r
Nosalty Logó

Fűszeres sült tarja és rántott karaj

Bjkata
Fűszeres sült tarja és rántott karaj
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A rántott karajhoz

A sült tarjához

A párolt káposztához

1380
Kalória
48.4g
Fehérje
45.5g
Szénhidrát
112.3g
Zsír
401.3g
Víz
174.6g
Koleszterin
6.8g
Élelmi rost
8.1g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A rántott karajhoz

A sült tarjához

A párolt káposztához

Összesen 1380 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A rántott karajhoz

A sült tarjához

A párolt káposztához

Összesen 5516 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A rántott karajhoz

A sült tarjához

A párolt káposztához

Összesen 206 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.4 g

Zsír

  • Összesen
    112.3 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    175 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2976.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    169 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    86 mg
  • Foszfor
    548 mg
  • Nátrium
    2092 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.5 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    401.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    36 mg
  • C vitamin:
    74 mg
  • D vitamin:
    65 micro
  • K vitamin:
    160 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    124 micro
  • Kolin:
    196 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    66 micro
  • β-karotin
    96 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    129 micro
Összesen 1380 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    193.4 g

Zsír

  • Összesen
    449.3 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    214 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    143 g
  • Koleszterin
    698 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11906.1 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    281 mg
  • Kálcium
    676 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    346 mg
  • Foszfor
    2191 mg
  • Nátrium
    8367 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    182.2 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    1605.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    137 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    143 mg
  • C vitamin:
    295 mg
  • D vitamin:
    259 micro
  • K vitamin:
    640 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    49 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    497 micro
  • Kolin:
    782 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    264 micro
  • β-karotin
    384 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    518 micro
Összesen 5516 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    16.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    445.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    313 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    60.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 206 kcal

Elkészítés

A rántott karajhoz

  1. A párolt káposztához a káposztát először legyaluljuk, rászórjuk a jó nagy evőkanálnyi sót, átnyomkodjuk a sóval, és 1-2 órát állni hagyjuk.
  2. Kicsit kinyomkodjuk a sós léből, és egy lábasban megpároljuk fedő alatt egy kanálnyi zsírral és egy pohár vízzel. Néha keverjük meg, nehogy lesüljön.
  3. Kb. 45 perc múlva elkészül. 1 ek ecettel ízesítjük, mielőtt elzárjuk alatta a tüzet.
  4. A 4 szelet tarjából húslevest főzhetünk. (Kb. 2 óra forrástól számítva.)
  5. A puhára főtt tarjaszeleteket tepsibe, vagy jénaiba tesszük egymás mellé.
  6. Fűszeres olajat készítünk: egy pohárba belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a sót, borsot, majorannát, őrölt fűszerköményt, fűszerkeveréket és étolajat. Ezt a fűszeres étolajat eloszlatjuk a hús tetején, alá is folyjon az olajból!
  7. Minisütőben vagy a sütőben 120-160 fokon lassan átpirítjuk. Ha már szép a színe és finom az illata, akkor elkészült. Kb. 20-30 perc.
  8. A karajt kicsit kiklopfoljuk, minden szeletet sózunk, borsozunk.
  9. A lisztbe keverhetünk egy kevés gyros fűszerkeveréket, de ez el is maradhat.
  10. A húst először a fűszeres lisztbe, utána a felvert, megsózott tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatjuk.
  11. Forró olajban fedő alatt megsütjük az egyik oldalát.
  12. Ha már szép piros, megfordítjuk a hússzeleteket, kevés vizet löttyintünk a megsült oldalukra, gyorsan visszatesszük a fedőt, és a gőzben pirosra sütjük a másik oldalát is. A gőz miatt nagyon finom puha lesz a hús is és a panír is.
  13. Tálalásig tartsuk az olajból kiszedett rántott húsokat alufóliával letakarva!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 45 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Anyukámtól tanultam ezt a párolt káposzta készítési módot. Jászapátin ezt nem is párolt káposztaként emlegetik, hanem dinsztelt káposztaként. Nincs benne cukor, nincs benne hagyma, nagyon könnyű elkészíteni. Ha tarjából készítünk húslevest, a leveshúst könnyen feldobhatjuk egy jól összeállított fűszerkeverékkel, ha azzal megkenve átsütjük.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek