r
Nosalty Logó

Ünnepi kalács

Fahéj
Ünnepi kalács
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

702
Kalória
17.3g
Fehérje
108.5g
Szénhidrát
20.5g
Zsír
31.8g
Víz
48.8g
Koleszterin
3.9g
Élelmi rost
12.1g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 702 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 2806 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 281 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1213.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    835 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    108.5 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    31.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    185 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    175 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    117 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 702 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69 g

Zsír

  • Összesen
    82.2 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    195 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4853.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    187 mg
  • Kálcium
    455 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    725 mg
  • Nátrium
    3339 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    433.9 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    127.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    740 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    72 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    350 micro
  • Kolin:
    213 mg
  • Retinol - A vitamin:
    700 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    469 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    333 micro
Összesen 2806 kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    482.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    332 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    12.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 281 kcal

Elkészítés

  1. Kb. 1 dl tejet 1 tk cukorral meglangyosítunk, és belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. Egy mély tálban a lisztbe keverjük a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, és a közepébe mélyedést csinálunk. Ebbe öntjük az élesztős tejet, amit így futtatunk fel.
  3. Közben meglangyosítjuk a maradék tejet, és a margarint is, hogy szinte folyós legyen.
  4. Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a tejet, majd a margarint, és közepesen lágy tésztát dagasztunk. (Géppel dagasztva is ugyanolyan jó lesz.)
  5. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük, lisztezett deszkára borítjuk, majd könnyedén átgyúrjuk.
  6. Újból kelesztjük kb. másfélszeresére, és lazán megint átgyúrjuk.
  7. Hét részre osztjuk, és mindet kisodorjuk, amíg 40-45 cm-es rudakat nem kapunk.
  8. A végeket összecsípve négyet négyesfonással lazán összefonunk, a maradék hármat pedig hármasfonással fonjuk meg.
  9. Egy enyhén kivajazott tepsire tesszük a négyesfonásos darabot, a másikat meg ráhelyezzük.
  10. Ekkor kapcsoljuk be a sütőt, és amíg az bemelegszik, a kalácsunkat hagyjuk kelni.
  11. Ha a sütő már meleg, a tészta tetejét felvert tojással gondosan átkenjük, majd a kalácsot szép pirosra sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A kalács a kenyér ünnepi változata. Nem is sütötték sűrűn a régi világban, csak ünnepekkor. Míg a kenyér csak lisztből, vízből, sóból készült, addig a kalácsot cukorral, vajjal, tejjel, mazsolával és egyéb finomságokkal "cicomázzák föl", ami nem volt megengedhető a mindennapokban. Manapság már gyakrabban eszünk kalácsot és egyéb hasonló édes kelt tésztát. Én is sütök sokfélét egész évben, mert nagyon szeretjük. De ezt a klasszikus kalácsot minden évben csak egyszer, mégpedig húsvétra készítem (a sonka mellé), mert olyan jó várakozni rá minden évben, minden húsvét előtt. Így maradhat meg örökre a varázsa. Lehet, hogy nincs ebben a receptben semmi különleges, de ezek a kalácsok most olyan szépre sikeredtek, hogy talán kedvet kap az is, aki még sose mert nekiállni.

Nosalty stories

További receptek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...