Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres sült tarja és rántott karaj

Fűszeres sült tarja és rántott karaj
Fűszeres sült tarja és rántott karaj
105 perc / előkészület: 30 perc főzés: 45 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukámtól tanultam ezt a párolt káposzta készítési módot. Jászapátin ezt nem is párolt káposztaként emlegetik, hanem dinsztelt káposztaként. Nincs benne cukor, nincs benne hagyma, nagyon könnyű elkészíteni. Ha tarjából készítünk húslevest, a leveshúst könnyen feldobhatjuk egy jól összeállított fűszerkeverékkel, ha azzal megkenve átsütjük.

hozzávalók / 4 adag

A rántott karajhoz

A sült tarjához

A párolt káposztához

ajánlat

A rántott karaj sütésekor a serpenyőben ne legyen túl sok az olaj, ne lepje el a húst, mert akkor nem tudjuk meglocsolni a megsült oldalát egy kis vízzel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A párolt káposztához a káposztát először legyaluljuk, rászórjuk a jó nagy evőkanálnyi sót, átnyomkodjuk a sóval, és 1-2 órát állni hagyjuk.
  2. Kicsit kinyomkodjuk a sós léből, és egy lábasban megpároljuk fedő alatt egy kanálnyi zsírral és egy pohár vízzel. Néha keverjük meg, nehogy lesüljön.
  3. Kb. 45 perc múlva elkészül. 1 ek ecettel ízesítjük, mielőtt elzárjuk alatta a tüzet. 
  4. A 4 szelet tarjából húslevest főzhetünk. (Kb. 2 óra forrástól számítva.)
  5. A puhára főtt tarjaszeleteket tepsibe, vagy jénaiba tesszük egymás mellé.
  6. Fűszeres olajat készítünk: egy pohárba belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a sót, borsot, majorannát, őrölt fűszerköményt, fűszerkeveréket és étolajat. Ezt a fűszeres étolajat eloszlatjuk a hús tetején, alá is folyjon az olajból!
  7. Minisütőben vagy a sütőben 120-160 fokon lassan átpirítjuk. Ha már szép a színe és finom az illata, akkor elkészült. Kb. 20-30 perc.
  8. A karajt kicsit kiklopfoljuk, minden szeletet sózunk, borsozunk.
  9. A lisztbe keverhetünk egy kevés gyros fűszerkeveréket, de ez el is maradhat.
  10. A húst először a fűszeres lisztbe, utána a felvert, megsózott tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatjuk.
  11. Forró olajban fedő alatt megsütjük az egyik oldalát.
  12. Ha már szép piros, megfordítjuk a hússzeleteket, kevés vizet löttyintünk a megsült oldalukra, gyorsan visszatesszük a fedőt, és a gőzben pirosra sütjük a másik oldalát is. A gőz miatt nagyon finom puha lesz a hús is és a panír is.
  13. Tálalásig tartsuk az olajból kiszedett rántott húsokat alufóliával letakarva!
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 7 302
elküldve: 6
receptkönyvben: 71
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék húsból
költség egy főre: megfizethető receptek
konyhatechnológia: rántott ételek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

fűszeres sült tarja és rántott karaj párolt káposztával, dinsztelt káposzta rántott hússal és sülthússal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-10-19 09:29

Kedves Bjkata!

Köszönöm ezt a recit! :-O
Igen, ez tényleg : "A" dinsztelt káposzta :-O :-O
Itt is , mi is így ismerjük, hogyne, hisz a távolság oly kevés, és jászság, az jászság..:-O
Köszönöm.
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

bjk
Bjkata / bjk Fri, 2012-10-19 14:21

Kedves Éva!
Az egyik kedvenc városom Jászberény!
Én is szép hétvégét kívánok Neked!
Kata

1380
sertés rövidkaraj 40 dkg
tojás 1 db
finomliszt 8 dkg
zsemlemorzsa 10 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
gyros fűszerkeverék 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 2.5 dl
sertéstarja 40 dkg
fokhagyma 2 gerezd
1 tk
bors 0 ízlés szerint
majoranna 1 tk
őrölt fűszerkömény 1 csipet
flekken fűszerkeverék 1 teáskanál
napraforgó olaj 1.5 dl
káposzta 1 kg
1 ek
disznózsír 1 ek
víz 2.5 dl
ecet 1 ek