r
Nosalty Logó

Két lábon járó csirke

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
nyultanti
Két lábon járó csirke
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 954 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 3813 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 127 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    56.8 g

Zsír

  • Összesen
    62.4 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    230 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    983.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    105 mg
  • Foszfor
    548 mg
  • Nátrium
    211 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    389.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    112 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    46 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    191 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 954 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    227.2 g

Zsír

  • Összesen
    249.4 g
  • Telített zsírsav
    78 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    108 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    45 g
  • Koleszterin
    920 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3934.9 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    163 mg
  • Kálcium
    280 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    419 mg
  • Foszfor
    2192 mg
  • Nátrium
    842 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    155.9 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    1556.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    449 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    185 mg
  • D vitamin:
    124 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    87 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    226 micro
  • Kolin:
    764 mg
  • Retinol - A vitamin:
    449 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    78 micro
Összesen 3813 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    131.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    52 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 127 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csirkét sózzuk, borsozzuk, összenyomott fokhagymával fűszerezzük, a bőre alatt elrejtünk néhány szalonnadarabkát. A krumplit és a hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk.
  2. A tálat vékonyan kizsírozzuk, a köretet körben ízlésesen elhelyezzük, sózzuk, borsozzuk. Számoljunk vele, hogy a csirkéből is fűszeres lé fog a köretre kerülni, így nehogy túlfűszerezzük.
  3. A csirkét a tál közepére felhúzzuk, és hideg sütőbe helyezzük. 200 fokon, légkeveréses sütőben kb. 1,5 óra alatt készre sütjük. Közben a szemünket rajtatartjuk, nehogy a lé túlfolyjon, és a sütőre égjen.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 90 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 20
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1533
  • Feltöltés dátuma: 2017. augusztus 31.

Ajánló

Ez alkalommal rozmaringos körtét is készítettem hozzá. A fűszerezést bátran variálhatjuk, de néha a legegyszerűbb, só-bors-fokhagyma, a legjobb.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Két lábon járó csirke
nyultanti 100 recept

Első emlékem a csirkesütőről a budapesti Mesterségek Ünnepéről való. Ott a keramikus a következő szöveg kíséretében hirdette a portékáját: "A csirkét mindenekelőtt ajánlatos likvidálni, mert az élő állat viszonylag nehezen viseli, ha fenékkel előre ráhúzzák egy vastag izére, ráadásul 80 C feletti hőmérsékletnél nyugtalanná válik. Mielőtt a sütést elkezdenénk, a megtisztított jószágot kívül-belül sózzuk meg, a tál középső részébe pedig töltsünk sört, amelybe ízlés szerint tegyünk fűszereket: erős paprikát, tárkonyt, hagymát, egész borsot, fokhagymát stb., majd a tállal együtt tegyük a hideg sütőbe, de ne felejtsük el aztán bekapcsolni. Amikor kezd levet ereszteni, tegyük köré az előkészített köretet (krumpli, zöldségek), és aztán hagyjuk magára, hisz sülés közben a csirke kifejezetten utálja a társaságot. Szűk másfél óra elteltével, amikor szégyenében már jól megpirult, tehetjük is az asztalra." Azt hiszem nem kell magyaráznom, hogy eme leírás mély nyomokat hagyott bennem. Így évekkel később, Erdélyben, idén végre beszereztem egy ilyen sütőalkalmatosságot, bár az enyém belül nem üreges, így nem tudok sört tenni bele, de ennek ellenére állíthatom, hogy így sem szárad ki.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek