Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mintás gesztenyés alagút

Mintás gesztenyés alagút
Mintás gesztenyés alagút
90 perc / előkészület: 60 perc főzés: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mintás piskótából (joconde imprimie) készítettem már tortát, tekercset, most pedig egy ilyen alagutat próbáltam ki, amelyhez csak egy őzgerincformára van szükség. A mintát maminti art sablonnal vittem fel, a receptet nagyrészt praliné paradicsom blogjából vettem, nagyon finom, könnyű sütemény, nagy sikert aratott. A piskótát elkészíthetjük egy nappal korábban, így nem olyan macerás az egész. Fontos, hogy még melegen helyezzük a piskótát a formába, különben repedni fog a tészta.

 

 

hozzávalók / 12 adag

A mintázó masszához

A mintás kakaós piskótához

A gesztenyemousse-hoz

A narancszseléhez

Szólj hozzá!

elkészítés

mintás piskóta mintázó massza

  1. Először a mintás piskótát készítjük el, érdemes egy nappal is előre dolgozni (csak azután letakarni a piskótát, hogy ne száradjon ki!). Mintázó massza: A tojásfehérjét a porcukorral egy kézi robotgép segítségével habosra keverjük.
  2. Hozzádolgozzuk a lisztet, végül pedig az olvasztott vajat.
  3. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a díszítősablont ráhelyezzük. Spatulával átkenjük rajta a mintázó masszát, majd óvatosan leemeljük a sablont. Ezt még annyiszor ismételjük el, ahány minta kijön, érdemes lemérni az őzgerinc formánkat. Hagyjunk helyet mintázatlan piskótának is, egy lap kerül az alagút aljára.
  4. A tepsit hűtőbe helyezzük, míg készül a piskótatészta.

mintás piskóta kakaós piskóta

  1. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabhoz a kakaópor, liszt és sütőpor elegyét. A piskótánál a legfontosabb, hogy míg a többi hozzávalóval összekeverjük, végig egy irányban keverjük a tojásfehérje habot, különben összetörik.
  2. A piskótatésztát szűk 1 cm vastagon elterítjük a mintázott sütőpapíron, és 175°C-ra melegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. A piskótáról még MELEGEN lehúzzuk a sütőpapírt (előtte természetesen megfordítjuk), előbújik a mintás piskótalapunk. Gyorsan kiszabjuk, és belehelyezzük a formába. Ez azért fontos, mert kihűlés után már reped a piskóta.
  3. Figyeljünk, hogy ne legyen hézag, jól nyomjuk a forma oldalához a piskótát, különben aláfolyhat a belekerülő massza.

gesztenyemousse

  1. A gesztenyepürét 7 evőkanálnyi vízzel és a cukorral, rummal felmelegítjük. A zselatint három kanál vízzel összekeverjük, picit meglangyosítjuk, majd feloldjuk a gesztenyepürében.
  2. A habtejszínt kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a gesztenyepürébe.
  3. Kicsit várunk, hogy hűljön, szilárduljon, addig a lekvárral megkenjük a piskótát a gerinc formában.
  4. A mousse-t beleöntjük az őzgerincbe, és hűtőbe helyezzük dermedni.

narancszselé

  1. A narancsok héját lereszeljük, a levüket kifacsarjuk. A narancshéjat és narancslevet egy lábasban kicsit beforraljuk. Hozzákeverünk kevés cukrot (ízlés szerint), majd óvatosan a zselatint a narancsléhez adagoljuk.
  2. Várunk, hogy egy kicsit hűljön, majd a hűtőből elővéve a gesztenye rétegre öntjük.
  3. Újra hűtőbe helyezzük a süteményt, míg megdermed a narancsos réteg.
  4. Kiszabjuk a piskótából az alagút alját, és lekvárral hozzáragasztjuk.
  5. Hűtőben való hosszas pihentetés után a formából kiforgatjuk a süteményt. Szeletekre vágva fogyaszthatjuk.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 8 957
elküldve: 4
receptkönyvben: 92
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

szekelyanna

Mióta szakács: 2013.03.10.
36 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

joconde piskóta, joconde imprimie, gesztenyés sütialagút

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

317
tojásfehérje 1 db
porcukor 3 dkg
finomliszt 4 dkg
vaj 3 dkg
tojás 5 db
finomliszt 3 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 3 ek
porcukor 5 ek
sütőpor 1 teáskanál
gesztenyemassza 25 dkg
zselatin 12 g
víz 7 ek
habtejszín 4.5 dl
cukor 7 dkg
rum 3 ek
narancslekvár 4 ek
narancs 3 közepes db
zselatin 8 g