r
Nosalty Logó

Fahéjas-diós-lekváros kalács

Németi Olga
Fahéjas-diós-lekváros kalács
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

722
Kalória
14.1g
Fehérje
108.7g
Szénhidrát
25.6g
Zsír
25.1g
Víz
78.8g
Koleszterin
3.7g
Élelmi rost
40.8g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 722 kcal
  • 8% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 4337 kcal
  • 8% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 327 kcal
  • 8% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.1 g

Zsír

  • Összesen
    25.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    662 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    303 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    108.7 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    25.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 722 kcal
  • 8% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    84.5 g

Zsír

  • Összesen
    153.5 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    51 g
  • Koleszterin
    473 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3971.7 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    204 mg
  • Kálcium
    576 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    257 mg
  • Foszfor
    1087 mg
  • Nátrium
    1819 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    652.3 g
  • Cukor
    245 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    150.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    165 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    464 micro
  • Kolin:
    444 mg
  • Retinol - A vitamin:
    152 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    561 micro
Összesen 4337 kcal
  • 8% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    11.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    298.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    137 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    49 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    11.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 327 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A hozzávalókból kalácstésztát dagasztunk (kenyérsütő gépben is dagaszthatjuk), majd 1 órát kelni hagyjuk langyos helyen.
  2. A megkelt tésztát átdagasztjuk, 3 részre osztjuk, majd letakarva 10 percet pihentetjük.
  3. Közben előkészítjük a töltelékeket. A fahéjhoz cukrot vegyítünk, a diót megdaráljuk, cukorral elkeverjük.
  4. A tésztadarabokat kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, téglalap alakúra. Az egyikre diós cukrot szórunk, de hagyjunk meg belőle 2 evőkanálra valót, a másikra fahéjast, a harmadikat megkenjük lekvárral és a maradék dióval megszórjuk. Felcsavarjuk a tésztákat, majd a tekercseket összefonjuk és kuglófformába rakjuk. (Én úgy szoktam tovább keleszteni, hogy beteszem a sütőbe 10 percre, 50 fokra. Aztán kint is kelesztem letakarva10 percig, míg a sütőt előmelegítem 170-175 fokosra.)
  5. A kalácsot lekenjük tojással. Eztán jöhet a sütés, kb. 30 perc szükséges hozzá.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Az járt a fejemben, hogy dió, meg fahéj, meg kalács. Ez lett belőle. Most így utólag lehet finomítani rajta, pl. hogy 2 tekercs legyen lekváros-diós, ne csak egy.

Nosalty stories

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek