r
Nosalty Logó

Flódni scone

Lakos Benedek
Flódni scone
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A hajtogatáshoz

496
Kalória
8.5g
Fehérje
63.3g
Szénhidrát
24.2g
Zsír
107.3g
Víz
72g
Koleszterin
6g
Élelmi rost
20.5g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A hajtogatáshoz

Összesen 496 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A hajtogatáshoz

Összesen 2959 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A hajtogatáshoz

Összesen 204 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    24.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    861.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    291 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    341 mg
  • Nátrium
    148 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    63.3 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    107.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    130 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    124 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    77 micro
Összesen 496 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.3 g

Zsír

  • Összesen
    145.4 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    43 g
  • Koleszterin
    432 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5166.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    107 mg
  • Kálcium
    1748 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    349 mg
  • Foszfor
    2047 mg
  • Nátrium
    887 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    379.9 g
  • Cukor
    123 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

Víz

  • Összesen
    643.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    781 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    208 micro
  • Kolin:
    256 mg
  • Retinol - A vitamin:
    745 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    364 micro
  • β-crypt
    81 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    464 micro
Összesen 2959 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    358.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    121 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    142 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.4 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    44.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 204 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet elkeverjük a sóval, cukorral, sütőporral, majd belekockázzuk a hideg vajat. Gyorsan összemorzsoljuk, hogy olyan állaga legyen, mint a nedves homoknak, nagyobb vajdarabokkal tarkítva.
  2. Ekkor hozzáöntjük a tejet és egységes tésztát gyúrunk. Téglává formázzuk, majd frissentartó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük legalább 30-60 perce. Közben elkészítjük az almavajat.

A hajtogatáshoz

  1. Az almákat negyedeljük, magházukat kivágjuk, majd közepes méretű kockákra vágjuk. Egy széles fazékba vagy serpenyőbe tesszük a mézzel, fahéjjal és szefűszeggel, majd alacsony lángon, fedő alatt elkezdjük párolni. Nagyjából 30-40 percig főzzük, néha átkeverve, míg az almák teljesen szét nem esnek. A sűrű pépet késes aprítóban teljesen simára dolgozzuk, és hagyjuk kihűlni.
  2. Elővesszük a tésztát, majd lisztezett felületen nagyjából 5-7 milliméter vastagra nyújtjuk. A felét megkenjük szilvalekvárral, megszórjuk mákkal, majd ráhajtjuk a tészta másik felét. Óvatosan nyújtunk rajta egyet sodrófával, majd megkenjük az így kapott téglalap felét almvajjal és megszórjuk dióval. Hajtunk rajta egy utolsót, kinyújtjuk, amennyire tudjuk. A tészta felére ismét szilvalekvár és mák kerüljön, majd utoljára hajtsuk félbe a tésztát.
  3. Elegyengetjük a téglatestünket, majd óvatosan felvágjuk egy éles késsel: készíthetünk kisebb vagy nagyobb pogácsákat is. A tetejüket megkenjük a tojássárgájával, nyomunk mindegyikre egy fél diót, majd megszórjuk mákkal.
  4. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Hagyjuk kicsit hűlni, majd szervírozzuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A flódni ízei megihlették az angol-amerikai édes pogácsát, a scone-t, hogy az rögtön magába is fogadta őket mind. Sűrű szilvalekvár és gazdag almavaj vonja be az omlós tésztalemezeket, és persze a dió, mák sem marad el. Egy fokkal egyszerűbb recept, ha nem akarjuk a nagy klasszikus süteményt megsütni.

Nosalty stories

További receptek

Diós-birsalmás linzerkarika

Megfogtam az összes kedvenc ízemet és alapanyagomat és létrehoztam nekik egy aprósüteményt, ahol boldogan élhetnek együtt. A végeredmény az alábbi karácsonyi linzer, amelyből egy falat ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...