r
Nosalty Logó

Fetával pácolt sült csirke

Hering András
Fetával pácolt sült csirke
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1011
Kalória
71.7g
Fehérje
23.5g
Szénhidrátok
69.7g
Zsír
382.5g
Víz
288.4g
Koleszterin
3.9g
Rost
2.4g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1011 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 4050 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 129 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    71.7 g

Zsír

  • Összesen
    69.7 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3603.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    298 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    114 mg
  • Foszfor
    701 mg
  • Nátrium
    2423 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    382.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    217 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    226 mg
  • Retinol - A vitamin:
    186 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    367 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    916 micro
Összesen 1011 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    286.8 g

Zsír

  • Összesen
    278.7 g
  • Telített zsírsav
    84 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    121 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    50 g
  • Koleszterin
    1154 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14413.2 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    221 mg
  • Kálcium
    1194 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    456 mg
  • Foszfor
    2804 mg
  • Nátrium
    9692 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    1529.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    868 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    206 mg
  • D vitamin:
    160 micro
  • K vitamin:
    182 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    99 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    310 micro
  • Kolin:
    906 mg
  • Retinol - A vitamin:
    745 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    1468 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3665 micro
Összesen 4050 kcal
  • 13% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    8.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    457.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    308 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    48.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    116 micro
Összesen 129 kcal

Elkészítés

  1. A sütés előtti este keverjünk össze 60 g fetát (nagyjából egy fél csomag a bolti kiszerelésből), 2 teáskanál sót és 1 liter vizet egy turmixgépben, turmixoljuk simára. Tegyük a zsigerelt csirkét egy viszonylag nagy, visszazárható műanyag zacskóba vagy egy olyan edénybe, amely elég nagy ahhoz, hogy elmerüljön benne a csirkét. Öntsök fel a fetás sóoldattal, fedjük le. Hűtőbe tesszük legalább 8 órára, vagy egy teljes éjszakára.
  2. Sütés előtt vegyük ki a csirkét a sós léből, és tegyük át egy papírtörlővel kibélelt tálcára. (A fetás sóoldatot kiönthetjük.) Papírtörlővel szárítsuk meg a csirkét, és hagyjuk 1 órán át szobahőmérsékleten felengedni.
  3. Egy kis keverőtálban keverjük össze a maradék 1 1/2 teáskanál sót, a fekete borsot, az oregánót, reszeljünk hozzá friss citrom héját (kb. 1 evőkanálnyit). Ha ha van kéznél citrombors fűszerkeverékünk, használjuk bátran azt is. Bőségesen szórjuk meg a csirkét a fűszernövény-keverékkel, és finoman masszírozzuk bele a bőrébe. Vágjuk félbe a citromot, és helyezzük a csirke belsejébe (a maradékot tegyük félre a tálaláshoz). Konyhai zsinór segítségével kössük össze a csirke combjait.
  4. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy nagyobb vas serpenyőt (vagy egy hőálló serpenyőt) kezdjünk el felmelegíteni magas hőfokon a tűzhelyünkön. Öntsük bele az olívaolajat, és melegítsük fel egészen addig, amíg forró nem lesz (szinte már majdnem füstölni kezd). Tegyük a csirkét a mellével felfelé a serpenyőbe, így barnább, ropogósabb alja lesz, és gyorsabban kezdődik a sütési idő. A sistergő olajjal együtt az egész serpenyőt azonnal tegyük át a felmelegített sütőbe. 50-60 percig egyenletesen sütjük. Néha kivehetjük és rákanalazhatunk a fűszeres olívaolajból az egész csirkére, óvatosan egy hústűvel vagy húshőmérővel meg is szúrhatjuk: nagyjából 75 C-fokot kell mutatnia és a húsnak lédúsnak, a fetás páclétől szinte nedvességel telinek kell tennie.
  5. A sütési idő letelte után vegyük ki a serpenyőt a sütőből, a csirkét tegyük ki egy deszkára 10 percig pihentetni. Keverjük össze a maradék morzsolt fetát a serpenyőben lévő szafttal, és jól dolgozzuk össze. Ezután megbonthatjuk és felszeletelhetjük a sült csirkét. Zöldágyon tálaljuk (de jól illik hozzá a szaftban sült burgonya is, vagy párolt rizs/más alternatív gabona is), a tetejére csorgassunk vagy kanalazzunk a fetás ​​sült csirkeszaftból, facsarjunk rá pár csepp friss citromlevet.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Melissa Clark, amerikai gasztronómiai újságíró, többszörös (közel 40!) szakácskönyv-szerző, a The New York Times gasztrorovatában is minden héten okos, általában hétvégi hangulatú recepteket közöl. Amikor 2015 januárjában bemutatta ezt a fetával pácolt sültcsirke-receptet, szinte felrobbantotta az internetet, és nem volt olyan amerikai vagy európai gasztrorajongó, aki ne készítette volna el ezt az isteni receptet, amely fetás-sóoldatos pácjával újra szintre emeli a sült csirke fogalmát.

További receptek

Krémes tejszínes pulykaragu

A tejszínes pulykaragu egyszerűen elkészíthető, így ideális egy hétköznapi ebédhez vagy vacsorához. Rövid idő alatt tápláló, ízletes fogás kerülhet az asztalra, amihez elegendő ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

A dubaji csoki után most a vattacukros Angel Hair hódít...

Ezt nem láttuk jönni. Már hosszú hónapok óta tart a dubajicsoki-őrület, és úgy tűnt egyhamar nem is fog alábbhagyni a lelkesedés iránta. Most azonban új kihívó tűnt fel a láthatáron. Az Angel Hair, azaz angyalhaj csokoládé meghökkentő külsejével borzolja a kedélyeket.

6 alapanyag, amit nem szabadna mogyoróvajjal párosítani

Manapság már itthon is egyre népszerűbb alapanyag a mogyoróvaj, amit általában zabkásába teszünk vagy dzsemmel szendvicset készítünk belőle. De nem minden párosítás ennyire szerencsés: mutatjuk, mivel nem érdemes kombinálni, hogy ne térjünk le a harmonikus ízek útjáról.

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...