r
Nosalty Logó

Rumtopf

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Harmathy Ildikó
Rumtopf
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 349 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 4173 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 110 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    89.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.2 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    237.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    740 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 349 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1074.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    295 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    221 mg
  • Foszfor
    498 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    290.9 g
  • Cukor
    222 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    2845.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    766 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    421 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    55 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    223 micro
  • Kolin:
    111 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    88 micro
  • β-karotin
    8881 micro
  • β-crypt
    533 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1440 micro
Összesen 4173 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    28.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    233 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 110 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A rumtopf készítése az eperrel indul és az egész gyümölcsszezont átöleli.
  2. Első lépésként tegyünk egy nagy, szélesszájú üveg aljára tisztított epret, szórjunk rá cukrot. Kb. a gyümölcs súlyának fele mennyiségben.
  3. Öntsünk rá annyi rumot, ami ellepi. Egy ötliteres befőttesbe érdemes félkilónként rakni a gyümölcsöket, arra 25 dkg cukor. Most az eperre ráment kb. fél liter rum, a többi gyümölcsnél majd kevesebb kell: kb. 2 dl.
  4. Sorban rétegezzük majd rá a gyümölcsöket, ahogy érnek: cseresznye, málna, meggy, ribizli, a barackok, szilva, alma és körte. Az üveget tányérral fedjük a rétegezések közötti időben.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 43498
  • Feltöltés dátuma: 2009. május 31.

Ajánló

Süteményekhez, fagylalthoz, pudinghoz adhatjuk mártásként, vagy önmagában is akár, mondjuk tejszínhabbal, desszertnek.

Receptkategóriák

Rumtopf
Harmathy Ildikó 313 recept

Igazi békebeli gyümölcseltevési mód. Most elkezdjük, a nyár végére betelik az üveg, ha közben ki nem 'lopkodjuk' :)

Hozzászólások

Harmathy Ildikó

Itt az id? a cseresznyét hozzátenni a rumtopfhoz. Mindig a már jó érett gyümölcsöket adjuk!

Harmathy Ildikó

Mehet a jó érett meggy a rumtopfhoz!

moncsi76

Minden rétegnél teszek bele cukrot is és rumot is?Ennek az a lényege,hogy rengeteg féle gyümölcs érlel?dik össze,ugye?Nem igazán értem!Milyen lesz az eper mire a szilva is belekerül??Vagy közben le kell sz?rni.Biztos jó lehet,de a leírás nekem nem egyértelm?.Bocsi

Harmathy Ildikó

Igen, minden rétegnél cukor és rum, Moncsi. Igen, az a lényeg, hogy sokféle gyümölcs összeérlel?djön. A cukros rum tartósít, pár nap alatt 'beáll' az adott gyümölcs, telít?dik cukros rummal, aztán már nem változik. Olyasmit?l, hogy szétázik, egyáltalán nem kell tartani. A képen is látszik, hogy az er?sen cukros-rumos lében egészben úszkálnak a gyümölcsök. Ildikó

moncsi76

Köszi!Hát ez izgalmas,ezt ki kell próbálnom...

katazso

Lényeges, hogy milyen min?ség? rumot használsz? Mert jó kis kubai rummal picit drága lenne, de kérdés, hogy az egyszer? süt?rum tartósítja-e kell?képpen?

Harmathy Ildikó

Hát nem, Katazsó! Ez egy drága, de igen finom cucc, sokoldalú felhasználásra, nem szabad a nyersanyagok min?ségén spórolni! Nem is értem, miért nem írtam a receptbe - talán, mert nekem annyira egyértelm? -, hogy csakis portoricoi rummal! 50 % töménnyel. Van még pár rumos desszertem, még nincsenek az oldalon - nyilván érkeznek majd -, amelyeknél pedig csakis a 60 %-os portoricoi hozza az elvárt eredményt. Néha komoly gondot okoz a beszerzése, akkor is! Csakis! Köszönöm a kérdést, üdv: Ildikó

Csukamama

Én Agglegénykompótnak ismerem. Lehet bármilyen alkohollal készíteni. Most 37%-os vodkával kezdtem el, így a gyümölcsök íze jobban kijön. Ha esetleg mégis elkezdene gyöngyözni (forrni) a patikában vásárolt 2 dl 96%-os alkohollal le kell önteni.

vaksi

Kedves Ildikó! Én meg azt kérdezném, hogy a Rumtopfot a konyhában, napos helyen is lehet tárolni, vagy inkább az árnyékos h?vös kamrában kell? És eláll a következ? gyümölcsszezonig? vaksi

Harmathy Ildikó

Kedves Vaksi! Napon ne álljon a rumtopf, a meleg konyhát bírja, a hüvös kamra jobb! Nem áll el a következ? gyümölcsszezonig, mert közben elfogy :) :) :) Hiszen azért készítjük, hogy áthidaljuk az eltevéssel a gyümölcsök érése közötti hiányid?szakot. /Különben meg bármeddig eláll, de tényleg nem ez a lényeg!/ Ölellek: Ildikó

vaksi

Kedves Ildikó! :-D :-D :-D Jaj, tényleg nem jól fogalmaztam meg a kérdést!!! :-D Persze, persze, én is úgy gondoltam, hogy két gyümölcsszezon között folyamatosan bele-bele nyulkálnánk az üvegbe, sütibe is isteni finom lehet! :-) Magyarán nyugodtan készíthet bel?le az ember brutális mennyiséget (megjegyzem, szerintem még apró karácsonyi ajándékként is megállja a helyét, ha ajándékozás el?tt átrakunk bel?le egy kisebb, mutatós dunsztos üvegbe) (Amúgy már alig várom, hogy lássam a piacod. Kár, hogy kicsit messze lakunk onnan. No majd jöv?re egybef?zzük mondjuk egy kapolcsi kirándulással.) Meleg üdvözlettel: Vaksi

Harmathy Ildikó

Karácsonyi ajándéknak egyszer?en király, Vaksi! Nyomon vagy, látom: Ildikó

Lilian

Kedves Ildikó! Technikai kérdésem lenne: én is elkezdtem még júniusban a kis rumtopfomat, és egészen mostanáig semmi baja nem volt, de most kicsit forrásgyanús. :( Sok helyen olvastam, hogy gyógyszertárból kell bele kb. 90%-os alkohol, és azzal megmenthet?. Igen ám, de recept nélkül csak 70%-osat adnak, az orvos pedig az ellen?rzések miatt nem tud 96%-os tiszta alkoholt felírni. A 70%-es is elég? Nagyon nem szeretném kidobni, mert eddig isteni finom (és nagyon drága), ami az üvegben van. Lily

lacid2

Üdv mindenki! Ahhoz, h igazi rumtopfot készítsünk, igazi dolgok kellenek hozzá. mint példálul maga az edény. A bef?ttes üveg az egy vicces dolog sztem.Én kompóthoz eredeti Rumtopfot használok, mint az a nevéb?l is adódik a rumtopf=rumosedény. Szóval nekem van több is. Az alap, amint azt Ildikótól megtudtuk, a gyümölcs, (bármilyen lehet) aztán cukor, és végül a rum, én személy szerint a STROH 80-at javasolnám. Aki még nem próbálta itt az ideje, ezután mindig csak ezzel fogja elkészíteni. Itt olvastam a hozzászólásokban, nem esik össze, v h nem puhul meg, hát nem, mert az alkohol az tartósít, ugyanúgy mint a szerveket, vagy a békát a formaldehiddel, v formalinnal tartósítják. Nem muszáj h a gyümölcsöket keverjük, lehet csak egyfélével is készíteni, mondjuk eperrel.

Törölt felhasználó

Köszi a receptet.Sajnos csak most kattantam rá,ezért a ribizlivel indítottam,rövidesen érik a feketeribizli és a meggy,de magamtól is el kell dugnom,hogy id? el?tt rá ne járjak.Meggy-cukor-házipálinka (az kéznél van) kombinációt szoktam csinálni,de ez mégis más! Árban ugyan húzós,de szuper-vendégváró lesz bel?le.

Törölt felhasználó

Kedves Ildikó! Meggyet,cseresznyét,maggal vagy anélkül teszed bele? Éva

Harmathy Ildikó

Nélkül, Éva!

Törölt felhasználó

esetleg fagyasztott gyümivel is lehet?

Harmathy Ildikó

persze, Nagyhas!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek