r
Nosalty Logó

Ünnepi kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Ünnepi kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 702 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 2806 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 281 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1213.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    835 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    108.5 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    185 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    175 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    117 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 702 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69 g

Zsír

  • Összesen
    82.2 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    195 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4853.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    187 mg
  • Kálcium
    455 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    725 mg
  • Nátrium
    3339 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    433.9 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    127.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    740 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    72 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    350 micro
  • Kolin:
    213 mg
  • Retinol - A vitamin:
    700 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    469 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    333 micro
Összesen 2806 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    482.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    332 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    70 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 281 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kb. 1 dl tejet 1 tk cukorral meglangyosítunk, és belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. Egy mély tálban a lisztbe keverjük a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, és a közepébe mélyedést csinálunk. Ebbe öntjük az élesztős tejet, amit így futtatunk fel.
  3. Közben meglangyosítjuk a maradék tejet, és a margarint is, hogy szinte folyós legyen.
  4. Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a tejet, majd a margarint, és közepesen lágy tésztát dagasztunk. (Géppel dagasztva is ugyanolyan jó lesz.)
  5. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük, lisztezett deszkára borítjuk, majd könnyedén átgyúrjuk.
  6. Újból kelesztjük kb. másfélszeresére, és lazán megint átgyúrjuk.
  7. Hét részre osztjuk, és mindet kisodorjuk, amíg 40-45 cm-es rudakat nem kapunk.
  8. A végeket összecsípve négyet négyesfonással lazán összefonunk, a maradék hármat pedig hármasfonással fonjuk meg.
  9. Egy enyhén kivajazott tepsire tesszük a négyesfonásos darabot, a másikat meg ráhelyezzük.
  10. Ekkor kapcsoljuk be a sütőt, és amíg az bemelegszik, a kalácsunkat hagyjuk kelni.
  11. Ha a sütő már meleg, a tészta tetejét felvert tojással gondosan átkenjük, majd a kalácsot szép pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 25741
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 07.

Ajánló

Sonkával, főtt tojással, retekkel, tormával fenséges. Csak megvajazva-lekvározva, egy jó kis forró kakaóval is finom. Ebből az adagból 1 kalács lesz, de az nekünk nem elég, én négyet szoktam készíteni, négy részletben dagasztom-kelesztem, mert úgy könnyebb bánni vele. Rámegy egy délelőtt, de megéri. A négyesfonás nem ördöngősség, nagyon egyszerű. Egymás mellé tesszük a négy rudat, és a jobb oldalit keresztben végigvezetjük a többin úgy, hogy felette-alatta-felette. Innentől megint ugyanígy járunk el azzal, ami most a jobb oldalra került. És így folytatjuk, míg el nem fogynak a rudak. A végét és persze az elejét is összecsípjük.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A kalács a kenyér ünnepi változata. Nem is sütötték sűrűn a régi világban, csak ünnepekkor. Míg a kenyér csak lisztből, vízből, sóból készült, addig a kalácsot cukorral, vajjal, tejjel, mazsolával és egyéb finomságokkal "cicomázzák föl", ami nem volt megengedhető a mindennapokban. Manapság már gyakrabban eszünk kalácsot és egyéb hasonló édes kelt tésztát. Én is sütök sokfélét egész évben, mert nagyon szeretjük. De ezt a klasszikus kalácsot minden évben csak egyszer, mégpedig húsvétra készítem (a sonka mellé), mert olyan jó várakozni rá minden évben, minden húsvét előtt. Így maradhat meg örökre a varázsa. Lehet, hogy nincs ebben a receptben semmi különleges, de ezek a kalácsok most olyan szépre sikeredtek, hogy talán kedvet kap az is, aki még sose mert nekiállni.

Hozzászólások

moncheri74

Gratulálok! Nagyon guszta, biztosan finom is. Kár hogy nem lehet megkóstolni.... Minden jót, üdv

Fahéj

Köszönöm, kedves Moncheri! Üdv: Fahéj

moncheri74

<br /> 

Törölt felhasználó

Szia Éva! Ez valóban gyönyör? lett, irtó ügyes vagy! Büszke lehetsz magadra, nekem elhiheted. Nem semmi ilyen takaros kalácsokat sütni. A családod biztos nagyon díjazza a konyhai ténykedéseidet, mert mindig valami finomat és mutatósat készítesz. Én akkor is örömmel nézegetem a receptjeidet, ha válogatós vagyok. Az pedig nem számít, ha egy étel hozzávalói között nincs semmi különleges, hiszen sokszor az a legfinomabb, ami egyszer? és hétköznapi. Mondjuk ez a kalács azért mégiscsak ünnepi. Szívesen megkóstolnám mondjuk egy NoSalty találkozón. :-) Szép napot neked: Gabi

Fahéj

Kedves Gabi! Köszönöm a dicsér? szavakat! :) Ezt jól megérezted, a családom tényleg nagyon elismeri a konyhai ténykedésemet, nagyon megbecsülik és sokra tartják. Talán még túlságosan is, mert emiatt nehezen fogadják el más f?ztjét. Persze nekem meg eszméletlenül jól esik, mikor még a legegyszer?bb ételeimr?l is rajongással beszélnek. A párom mondta, ? úgy sejti, a szakmámban jó vagyok, de hogy szakácsnak még jobb, abban biztos. :D A kalácsot meg próbáld meg elkészíteni nyugodtan, szerintem nem ördöng?sség. Bár én mikor az els?t készítettem úgy 28 éve, akkor megfogadtam, hogy az volt az utolsó, olyan száraz lett. De nem hagyott nyugodni... szerencsére. Másodikra már ehet? volt, harmadikra már finom is. :)) Szeretettel üdv: Éva

nyamóka

Kedves Éva! Mindig megcsodálom a f?ztödet, de ezek a kalácsok olyan gyönyör?ségesek, hogy nem tudok szó nélkül elmenni mellette, muszály megdicsérnem! :-) Egyszer?en tökéletesek, és nagyon kis hangulatos az a kékfest? háttér is. Gratulálok az ügyességedhez, és köszönettel elteszem a recepteskönyvembe, amíg megjön hozzá a kell? bátorságom, hogy nekifogjak. :-) Szép napot kíván: Éva

Fahéj

Köszönöm, jól esnek a szavaid, kedves Éva! Csak bátran fogj neki Te is! :) Neked is szép napot: Fahéj-Éva

Bató Edit

Kedves Éva! Már jónéhányszor megállapítottam, hogy mennyire tökéletesek a receptjeid. De ez a kalács.... Nagyon szép és gondolom mennyire finom, egyszer én is megpróbálom, de lehet, hogy nem bírom ki Húsvétig. A sztorid is nagyon tetszik és biztos vagyok benne, hogy a várakozás miatt is különleges ez a recept. Köszönet, hogy leírtad a négyesfonást, így már tényleg nem olyan bonyolult. Puszi, Edit

Fahéj

Kedves Edit! Nagyon köszönöm a méltatást, igazán jól esnek a szavaid. A kalács nem olyan bonyolult, f?leg, ha van robotgéped, ami dagaszt, vagy kenyérsüt? dagasztója. A négyesfonás meg valóban egyszer?, és amiatt, hogy így egymásra vannak téve, még mutatósabb is lesz a kalács. Képzeld, van aki ezek mellé még egy kettest is fon, azaz inkább összecsavar, és még azt is ezeknek a tetejére teszi. De szerintem az már felesleges, max. ha nagyobb adagból készít egy kalácsot. Bár akkor meg eléggé megnyomja a súlya az alsó réteget, és nem lesz olyan könny? a tészta. Szóval így szebb. Puszi: Éva

Bató Edit

Szerintem ez így tökéletes! :)))

Törölt felhasználó

Kedves Éva! Nem tudok újabbat mondani, mint az el?ttem szólók, de ezek a kalácsok tényleg gyönyör?ek! Én is szoktam kalácsot sütni, legközelebb kipróbálom, hogy a négyes fonatra rárakom a hármasat, mert így sokkal magasabb és szebb. Gratulálok a receptjeidhez, remek háziasszony vagy! Üdv. Livi

Fahéj

Kedves Livi! Köszönöm a dicséretet, aranyos vagy. Én is nézegetem ám a Te szépséges és finom receptjeidet s?r?n, úgyhogy Te szintén nagyszer? háziasszony vagy, csak azt mondhatom! :) Szép napot: Éva

Törölt felhasználó

Kedves vagy Éva, köszönöm. Akkor most szépen megdicsértük egymás konyhai tevékenységét.... :)) Kellemes hosszú hétvégét, süss-f?zz finomakat, ahogy máskor is teszed! Livi

Fahéj

:)) Neked is ugyanezt kívánom, szeretettel: Éva

Bató Edit

Kedves Éva! Tegnap jött el a nagy nap (bár nem volt semmilyen ünnep) és megsütöttem a kalácsodat. Le vagyok ny?gözve (meg a családom is), mert nagyon finom és pillekönny?. Talán nem volt ennyire szép, mint a Te fotódon, de majdnem. Málnalekvárral és vajjal ettük, isteni volt. Szóval köszike. Puszi, Edit

Fahéj

Kedves Edit! Juj, de örülök! Mi is nagyon szeretjük. Már sokszor felajánlottak bolti kalácsot helyette, hogy ne kelljen vesz?dnöm vele, de az egész család inkább ehhez ragaszkodik, én meg szívesen megcsinálom, mert olyan jó utána "besöpörni" az elismeréseket. :) És akkor négyesfonással csináltad? Különben meg nekem se mindig sikerül ilyen szépre. Az a tészta lágyságától is függ, hogy mennyire tartja meg a formáját. De itt az íz a legesleglényegesebb. :) Puszi: Éva

Bató Edit

Szia Éva! Úgy csináltam, ahogy írtad. Az alsót négyesfonással és rátettem a hármasat, nagyon szép magas volt. Csupán annyi volt a szépséghibája, hogy az egyik vége picit ducibb lett, mint a másik, nem volt annyira egyenletes, mint a Tiéd. Persze az ízén ez nem rontott semmit. A lányom azt kérdezte nem lehetne-e átkeresztelni ünnepir?l hétköznapira a kalácsot, hogy gyakrabban ehessük. Szóval teljes siker, hála Neked! Puszi, Edit

Fahéj

Szuper! Nekem is szokott itt-ott ducibb lenni, attól olyan emberi, és látszik, hogy nem gép gyártotta. És hogy legyen hétköznapi? Ez aranyos, benne vagyok, egész kedvet kaptam, nehogy megsüssem ma... :))) Puszi: Éva

Hanyatt82

Szia! Most kelesztem a tesztat!:)Remelem finom lesz! Szep napot!:)

Fahéj

Én legalább annyira remélem! :) Neked is szép kalácsillatú napot! :)

Hanyatt82

Nagyon jol sikerult,es finom is lett!:) Koszonom!!:)

sucuj

Nagyon tetszik a kalács , karácsony reggelén szívesen tenném az asztalra reggelire ! De !! Nekem sima snassz gáz sütöm van , semmi féle légkeverés , hozzá merjek fogni ! Üdv Sucuj

Fahéj

Hát persze! Nekem se volt mindig villanysüt?m. Gázzal is pont olyan jó lesz. Én azt mindig elkezdtem el?melegíteni nagy lángon, aztán vagy 10 perc után betettem a tésztát, aztán hadd süljön. De ha láttam, hogy eléggé pirul, akkor lejjebb vettem a lángot. Süt?t?l függ. Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Szia Fahéj! Nagyon szép a kalács, kedvem lenne ki is próbálni. Annyit kérdeznék, hogy a hozzávalók felsorolásánál a só utáni 2 ek.... az mi lenne? Gondolom a kell? vastartalom miatt azért nem sütsz a közepébe két szép ev?eszközt. :)) Na, ha meglesz a megfejtés kipróbálom. :) Köszönöm.

Fahéj

Szia Veps! 2 ek! :DDD Jaj, ezen most olyan jót derültem, mert elképzeltem, amint ünnepi meglepetésként szeletelésnél el?jönnek a belesült kanalak, eltörve a szeletel? késeket... :))) Szóval köszi, hogy szóltál! Fogalmam sincs, hogy maradhatott ott a hiba. Az a 2ek az helyesen 2 ek cukrot jelent, annyi kell a tésztába. Ki is javítottam nyomban a receptben. Az 1 tk cukor meg az éleszt?höz kell, hogy segítse felfutni. Így lesz finom a kalács, nem a vastartalomtól. :))) Üdv: Fahéj

Edi

Húsvétra ezt a kalácsot szeretném megsütni, de túrós kalácsnak. Szerintetek csökkentsem a lisztet hozzá?

Fahéj

Mit jelent az, hogy túrós kalács? Tölteléknek van a túró? Vagy a tésztájában? Az én túrós táskámnak is hasonló a tésztája, nézd meg ott az arányokat, ha tölteléknek akarod. Viszont a túró súlya lenyomja az alatta lev? tésztát. Én még fonott túrós kalácsot személy szerint nem láttam. http://www.nosalty.hu/recept/turos-taska-fahejtol Ha meg a tésztájába akarod tenni a túrót, akkor végképp nem tudom, hogy lehetne. Mi ezt a kalácsot a sonka mellé esszük, ezért nem teszek bele semmi tölteléket. Üdv: Fahéj

Edi

Köszönöm a válaszodat :) A tésztába szeretném belegyúrni a túrót. Ha jól sikerül majd fel töltöm a receptet :)

Edi

Kedves Fahéj, megsütöttem a tervezett túrós kalácsot. A tésztája olyan volt mint egy hab, jó volt vele dolgozni. Viszont fél kg liszthez ugyanannyi túró kissé sok volt, lapos lett a sütést?l. Ennek ellenére nagyon finom, igazi péksütemény íze van. Legközelebb kipróbálom feleannyi túróval, vagy dupla annyi liszttel. Köszönöm a receptet, remélem nem érzed sért?nek a kis újításomat :)

Fahéj

Jaj, dehogyis! Csak próbálgasd, egyszer csak rátalálsz a legjobb arányokra. Van valahol egy éleszt?s túrós pogi receptem, ha megtalálom, majd megírom, ott milyen arányban van a liszt a túróval. Az is hasonló lehet a túrós kalácshoz, csak kevesebb cukorral. Üdv: Fahéj

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek