r
Nosalty Logó

Fetával pácolt sült csirke

Hering András
Fetával pácolt sült csirke
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1011
Kalória
71.7g
Fehérje
23.5g
Szénhidrát
69.7g
Zsír
382.5g
Víz
288.4g
Koleszterin
3.9g
Élelmi rost
2.4g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1011 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 4050 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 129 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    71.7 g

Zsír

  • Összesen
    69.7 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3603.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    298 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    114 mg
  • Foszfor
    701 mg
  • Nátrium
    2423 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    23.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    382.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    217 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    226 mg
  • Retinol - A vitamin:
    186 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    367 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    916 micro
Összesen 1011 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    286.8 g

Zsír

  • Összesen
    278.7 g
  • Telített zsírsav
    84 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    121 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    50 g
  • Koleszterin
    1154 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14413.2 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    221 mg
  • Kálcium
    1194 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    456 mg
  • Foszfor
    2804 mg
  • Nátrium
    9692 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    93.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    1529.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    868 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    206 mg
  • D vitamin:
    160 micro
  • K vitamin:
    182 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    99 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    310 micro
  • Kolin:
    906 mg
  • Retinol - A vitamin:
    745 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    1468 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3665 micro
Összesen 4050 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    457.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    308 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    48.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    116 micro
Összesen 129 kcal

Elkészítés

  1. A sütés előtti este keverjünk össze 60 g fetát (nagyjából egy fél csomag a bolti kiszerelésből), 2 teáskanál sót és 1 liter vizet egy turmixgépben, turmixoljuk simára. Tegyük a zsigerelt csirkét egy viszonylag nagy, visszazárható műanyag zacskóba vagy egy olyan edénybe, amely elég nagy ahhoz, hogy elmerüljön benne a csirkét. Öntsök fel a fetás sóoldattal, fedjük le. Hűtőbe tesszük legalább 8 órára, vagy egy teljes éjszakára.
  2. Sütés előtt vegyük ki a csirkét a sós léből, és tegyük át egy papírtörlővel kibélelt tálcára. (A fetás sóoldatot kiönthetjük.) Papírtörlővel szárítsuk meg a csirkét, és hagyjuk 1 órán át szobahőmérsékleten felengedni.
  3. Egy kis keverőtálban keverjük össze a maradék 1 1/2 teáskanál sót, a fekete borsot, az oregánót, reszeljünk hozzá friss citrom héját (kb. 1 evőkanálnyit). Ha ha van kéznél citrombors fűszerkeverékünk, használjuk bátran azt is. Bőségesen szórjuk meg a csirkét a fűszernövény-keverékkel, és finoman masszírozzuk bele a bőrébe. Vágjuk félbe a citromot, és helyezzük a csirke belsejébe (a maradékot tegyük félre a tálaláshoz). Konyhai zsinór segítségével kössük össze a csirke combjait.
  4. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy nagyobb vas serpenyőt (vagy egy hőálló serpenyőt) kezdjünk el felmelegíteni magas hőfokon a tűzhelyünkön. Öntsük bele az olívaolajat, és melegítsük fel egészen addig, amíg forró nem lesz (szinte már majdnem füstölni kezd). Tegyük a csirkét a mellével felfelé a serpenyőbe, így barnább, ropogósabb alja lesz, és gyorsabban kezdődik a sütési idő. A sistergő olajjal együtt az egész serpenyőt azonnal tegyük át a felmelegített sütőbe. 50-60 percig egyenletesen sütjük. Néha kivehetjük és rákanalazhatunk a fűszeres olívaolajból az egész csirkére, óvatosan egy hústűvel vagy húshőmérővel meg is szúrhatjuk: nagyjából 75 C-fokot kell mutatnia és a húsnak lédúsnak, a fetás páclétől szinte nedvességel telinek kell tennie.
  5. A sütési idő letelte után vegyük ki a serpenyőt a sütőből, a csirkét tegyük ki egy deszkára 10 percig pihentetni. Keverjük össze a maradék morzsolt fetát a serpenyőben lévő szafttal, és jól dolgozzuk össze. Ezután megbonthatjuk és felszeletelhetjük a sült csirkét. Zöldágyon tálaljuk (de jól illik hozzá a szaftban sült burgonya is, vagy párolt rizs/más alternatív gabona is), a tetejére csorgassunk vagy kanalazzunk a fetás ​​sült csirkeszaftból, facsarjunk rá pár csepp friss citromlevet.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Melissa Clark, amerikai gasztronómiai újságíró, többszörös (közel 40!) szakácskönyv-szerző, a The New York Times gasztrorovatában is minden héten okos, általában hétvégi hangulatú recepteket közöl. Amikor 2015 januárjában bemutatta ezt a fetával pácolt sültcsirke-receptet, szinte felrobbantotta az internetet, és nem volt olyan amerikai vagy európai gasztrorajongó, aki ne készítette volna el ezt az isteni receptet, amely fetás-sóoldatos pácjával újra szintre emeli a sült csirke fogalmát.

További receptek

Yakitori

Ha Japán ételeire gondolunk, legtöbben a sushit, a rament vagy a tempurát említjük. Pedig a mindennapok igazi hőse egy sokkal egyszerűbb fogás: a yakitori, vagyis a parázson sült ...

Hering András

Souvlaki

A souvlaki a görögök saslikja, azzal a lényegi különbséggel, hogy náluk csak hús kerül a nyársakra, azt viszont előtte illatos pácban érlelik. Hagyományosan sertésből készült ez a ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek