ez lesz majd a talpa.
  3. Hagyjuk megdermedni a hűtőben, majd az őzgerincet hirtelen mozdulattal fordítsuk fel, és már szeletelhetjük is a süteményt.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 483
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

liquorice

Mióta szakács: 2013.03.23.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: Anyák napja, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

mascarponekrémes alagút, mascarponés piskótabomba, gránátalmás őzgerinc süti

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

549
tojás 6 db
cukor 6 ek
finomliszt 6 evőkanál
szódabikarbóna 1 késhegynyi
vaj 100 g
barna cukor 130 g
1 csipet
fahéj 1 csipet
vaníliaaroma 0.5 teáskanál
gránátalma 2 közepes db
mascarpone 500 g
porcukor 5 ek
vaníliás cukor 1 csomag
habtejszín 150 ml
citromhéj 1 ek
fehér csokoládé 7 dkg