Diós fordított almatorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
94g alma44 kcal
-
21g vaj152 kcal
-
16g cukor63 kcal
-
5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
21g tojás26 kcal
-
19g rétesliszt68 kcal
-
8g búzadara27 kcal
-
13g dió82 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
3g tej1 kcal
-
35 kcal
A tetejére
Összesen
565
kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
750g alma351 kcal
-
170g vaj1219 kcal
-
130g cukor503 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
150g rétesliszt546 kcal
-
60g búzadara216 kcal
-
100g dió654 kcal
-
4g sütőpor2 kcal
-
20g tej11 kcal
-
100g sárgabaracklekvár278 kcal
A tetejére
Összesen
4519
kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
42.6g alma20 kcal
-
9.7g vaj69 kcal
-
7.4g cukor29 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
9.4g tojás12 kcal
-
8.5g rétesliszt31 kcal
-
3.4g búzadara12 kcal
-
5.7g dió37 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
1.1g tej1 kcal
-
5.7g sárgabaracklekvár16 kcal
A tetejére
Összesen
257
kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 31.8 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 422 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 199 mg
-
Nátrium 75 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.6 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 98.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 177 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 172 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 121 micro
Összesen
565
kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 68.8 g
Zsír
-
Összesen 254.5 g
-
Telített zsírsav 100 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 81 g
-
Koleszterin 906 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3376 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 108 mg
-
Kálcium 686 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 362 mg
-
Foszfor 1590 mg
-
Nátrium 599 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 525.2 g
-
Cukor 305 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 786.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1417 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 337 micro
-
Kolin: 568 mg
-
Retinol - A vitamin: 1373 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 469 micro
-
β-crypt 87 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 967 micro
Összesen
4519
kcal
- 4% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 14.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 191.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.8 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 44.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 78 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Összesen
257
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
75 dkg alma
-
17 dkg vaj
-
13 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
3 db tojás
-
15 dkg rétesliszt
-
5 evőkanál búzadara
-
2 kk sütőpor
-
2 ek tej
-
5 ek sárgabaracklekvár
A tetejére
Elkészítés
A tésztához
- Az almákat meghámozzuk, cikkekre vágjuk, eltávolítjuk a magházukat. Kevés vajon pár ek cukorral, valamint a reszelt citromhéj felével megpároljuk az almaszeleteket. (Nem kell, hogy teljesen puhák legyenek, sütés közben úgyis puhulnak még, a lényeg, hogy a cukros vaj egy picit rákaramellizálódjon.)
- A maradék vajat keverőtálban habosra keverjük, a maradék cukrot, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat és a tojásokat apránként hozzáadjuk.
- A lisztet a búzadarával, a sütőporral és a darált dióval összekeverjük. Valamint beleszórjuk a fahéjat is.
- A vajas keveréket és a lisztes keveréket összedolgozzuk.
- A tortaforma oldalát kikenjük vajjal, és kiszórjuk liszttel vagy zsemlemorzsával. Az alját pedig vajjal és kristálycukorral. (Ez a művelet kapcsos tortasütőformával kivitelezhető könnyen.) A párolt, karamellizált almaszeletekkel kirakjuk a forma alját. Rásimítjuk a baracklekvárt, majd ráöntjük a tésztát.
- Előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsül.
- Amíg a torta sül, a dióbelet kicsit összetördeljük, teflonserpenyőben megpirítjuk. Mikor már finom illatos, rácsurgatunk 2 ek mézet, összekeverjük, és gyorsan le is vesszük a serpenyőt, nehogy a méz megégjen.
- Amikor a torta megsült, érdemes megvárni, míg kihűl, és csak utána kifordítani a formából, ekkor az almás rész kerül felülre, ekkor már nincs is más dolgunk, mint a mézes diót a tetejére tenni és megenni!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 182
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 23982
- Feltöltés dátuma: 2010. március 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Véleményem szerint, az esztétikailag már kifogásolható, kicsit ráncos, kicsit barna almák felhasználásának egyik olyan módja, aminek a végeredménye a család felhőtlen, örömteli majszolása. Jó étvágyat hozzá!