Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fehér csokis cipő

Fehér csokis cipő
Fehér csokis cipő
100 perc / előkészület: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A férjem szülinapjára készült ez a "pasis" :-) cipő süti. Nagyon mutatós, és bár nem úgy tűnik, az elkészítése is egyszerű.

hozzávalók / 6 adag

Kavart tészta:

  • 25o g cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 25o g vaj
  • 5 tojás
  • 1 dl tej
  • 400 g liszt
  • 3 ek kakaópor (nem cukrozott)
  • 1 cs sütőpor

Fehér csokis krém:

  • 200 g fehér csokoládé
  • 400 g habtejszín
  • 250 g mascarpone krémsajt
  • 1 cs zselatinpor (9 g)

Fondantalapozó krém:

  • 25o g kókuszzsír
  • 1 cs tejszínízű habpor
  • 120 ml langyos tej
  • 5oo g porcukor

Fondant recept otthoni készítéshez kb. 1 kg fondanthoz:

  • 750 g +250 g porcukor
  • 1 cs zselatinpor
  • 60 ml hideg víz
  • 120 ml glükózszirup vagy méz
  • 1 ek glicerin
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta készítése:

  1. A cukrot és vajat krémesre keverjük. Tojásokat egyenként hozzáadjuk, és tovább keverjük.
  2. A lisztet, sütőport és kakaóport alaposan összekeverjük, és felváltva a tejjel a cukros masszához keverjük.
  3. A sütinket téglalap alakú király formában előmelegített sütőben kb. 4o percig sütjük.

Fehér csoki krém készítése:

  1. A csokit gőz fölött felolvasztjuk, és hozzákeverjük a mascarponéhoz.
  2. A tejszínt habbá verjük, és óvatosan a csokis krémhez keverjük.
  3. A zselatinport hideg vízben feloldjuk, hagyjuk 5 percig megduzzadni, mikrohullámú sütőben alacsony fokozaton meglangyosítjuk, teszünk bele a mascarponés csokikrémből 2 -3 evőkanállal, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletüket, majd az egészet a csokikrémhez keverjük.
  4. A tésztánkat hosszában 4 rétegre vágjuk, megtöltjük krémmel, és egy kisebb cipőt faragunk.

Fondantalapozás:

  1. Ha kész a töltés, következik a vajkrémes alapozás, mivel a fondantot nem tehetjük közvetlenül rá a tejszínes krémre.
  2. A habport, a tejet és a kókuszzsírt kézi habverővel elkeverjük, majd lassan adagoljuk hozzá a porcukrot, és legalább 5 percig jó krémesre keverjük, majd vékonyan bevonjuk vele a tortánkat.
  3. Ha a vajkrém picit megszáradt, következhet is a fondantos bevonás és minden egyéb dekoráció.
  4. Ha nem kész, nyújtható fondantot használunk, hanem otthon készítjük el azt is, akkor a tortakészítést érdemes 1 nappal korábban ezzel kezdenünk.

Fondant készítése otthon:

  1. A zselatint hideg vízzel elkeverjük, ha megduzzadt, mikrohullámú sütőben alacsony hőfokon melegítjük csak annyira, hogy folyékony legyen, majd összekeverjük a sziruppal és 1 ek glicerinnel, majd ezt az egész folyadékot hozzáadjuk 75o g porcukorhoz, és konyhai géppel simára keverjük.
  2. A maradék 250 g porcukrot nyújtódeszkára szórjuk, és kézzel folyamatosan gyúrjuk hozzá ehhez a masszához addig, amíg az összes porcukrot felvette, majd szép egynemű lesz.
  3. 24 óráig pihentessük légmentesen becsomagolva, kinyújtás előtt még egyszer alaposan gyúrjuk át, és ha szükséges, színezzük.
    • elkészítettem: 1 alkalommal

    statisztika

    beküldve:
    tegnapi nézettség: 0
    össznézettség: 3 178
    elküldve: 1
    receptkönyvben: 30
    elkészítve: 0/1
    Facebookon megjelent: -

    szakács

    szanten

    Mióta szakács: 2013.01.11.
    54 recept

    receptjellemzők

    konyha: magyar
    alkalom: születésnap
    mikor: mindig
    szakács elkészítette: párszor készített receptek
    szezon: bármikor
    nehézség: közepes
    költség egy főre: megfizethető receptek
    kategória: torta
    kalória: magas
    elkészítési idő: 60-120 perc
    adag: 6 főre
    fogás: desszert

    receptkategóriák

    egyéb elnevezések

    cipő torta, dorkó torta, tornacipő alakú torta

    Hozzászólások (7)

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    gregoreva
    Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2013-01-30 22:12

    Nagyon ügyes vagy, tényleg klassz, és én második nézésre is nehéznek találtam...:-)
    Biztos finom is, bár amennyire jópofa, lehet sajnálnám megbontani, azaz vágni. Annyira jó.:-)
    Éva-Anyóca

    receptlounge
    szanten / receptlounge Wed, 2013-01-30 23:11

    Kedves Éva-Anyóca. Köszönöm a kedves soraidat :-) minimális kézügyesség ugyan szükséges de ahogy belenéztem a recepttáradba te biztosan sikerrel járnál :-)
    Meg is van a gyerekek következő szülinapi tortája :-)
    Szanten

    gregoreva
    Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-01-31 10:50

    Kedves Szanten!

    Nagyon aranyos vagy, :-) , -köszönöm, hogy ilyen ügyesnek gondolsz, ezeket a torta -, és kifejezetten az ilyen formatorta csodákat csak próbálgatni merészelgetem, több kevesebb sikerrel...:-)
    Az viszont teljesen biztos, hogy akár kissé csálén is áll, a gyerekeim lerohannák, nem érdekelné őket, hogy kicsit vastagabb esetleg a cipőfűző része, vagy bármi más nem szép, a lényeg: Finom!! :-)
    Sokaknak: általam és a család által finomnak ítélt sütijét, tortáját, formatortáját, és kenyerét megcsinálom, nem mindig szépek, de finomak, nagy örömére a családnak! :-)

    Most a saját receptek "üdülnek" a mikro tetején, mivel a gyerekeim ezerrel tanulnak, én meg főzök, receptet írok, fényképezek,...és várok, mikor kerül rám a sor, mert a sok tanulnivalót innen szedik le, vagy itt oldják meg,:-)).....a lányunk is általánosból fog ballagni, a felvételin túl van :-D, reméljük sikeresen :-D , a fiunk meg érettségizni fog,...szóval van miért és mit tanulni.

    Ha vége, jövök a régebbi recikkel, és lehet, hogy addigra már itt a tavasz, sőt! a nyár eleje, ki tudja....:-) , - és az akkori finomságokkal, mert főzés-sütés nem maradhat ki.

    Szép napot kívánok!

    Éva-Anyóca