Füstös padlizsánkrém alaprecept
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Jolimami
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
grill
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
A padlizsánkrémhez
-
250g padlizsán59 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors1 kcal
A másnapi ízesítéshez
-
2g fokhagyma3 kcal
-
25g majonéz134 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
13g paprika2 kcal
-
8g főtt tojás12 kcal
Összesen
400
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
A padlizsánkrémhez
-
2000g padlizsán475 kcal
-
170g napraforgó olaj1503 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
11g só0 kcal
-
2g bors5 kcal
A másnapi ízesítéshez
-
18g fokhagyma24 kcal
-
200g majonéz1070 kcal
-
2g mustár1 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
60g főtt tojás93 kcal
Összesen
3191
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
A padlizsánkrémhez
-
77.4g padlizsán18 kcal
-
6.6g napraforgó olaj58 kcal
-
0.8g citromlé0 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0.1g bors0 kcal
A másnapi ízesítéshez
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
7.7g majonéz41 kcal
-
0.1g mustár0 kcal
-
3.9g paprika1 kcal
-
2.3g főtt tojás4 kcal
Összesen
123
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 37.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 849.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 700 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.8 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 238.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 56 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 149 micro
Összesen
400
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.3 g
Zsír
-
Összesen 300.2 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 81 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 64 g
-
Koleszterin 224 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6797.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 252 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 290 mg
-
Foszfor 607 mg
-
Nátrium 5604 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 134.3 g
-
Cukor 78 mg
-
Élelmi rost 59 mg
VÍZ
-
Összesen 1905.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 124 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 77 mg
-
C vitamin: 121 mg
-
D vitamin: 52 micro
-
K vitamin: 86 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 458 micro
-
Kolin: 317 mg
-
Retinol - A vitamin: 89 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 451 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1192 micro
Összesen
3191
kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.2 g
Zsír
-
Összesen 11.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 263.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 24 mg
-
Nátrium 217 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 73.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
123
kcal
Hozzávalók
A padlizsánkrémhez
-
2 dl napraforgó olaj
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
1 tk bors
A másnapi ízesítéshez
-
20 dkg majonéz
-
1 kk mustár
-
1 db főtt tojás
Elkészítés
A padlizsánkrémhez
- Parázson sötétbarnára megsütjük a padlizsánokat, a parázsról leszedve nagy tál hideg vízbeszedjük.
- 10 percig békén hagyjuk, ennyi idő elég ahhoz, hogy a héja könnyen lehúzható legyen.
- Meghámozzuk, a húsról leszedegetjük-leöblítjük a héjdarabkákat, rögtön meglocsoljuk citromlével (ezzel a módszerrel szép fehér marad, és nem barnul meg a padlizsán).
- Amikor mindegyik készen van, a citromlevet leöntjük róla, sózzuk-borsozzuk, villával vagy botmixerrel pürésítjük.
- Pár percnyi állás után (ez azért kell, hogy a só maradéktalanul feloldódjon) belekeverjük az olajat.
- Télire ebben a formában azonnal eltehetjük: tökéletesen bírja a fagyasztást, vagy kisebb üvegekben, a tetejére olajat csorgatva, kidunsztoljuk, felbontás után a kívánt módon ízesítjük.
- Amit nem akarunk hosszabb ideig eltartani, azt másnapig hűtőben tároljuk, megkóstoljuk, és ízlés szerint utánafűszerezünk: fokhagymával, mustárral, sült paprikával, dúsíthatjuk néhány összedarabolt keménytojással.
- Pirítóssal tálaljuk, de nem kéredzkedik le friss puha fehér/barna/magos kenyérről sem.
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 58
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 13793
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 19.
Ajánló
A duci padlizsánok magja keserű lehet, ezért érdemes karcsú jószágokat választani, így a botmixerrel történő pürésítés során se lesz kesernyés a krémünk. Vöröshagyma is dukálna bele, de a só hatására a vöröshagyma levet ereszt, amit én nem szeretek, ezért a hagymát sose keverem hozzá, inkább mellé tálalom. Sütőben is süthető a padlizsán, de akkor nem lesz füstös az íze, egyébként az elkészítése ugyanez.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Jolimami
45 recept
Ünnepnapnak számít, ha szabadtűzön készítünk valamilyen ételt, akár szűk családi körben, akár baráti társasággal. A műsor záróakkordja szokott lenni a padlizsánsütögetés, így minden szelet padlizsánkrémes pirítósnál visszajön a kerti buli hangulata.