Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Görcsleves

Görcsleves
Görcsleves
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban a nagymamám nagyon sokat készített nekünk. Mi még táska levesnek hívtuk, de a fiamnak jobban tetszett a görcs név.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A görcstésztához

A kinyújtott tészta megkenéséhez

ajánlat


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kisebb fazékba feltesszük az olajat, lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a paprikát.
  2. Felengedjük egy kevés vízzel.
  3. Beletesszük az apróra vágott zöldségeket.
  4. Felengedjük vízzel, ízesítjük.
  5. Elkészítjük a tésztát, míg fő a leves.
  6. Feltörjük a tojást, habosra kikavarjuk, sózzuk, borsozzuk.
  7. Annyi liszttel dolgozzuk el, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
  8. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, és lekenjük az olajban elkevert paprikával és borssal.
  9. A szélénél elkezdjük feltekerni 1 cm vastagon. 2 x hajtjuk meg, és egy éles késsel elvágjuk. Addig folytatjuk, míg el nem fogy a tészta (hosszú, kígyó-szerű tésztáink lesznek).
  10. Kb. 10 cm-es darabokra vágjuk, és megkötjük, mint ha csomóznánk.
  11. Mikor elkészültünk, beletesszük a levesbe, és kb. 20 percig főzzük.
  12. A legvégén beleöntjük a kevés vízben elkevert keményítőt.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 33 138
elküldve: 1
receptkönyvben: 192
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Kovács Anikó

Mióta szakács: 2010.03.06.
24 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

leves házi tésztával, házias leves kézzel gyúrt tésztával

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

PEGS
PEGS Mon, 2012-08-06 16:29

Én egy kis fej hagymát aprítva alápirítok a lének :)

zsuzsi965
zsuzsi965 Thu, 2012-01-26 11:47

Szia! MIért főzöd 20 percig a frissen gyúrt tésztát? 2-3 perc alatt teljesen megfő.

HNikikee
HNikikee / HNikikee Sat, 2010-11-13 04:41

Mi annyira nem vagyunk levesesek,de ezt meg fogom csinálni.Valamelyik hétvégén kerül majd sor rá,amikor ismét a barátainknak főzök,mert szívesen megkóstolják az újdonságaimat.Beszámolok majd,hogy mi volt a reakció.Remélem sikerem lesz vele.Előre is köszönöm a receptet.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-09-09 12:25

Nagymamám ezt a hagymás változatot készitette.10 szenti hosszu és 2 cm széles tésztaszalagokat csinált, megkente hagymás paprikás zsirral és egy csomót kötött rá. Csombék levesnek nevezte. Csontleves alapba főzte bele. Igen finom volt.

laraed
Edit / laraed Fri, 2010-05-28 18:05

A menyem szokott ilyen levest csinálni é kötött levesnek hívja s hagymát megdinsztel pici zsíron majd pirospaprikával megszórja és azzal keni meg a tésztát:))

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2010-05-28 10:08

Ennek már a neve is jópofa, csak jó lehet,gyűjtögetem a leveseket, mert jön a nyári szünet, és bizony a két gyerekem itthon lesz, és kellenek a jó és új ötletek, hogy anya mit főzzön!Köszi!Éva

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-05-12 20:13

Az Alföldön ezt valóban kötöttgaluska levesnek hivják,az Anyukám a mai napig készíti.
Nagyon finom ,Ő még a levébe fokhagymát is szokott rakni .
A lényeg,hogy a tésztára jó sok bors kerüljön.
Üdv:Marika
Mindenkinek csak ajánlani tudom,legalább egyszer kóstolja meg.

kaiko
kaiko Wed, 2010-05-12 12:53

mi csomónak hívjuk ezt a levesbetétet, és kevés őrölt köménymaggal szórom meg a zsírozás után

Ancsa37
Kovács Anikó / Ancsa37 Tue, 2010-05-04 13:47

Szia!
Nálunk is zsírral és teszünk bele őrölt paprikát és borsot úgy kenjük vele a tésztát.
ÜDV:
Anikó

Adritündér
Adritündér Mon, 2010-05-03 14:05

Én ezt kötöttgaluska levesnek ismerem, a nagymamámtól tanultam. S olvasztott zsírral kenem meg a tésztát, majd utána szórom meg borssal. S sok zellerlevéllel ízesítem még plusszban:o))
De kipróbálom majd ezt az olajos paprikásat is legközelebb, jó ötletnek tűnik:o) köszi
üdv
Adri

253
napraforgó olaj 2 ek
étkezési keményítő 1 evőkanál
zeller 1 kis db
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
sárgarépa 1 db
fehérrépa 1 db
burgonya 3 db
0 ízlés szerint
tojás 1 db
0 ízlés szerint
víz 1 ek
finomliszt 10 dkg
napraforgó olaj 1 ek
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint