Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vaníliás/karamellás krémes

Vaníliás/karamellás krémes
Vaníliás/karamellás krémes
105 perc / előkészület: 25 perc főzés: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekkorom kedvenc sütije (főként a karamelles verzió), receptje Anyukámtól származik. Macerás elkészíteni, no meg egy-két szelet szerintem kiteszi a napi ajánlott kalóriabevitel tetemes részét, de sajnos ez a süti ellenállhatatlan!:-)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A vaníliás vagy a karamellás krémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta száraz hozzávalóit elkeverjük, a langyos vajjal és a nedves hozzávalókkal összegyúrjuk.
  2. Rugalmas, nem ragadós tésztát kapunk (szükség szerint + pár dkg liszttel), majd fél óráig pihentetjük.
  3. A cipót negyedeljük, téglalapra nyújtjuk, tepsi hátulján a négy lapot egyenként 10 percig sütjük.
  4. A kész ,kihűlt lapokat ízlés szerint megtöltjük 1l tejből készült vaníliás vagy 1 l tejből készült karamellás krémmel.

Vaníliás krém elkészítése:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a tejet feltesszük lassan melegedni a darabka vaníliával.
  2. A sárgákat kikeverjük a cukorral, kanalanként a liszttel. Közben a melegedő tejből adagolunk hozzá, és tovább keverjük.
  3. Hőkiegyenlítésre törekszünk, a tojásos masszát beletesszük a kb. azonos hőmérsékletű meleg tejbe, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.
  4. Ha kissé kihűlt, beledobjuk a vajat, addig keverjük, míg elolvad.
  5. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd óvatosan beleforgatjuk a vaníliás alapba.

Karamellás krém elkészítése:


  1. A cukrot karamellizáljuk, felöntjük tejjel, megvárjuk, míg felforr, elolvad benne a karamell.
  2. A karamellás tejjel dolgozunk tovább, ha visszahűl. Innentől az ügymenet azonos a vaníliás krémnél leírtakkal.
  3. A kész, tetszőleges krémmel megkenjük a lapokat, a tetejét csokimázzal vonjuk be.
  4. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 50 932
elküldve: 22
receptkönyvben: 819
elkészítve: 5/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Jahin

Mióta szakács: 2010.02.07.
189 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

vaníliás krémes, karamellás krémes

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-12-20 10:58

Szia! Én meg csinálta de a krémmel kicsit bajvolt mert nem tutam, hogy kétkrémet kell csinálni és soklett. A karemekást nem tudtam,hogy ugyan olyan ugy kell csinálni.Köszönöm.Erzsike

Dorka-Linda
Dorka-Linda Mon, 2010-12-20 13:42

Szia.
Az egy liter tejből kell fele-fele arányba csinálni a két krémet?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-12-20 21:07

Szia! Ezt nem értetuk a lányomal. és a többit ugyan mint a vaniliás krémmet.Most vágtamfel és sok volt benne a krémm hát akkor ezért köszönöm.Szép estét Erzsike.

kh
Jahin / kh Mon, 2010-12-20 19:35

Sziasztok,a krém variálható,ehhez az adag tésztához az 1 liter tejből készült krém a mennyiség.
Ezt a receptet két változatnak szántam.Egyfajta krémmel kenem a lapokat,ami 1 liter tejből készül.Én inkább a karamellást favorizálom.Egyébként Dorka-Linda ötlete sem rossz,ha egy sütin belül kétféle krémet akarunk enni,akkor tényleg fele-fele arányban kell a krémet csinálni.:-)Majd próbálok a recepten javítani,hogy egyértelműbb legyen.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-05-09 18:29

Én ezt a sütit "talpas" néven ismerem. Nagyon finom, a kisfiam kedvence.

1285
finomliszt 75 dkg
porcukor 20 dkg
szódabikarbóna 2 kk
vaj 20 dkg
tojás 1 db
tej 2 dl
tejföl 2 ek
1 csipet
finomliszt 5 dkg
tej 1 l
tojás 6 db
finomliszt 15 dkg
cukor 20 dkg
vaj 20 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
tortabevonó 10 dkg
tortabevonó 10 dkg