r
Nosalty Logó

Mintás gesztenyés alagút

NS
Mintás gesztenyés alagút
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A mintázó masszához

A mintás kakaós piskótához

A gesztenyemousse-hoz

A narancszseléhez

320
Kalória
7.2g
Fehérje
37.1g
Szénhidrát
16.2g
Zsír
92.8g
Víz
122g
Koleszterin
2.3g
Élelmi rost
20.9g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A mintázó masszához

A mintás kakaós piskótához

A gesztenyemousse-hoz

A narancszseléhez

Összesen 320 kcal
  • 5% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A mintázó masszához

A mintás kakaós piskótához

A gesztenyemousse-hoz

A narancszseléhez

Összesen 3831 kcal
  • 5% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A mintázó masszához

A mintás kakaós piskótához

A gesztenyemousse-hoz

A narancszseléhez

Összesen 169 kcal
  • 5% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    16.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    122 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    249.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    37.1 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    92.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    159 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    152 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    59 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    169 micro
Összesen 320 kcal
  • 5% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    86.6 g

Zsír

  • Összesen
    194.6 g
  • Telített zsírsav
    112 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1464 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2991 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    122 mg
  • Kálcium
    768 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    293 mg
  • Foszfor
    1163 mg
  • Nátrium
    623 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    445 g
  • Cukor
    251 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    1113.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1913 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    309 mg
  • D vitamin:
    302 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    344 micro
  • Kolin:
    855 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1822 micro
  • α-karotin
    67 micro
  • β-karotin
    734 micro
  • β-crypt
    713 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2025 micro
Összesen 3831 kcal
  • 5% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    132.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    19.7 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    49.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    85 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    32 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 169 kcal

Elkészítés

A mintázó masszához

  1. Először a mintás piskótát készítjük el, érdemes egy nappal is előre dolgozni (csak azután letakarni a piskótát, hogy ne száradjon ki!). Mintázó massza: A tojásfehérjét a porcukorral egy kézi robotgép segítségével habosra keverjük.
  2. Hozzádolgozzuk a lisztet, végül pedig az olvasztott vajat.
  3. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a díszítősablont ráhelyezzük. Spatulával átkenjük rajta a mintázó masszát, majd óvatosan leemeljük a sablont. Ezt még annyiszor ismételjük el, ahány minta kijön, érdemes lemérni az őzgerinc formánkat. Hagyjunk helyet mintázatlan piskótának is, egy lap kerül az alagút aljára.
  4. A tepsit hűtőbe helyezzük, míg készül a piskótatészta.

A mintás kakaós piskótához

  1. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabhoz a kakaópor, liszt és sütőpor elegyét. A piskótánál a legfontosabb, hogy míg a többi hozzávalóval összekeverjük, végig egy irányban keverjük a tojásfehérje habot, különben összetörik.
  2. A piskótatésztát szűk 1 cm vastagon elterítjük a mintázott sütőpapíron, és 175°C-ra melegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. A piskótáról még MELEGEN lehúzzuk a sütőpapírt (előtte természetesen megfordítjuk), előbújik a mintás piskótalapunk. Gyorsan kiszabjuk, és belehelyezzük a formába. Ez azért fontos, mert kihűlés után már reped a piskóta.
  3. Figyeljünk, hogy ne legyen hézag, jól nyomjuk a forma oldalához a piskótát, különben aláfolyhat a belekerülő massza.

A gesztenyemousse-hoz

  1. A gesztenyepürét 7 evőkanálnyi vízzel és a cukorral, rummal felmelegítjük. A zselatint három kanál vízzel összekeverjük, picit meglangyosítjuk, majd feloldjuk a gesztenyepürében.
  2. A habtejszínt kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a gesztenyepürébe.
  3. Kicsit várunk, hogy hűljön, szilárduljon, addig a lekvárral megkenjük a piskótát a gerinc formában.
  4. A mousse-t beleöntjük az őzgerincbe, és hűtőbe helyezzük dermedni.

A narancszseléhez

  1. A narancsok héját lereszeljük, a levüket kifacsarjuk. A narancshéjat és narancslevet egy lábasban kicsit beforraljuk. Hozzákeverünk kevés cukrot (ízlés szerint), majd óvatosan a zselatint a narancsléhez adagoljuk.
  2. Várunk, hogy egy kicsit hűljön, majd a hűtőből elővéve a gesztenye rétegre öntjük.
  3. Újra hűtőbe helyezzük a süteményt, míg megdermed a narancsos réteg.
  4. Kiszabjuk a piskótából az alagút alját, és lekvárral hozzáragasztjuk.
  5. Hűtőben való hosszas pihentetés után a formából kiforgatjuk a süteményt. Szeletekre vágva fogyaszthatjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 10 p
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30x30

Mintás piskótából (joconde imprimie) készítettem már tortát, tekercset, most pedig egy ilyen alagutat próbáltam ki, amelyhez csak egy őzgerincformára van szükség. A mintát maminti art sablonnal vittem fel, a receptet nagyrészt praliné paradicsom blogjából vettem, nagyon finom, könnyű sütemény, nagy sikert aratott. A piskótát elkészíthetjük egy nappal korábban, így nem olyan macerás az egész. Fontos, hogy még melegen helyezzük a piskótát a formába, különben repedni fog a tészta.    

Nosalty stories

További receptek

Házi citromos mignon

Ha már egyszer nekivágunk a házi mignon elkészítésének, jobb, ha eszközölünk pár változtatást. Hiszen a klasszikus, retró sütemény émelygős fondant-ja és fullasztó vajkrémje ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek