r
Nosalty Logó

Flódni torta

Bodnár Évi
Flódni torta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

900
Kalória
14.1g
Fehérje
108.1g
Szénhidrát
44.7g
Zsír
136.6g
Víz
157.9g
Koleszterin
8.7g
Élelmi rost
49.2g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 900 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 7209 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 265 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.1 g

Zsír

  • Összesen
    44.7 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    158 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    872.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    328 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    358 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    108.1 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    136.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    212 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    103 mg
  • Retinol - A vitamin:
    205 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    72 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    149 micro
Összesen 900 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    112.8 g

Zsír

  • Összesen
    357.4 g
  • Telített zsírsav
    131 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    81 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    125 g
  • Koleszterin
    1263 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6982.8 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    217 mg
  • Kálcium
    2628 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    983 mg
  • Foszfor
    2863 mg
  • Nátrium
    213 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    19 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    865 g
  • Cukor
    393 mg
  • Élelmi rost
    70 mg

Víz

  • Összesen
    1092.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1696 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    518 micro
  • Kolin:
    825 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1642 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    577 micro
  • β-crypt
    99 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1192 micro
Összesen 7209 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    258.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    32.1 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    40.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 265 kcal

Elkészítés

  1. Először a tésztát készítjük el. Tálba szitáljuk a kétféle lisztet, belekeverjük a porcukrot, a sütőport és a sót. A hideg vajat ráreszeljük, gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat és a hideg bort is. Jól összegyúrjuk, cipóvá formázzuk, és átlátszó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük, amíg a töltelékeket elkészítjük. Fontos, hogy vajas tészta ne melegedjen át! Könnyen kezelhető, jól nyújtható tésztát kapunk. Ha picit ragadna, adjunk kevés lisztet hozzá.
  2. Az almás töltelékhez meghámozzuk és lereszeljük az almákat, alaposan kinyomkodjuk a levét, hogy ne áztassa el a tésztát. Rácsavarjuk a citrom levét, ráöntjük a mézet, rászórjuk a fűszereket és alaposan összekeverjük.
  3. A diós réteghez kis lábasba tesszük a bort, hozzáöntjük a cukrot, és addig forraljuk, míg a cukor teljesen elolvad. Ekkor hozzáadjuk a darált diót, az összetört csokoládét, elkeverjük és lassú tűzön, állandó kavargatással, 1-2 percig összefőzzük.
  4. A mákos tölteléket ugyanúgy készítjük el, mint a diósat, de a csoki helyett mazsolát teszünk bele.
  5. Elővesszük a hűtőből a pihentetett tésztát, és a 2/3-át lisztezett felületen (közel) kör alakúra nyújtjuk, majd a kivajazott kilisztezett, 22 cm-es piteformába tesszük úgy, hogy a forma oldalát is befedje. A kilógó széleket konyhai ollóval, vagy egy éles késsel levágjuk és a megmaradt tésztához tesszük. A tésztát megkenjük a szilvalekvár felével, majd rákenjük a kihűlt mákos tölteléket.
  6. A maradék tésztát háromfelé osztjuk. (Érdemes mérleggel szétosztani, mert így biztos egyforma vastagok lesznek a lapok.) Az egyik harmadot lisztezett felületen (közel) kör alakúra nyújtjuk, és egy méretes tortakarika aljával kiszúrjuk, hogy tényleg kör alakú legyen. (A leeső tésztát kettéválasztva hozzáadjuk a megmaradt két adaghoz.) Picit meglisztezzük a tetejét, rátekerjük a nyújtófára és ennek segítségével ráterítjük a mákra. Ezt is megkenjük a maradék szilvalekvárral, rásimítjuk a diós tölteléket, és befedjük a következő tésztakoronggal, amit a leírt módon szabunk méretre. Erre halmozzuk az almás keveréket, és befedjük az utolsó adag kinyújtott és méretre szabott tésztával. Mielőtt feltekernénk a nyújtófára, a közepét szúrjuk ki egy fenyőfa alakú formával. Mivel elég sok töltelék van benne, ezért biztonságosabb, ha jól körbeszurkáljuk egy vékony hústűvel, hogy a gőz biztonságosan tudjon távozni sülés közben.
  7. A tészta széleit a tál pereme mentés összenyomkodjuk, megkenjük a tetejét felvert tojással és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt szép pirosra sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően átsült-e. Várjuk meg, amíg kihűl, csak utána szeleteljük. Fűtetlen helyen (de nem hűtőben!) sokáig eláll (ha marad).

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 120 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A flódni eredetileg egy zsidó sütemény, amit purim ünnepre sütöttek a zsidó asszonyok. A purim örömünnep, talán ezért került a szokásosnál is több és finomabb töltelék ebbe a süteménybe. Megtalálható benne a dió, a mák, a sűrű szilvalekvár és az alma is. Ma már a mi ünnepeinkhez is hozzátartozik, nagyon sok családnál kerül a karácsonyi asztalra, ha nem is torta formában.

További receptek

Almakenyér

Gyors és egyszerű édesség bűntudat nélkül, ezt nyújtja az almakenyér. Ha méz vagy cukor helyett almamézet használnál hozzá, akkor keresd a receptjét itt a Nosalty oldalán, a ...

Gréti

Címlapról ajánljuk

Top Receptek