Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gibanica Judit69 konyhájából

Gibanica Judit69 konyhájából
Gibanica Judit69 konyhájából
100 perc / előkészület: 40 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Prekmurska gibanica egy hagyományos, szlovén süteménykülönlegesség. Tulajdonképpen a flódnihoz nagyon hasonlít, azzal a különbséggel, hogy még egy réteggel (túró) gazdagabb a töltelék, és a töltelékek mindegyike duplán kerül a süteménybe. 

hozzávalók / 5 adag

Omlós tészta

Almás töltelék

Túrós töltelék

Mákos töltelék

Diós töltelék

Összeállítás

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal annyi vízzel összegyúrjuk, hogy összeálljon a tészta, majd átlátszó fóliába tekerve hűtőbe tesszük.
  2. Az almát meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, állni hagyjuk, majd a levétől alaposan kinyomkodjuk. Azután hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat.
  3. A túrós töltelék hozzávalóit krémesre keverjük.
  4. A darált mákot egy tálba tesszük, és elkeverjük benne a citrom héját. A tejet a cukrokkal felforraljuk, majd leforrázzuk vele a mákot.
  5. A diót egy tálba tesszük, és elkeverjük benne a citrom héját. A tejet a cukrokkal felforraljuk, majd leforrázzuk vele a diót.
  6. A tojást elkeverjük a tejfölben.
  7. Az omlós tésztát egy kb. 20 x 30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, elkenjük rajta a mákos töltelék felét, majd betakarjuk 2 réteslappal (a túllógó széleket a töltelékre hajtjuk), azután lekenjük vékonyan a tojásos tejföl keverékével. Erre kerül a túrós töltelék fele, ismét 2 réteslap, kenés, erre simítjuk a diós töltelék felét, ismét 2 réteslap, kenés és végül az almás töltelék fele. Betakarjuk ismét 2 réteslappal, és megkenjük vékonyan a tejfölös tojással. A rétegezést ismét elvégezzük, majd a tetejét betakarjuk a megmaradt réteslapokkal, és végül lekenjük a megmaradt tojásos tejföllel.
  8. 160 °C-on kb. 1 órán át sütjük. Sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd hosszúkás szeletekre vágjuk, és porcukorral meghintve kínáljuk.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 25
össznézettség: 3 216
elküldve: 0
receptkönyvben: 16
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Judit69

Mióta szakács: 2014.11.15.
111 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Somat Karácsonyi Receptverseny
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos-diós-almás-túrós sütemény

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1849
finomliszt 20 dkg
vaj 10 dkg
1 csipet
cukor 1 teáskanál
víz 2 ek
alma 1 kg
cukor 3 ek
vaníliás cukor 1 csomag
fahéj 1 teáskanál
tehéntúró 50 dkg
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 2 db
mák 30 dkg
cukor 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
tej 150 ml
dió 30 dkg
cukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tej 150 ml
tojás 1 db
tejföl 175 g
réteslap 2 csomag