Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ünnepi kalács

Ünnepi kalács
Ünnepi kalács
80 perc / előkészület: 40 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (71)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kalács a kenyér ünnepi változata. Nem is sütötték sűrűn a régi világban, csak ünnepekkor. Míg a kenyér csak lisztből, vízből, sóból készült, addig a kalácsot cukorral, vajjal, tejjel, mazsolával és egyéb finomságokkal "cicomázzák föl", ami nem volt megengedhető a mindennapokban. Manapság már gyakrabban eszünk kalácsot és egyéb hasonló édes kelt tésztát. Én is sütök sokfélét egész évben, mert nagyon szeretjük. De ezt a klasszikus kalácsot minden évben csak egyszer, mégpedig húsvétra készítem (a sonka mellé), mert olyan jó várakozni rá minden évben, minden húsvét előtt. Így maradhat meg örökre a varázsa.
Lehet, hogy nincs ebben a receptben semmi különleges, de ezek a kalácsok most olyan szépre sikeredtek, hogy talán kedvet kap az is, aki még sose mert nekiállni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Sonkával, főtt tojással, retekkel, tormával fenséges. Csak megvajazva-lekvározva, egy jó kis forró kakaóval is finom.
Ebből az adagból 1 kalács lesz, de az nekünk nem elég, én négyet szoktam készíteni, négy részletben dagasztom-kelesztem, mert úgy könnyebb bánni vele. Rámegy egy délelőtt, de megéri.
A négyesfonás nem ördöngősség, nagyon egyszerű. Egymás mellé tesszük a négy rudat, és a jobb oldalit keresztben végigvezetjük a többin úgy, hogy felette-alatta-felette. Innentől megint ugyanígy járunk el azzal, ami most a jobb oldalra került. És így folytatjuk, míg el nem fogynak a rudak. A végét és persze az elejét is összecsípjük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kb. 1 dl tejet 1 tk cukorral meglangyosítunk, és belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. Egy mély tálban a lisztbe keverjük a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, és a közepébe mélyedést csinálunk. Ebbe öntjük az élesztős tejet, amit így futtatunk fel.
  3. Közben meglangyosítjuk a maradék tejet, és a margarint is, hogy szinte folyós legyen.
  4. Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a tejet, majd a margarint, és közepesen lágy tésztát dagasztunk. (Géppel dagasztva is ugyanolyan jó lesz.)
  5. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük, lisztezett deszkára borítjuk, majd könnyedén átgyúrjuk.
  6. Újból kelesztjük kb. másfélszeresére, és lazán megint átgyúrjuk.
  7. Hét részre osztjuk, és mindet kisodorjuk, amíg 40-45 cm-es rudakat nem kapunk.
  8. A végeket összecsípve négyet négyesfonással lazán összefonunk, a maradék hármat pedig hármasfonással fonjuk meg.
  9. Egy enyhén kivajazott tepsire tesszük a négyesfonásos darabot, a másikat meg ráhelyezzük.
  10. Ekkor kapcsoljuk be a sütőt, és amíg az bemelegszik, a kalácsunkat hagyjuk kelni.
  11. Ha a sütő már meleg, a tészta tetejét felvert tojással gondosan átkenjük, majd a kalácsot szép pirosra sütjük.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 23 573
elküldve: 15
receptkönyvben: 517
elkészítve: 39/57
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fonott kalács, kelt kalács

Hozzászólások (71)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Éva Tanonc
Éva Tanonc Tue, 2020-04-07 19:47

Kedves Fahéj!
Azt szeretném kérdezni, hogy ennek a kalácsnak mennyire édes a tésztája? Látom, hogy kettő evőkanál cukor kell bele, de nem tudom, az egy ilyen adag kalácsot mennyire tesz édessé. Azért kérdezem, mert én a fonott kalácsokat úgy szeretem, ha igazán édesek. Húsvétra szeretném készíteni, úgyhogy várom válaszod :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2020-04-08 09:16

Kedves Éva!
Ez a két evőkanál cukor kb. 5 dkg. Annyira édes, mint bármely édes kelt tésztám, bukta, batyu, stb. Átlagosan édes, nekünk sonkához pont eléggé. De ha te jobban szereted a még édesebbet, tehetsz bele több cukrot is. Nézz meg több kalácsreceptet, hogy mennyi cukrot adnak átlagosan 50 deka liszthez. Hogy kinek milyen édes, azt csak ő saját maga tudja eldönteni.
Szép ünnepet! Fahéj

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2014-04-23 06:37

Szia Fahejka! Csak most talaltam ra erre a csodas kalacsodra, persze az oka az lehet, hogy a kalacsokat nem nagyon szoktam bongeszni, mert van egy sajat recim amivel mindig sutom. Viszont most ahogy meglattam, tatva maradt a szam, annyira szep ez a negyes fonatu. En csak harmast szoktam, (unalmas). Ami meg megfogott az a gyonyoruseges terito alatta…az kekfesto ugye? Annyira tetszett nekem mindig a kekfesto anyag, hogy most egy kicsit nosztalgiaztam a teritodon. (Itt nem lehet ilyet kapni)
Remelem szep husvetotok volt! Puszi, Veronika

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2014-04-23 21:26

Szia Veronika!
Örülök, hogy tetszik a kalácsom. A fonása az egy négyes fonás a tetejében egy hármassal. Szóvak két kalács van egymás tetejére téve, s úgy sütve. Margó ajánlott egy videót a minap, amin hatos fonással készítenek kalácsot. Én meg azt akarom kipróbálni, olyan szép. A terítő tényleg kékfestő, és igazi, Pápáról való, ahol nagyon-nagyon rég óta működik egy kékfestő műhely. Képzeld, már voltam is ott, nagyon érdekes. Ez a terítőm igen régi és ezerszer volt mosva, de nem fakul, annyira jó. Szeretem is nagyon. A húsvét szép nyugalmasan telt, sütöttem 4 ilyen kalácsot, meg 3 rúd mákos kalácsot, hazajöttek a gyerekek, aztán elvoltunk békességben a kis sonkánkkal. :)))
Puszi: Fahéj

dadimami
dadimami Sun, 2014-04-20 20:58

Kedves Fahéj!
Megsütöttem 75 dkg lisztből, két kalácsot, gyönyörű lett nekem is, mint itt a képen, csak éppen nem kóstoltam, mert odaadtam a gyerekeimnek, majd sütöttem másik kalácsot Koszider receptje szerint, az is szép és jó lett, de mindig van bennem némi hiányérzet, mert szeretném, ha a kalács foszlós is lenne, de az nem jön össze. A te kalácsoddal annyi gondom volt csupán, hogy a 3-as fonat kissé félrecsúszott sütés közben, pedig a négyes fonatot megkentem tojással és úgy tettem rá a felsőt. Egy korábbi sütésnél is így jártam a kaláccsal, akkor nem kentem meg, azt hittem, hogy ezzel ki tudom védeni az elcsúszást, nem jött össze. Viszont van megoldás, találtam a youtube-n egy szép 6-os fonást, ami ugyanilyen fonatot eredményez, ha valaki szívesen próbálkozna vele: http://www.youtube.com/watch?v=Nc5NrZxNi1Y
jól követhető.
Újra meg fogom sütni, hogy meg is kóstolhassam, köszönet a receptért. Üdv: Margó

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2014-04-21 21:07

Kedves Margó!
Gyönyörű az a hatos fonás, legközelebb én is kipróbálom. A foszlósság állítólag attól van, ha kézzel dagasztasz, és a már szinte kész tésztába dagasztod be az olvasztott vajat vagy margarint. Nekem az a tapasztalatom, hogy a formázás és a fonás miatt lesz foszlós. Én nagyjából négyzet alakúra lapítom kézzel a megkelt tésztát, aztán felcsavarom, de csak lazán, ahogy engedi. Ezt a tésztarudat kicsit meghengergetem a tenyereim alatt, aztán -mintha kakaós csigát készítenék- feldarabolom 9 darabra. Ezeket a darabokat sodrikálom kb. 30 cm-es rudakká, és ezeket fonom meg. Így foszlós lesz. Az elcsúszásról annyit, hogy én a négyes fonást mikor beteszem a tepsibe, kissé széthúzkodom széltében, így jobban rá lehet ültetni a hármas fonást. Esetleg megpróbálhatod vízzel vagy tejjel megkenni, úgy összerakni, az is jól összetapasztja a részeket. Különben nekem is elcsúsznak néha egy kicsit, de sebaj.
Én az idén is 4 kalácsot sütöttem, és -talán a liszt miatt is- de az átlagosnál is finomabbak lettek szerencsére. De én meg a felének a tetejét felejtettem el megkenni tojással, aztán 30 perc sütés után vettem észre. Akkor ijedtemben gyorsan megkentem, és olyan szép egyenletes színük lett, hogy kívánni sem tudtam volna jobbat. :) Mindig van valami, ami miatt kész izgalom a sütés.
Üdv: Fahéj

dadimami
dadimami Mon, 2014-04-21 23:41

Kedves Fahéj!
Köszönöm a tanácsaidat a formázásra vonatkozóan, ki fogom próbálni. Ha úgy sem lesz foszlós, akkor valószínűleg a sütőm az oka, sajnos elég régi gáztűzhelyem van, ami ugyan régebben nagyon jól sütött, de mostanában jó ideje a gázszolgáltatás csapnivaló, nincs kellő hőértéke a gáznak, emiatt minden másfélszer annyi ideig sül mire elkészül, és nem mindegy a végeredményt illetően, hogy valamit fél óra alatt sütsz, mondjuk 200 fokon, vagy háromnegyed óráig alacsonyabb hőmérsékleten. Már lecseréltem volna a tűzhelyet - ha csak a tűzhely árán múlna - de a gáz átalánydíjas nálunk, és ha szuper hőlégkeveréses elektromos sütőt használnék, amennyit sütni szoktam, ingem, gatyám ráfizetném a áramdíjra. Bár, ha így megy, lehet, hogy rákényszerülök erre a megoldásra, legfeljebb kevesebbet fogok sütni mint eddig, pedig szeretem a gyerekeimet is ellátni sütivel, ők kevésbé érnek rá.
üdv: Margó

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2014-04-22 11:15

Kedves Margó!
Ismerős ez a gázprobléma. Épp ezért, amikor új sütőre tehettem szert, mindenképpen ragaszkodtam a főzéshez gáz-, sütéshez villanytűzhelyhez. Összehasonlíthatatlanul jobbnak tartom. Inkább kevesebbet sütök, és ha sütök, akkor is jobban összehangolom a dolgokat, hogy ne kelljen huszonötször felfűteni a sütőt. Ha nagyon sokat sütök, az kb. 3000 Ft-tal nyomja meg a villanyszámlát, úgy tapasztaltam. Nem olyan vészesen több.
Üdv: Fahéj

dadimami
dadimami Tue, 2014-04-22 23:34

Kedves Fahéj!
Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat tűzhely, ill. sütő ügyben, mert azt hiszem az lesz, hogy kénytelen leszek lecserélni, hiába megfelelő a sütő, ha a gáz nem elég tűzerejű. Segítettél, hogy érlelődjön bennem az elhatározás.
Az egyik kalácsból visszakaptam pár szeletet, így meg tudtam kóstolni, ma. Szombat délelőtt sütöttem, de még jó most is, pedig már kedd este van.
Köszönettel, üdv: Margó

gelsomina
gelsomina Fri, 2014-02-28 19:30

Kedves Éva!
Ez a kalács valami csoda! Ma délután sütöttem meg először. Gyönyörű lett és - nem utolsó sorban - mennyei, pedig alig fél órát pepecseltem csak vele! Hát igen, nem véletlenül Te vagy a kedvencem... Eddig bármelyik recepted próbáltam, mindig tökéletes lett a végeredmény! Most is csak annyit módosítottam, hogy margarin helyett vajat használtam, illetve egy kicsit több vaníliás cukrot tettem a tésztába. Köszönöm a folyamatos "gasztroinspirációt"!
Puszi: Zsófi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2014-03-02 12:00

Kedves Zsófi!
Köszönöm a bizalmat! Örülök, hogy tetszenek a receptjeim. :) A kalácsba tényleg a vaj az igazi. Ha csak egy mód van rá, én is vajjal készítem. A margarinos verzió sem rossz, az oka főleg a költségkímélés. Legszívesebben az össze receptemben vajra cserélném a margarint, de erre se időm, se energiám. Persze aki ért hozzá, úgyis tudja, hogy vajjal is minden ugyanúgy, sőt még sokkal finomabbra és egészségesebbre elkészíthető.
Szép vasárnapot! Üdv: Fahéj

Sunaj
Sunaj Thu, 2013-05-09 19:44

Egyszer már elkészítettem de akkor csak 3-as fonással és kuglóf formában sütöttem meg. Nagyon finom volt jól sikerült. Most úgy gondoltam megpróbálom eredetiben elkészíteni. Én buta nem olvastam most el az ajánlást így a négyes fonás nem lett tökéletes de azért valahogy össze hoztam. Legközelebb már tudni fogom, mert biztos sokszor fogom elkészíteni hisz nagyon finom. Kár, hogy képet nem lehet csatolni! Üdv. Olgi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-05-09 21:25

Örülök, hogy megtetszett a receptem! Én is sajnálom, hogy nem nézhetem meg az alkotásodat. Elképzelhető, hogy hamarosan csinálok egy nosaltys email címet, akkor értesítelek, és hogy küldj képet, mert nagyon érdekelne!
Üdv: Fahéj

ZsuBeFa
ZsuBeFa Mon, 2013-04-01 11:26

Kedves Kerimama!

Miután apa lelkendezve mesélte, hogy az ő húsvéti asztalukra is ez a kalácscsoda került ... -volna, ha nem ették volna meg rögtön az elkészítés után.... :) - úgy gondoltam én is megpróbálom. Ha neki sikerült,talán nekem is fog! :) Neki is láttam, dagasztottam, kelesztettem,mindent úgy csináltam,ahogy írtad, aztán izgatottan vártam mi sül ki belőle. :) Mindenre számítottam, hiszen szárnyait bontogató konyhatündérnek is csak félve merném magam jellemezni... :D De a végeredmény tökéletes lett :) Már a készítés is nagy örömet okozott, de az elismerések bezsebelése..... hmmm, csak a kalács ízével vetekedett!:)

Mindannyiunk nevében köszönöm a receptet!!! :)

Puszi a szakállas házikuktádnak is :), ZsuzsóBeniFanni

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-04-01 20:53

Szia Zsuzsó! :)
Üdvözöllek a konyhatündérek lelkes csapatában! Nagyon szuper, hogy nekiálltál! Most legalább kiderült, hogy nem egy nagy ördöngösség a kelt tészta, csak ismerni kell a viselkedését. Mikor Apa mondta, hogy megsütik, már az is nagy boldogság volt nekem, de mikor mondta, hogy Te is nekiállsz, még jobban örültem. Kíváncsian vártuk a beszámolóját, el is mondta, hogy fincsi lett, sőt képet is küldött, nagyon jó érzés volt látni. Azt viszont nem árulta el, hogy rögtön megették! :)) Viszont valamit megérezhettem, mert kérdeztem is, hogy "csak" egy kalácsot sütöttek? Igen, sajnos- válaszolta. Mostmár értem, miért. :)))
Süssél még sok-sok finomságot a kisfecskéidnek, biztos értékelik majd!
Millió puszi mindőtöknek: Kerimama

juhjud
juhjud Sun, 2013-03-31 10:51

Nincs mit szépíteni rajta, ez a recept tökéletes. Az én kalácsom is tökéletesre sikeredett, bár a fonatokat még gyakorolnom kell, hogy olyan gyönyörű legyen, mint a te képeden.

Boldog húsvéti ünnepeket kívánok az összes szakácsnak és kuktának!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2013-03-31 20:12

Örülök, hogy a ti asztalotokra is ez a kalács került! A fonat csak kis gyakorlás kérdése, és szuperül menni fog. :)
Én is kellemes húsvétot kívánok: Fahéj

vickyy
vickyy Fri, 2013-03-22 15:57

Kedves Éva!

Most lett kész a kalácsom, a Te recepted szerint, és én is csatlakoznék az elöttem szólokhoz...:))Nagyon nagyon jó recept, ajánlani fogom mindenkinek :))

Szép napot:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-03-22 17:09

Kedves Viki!
Nagyon köszönöm! Nagy öröm számomra, hogy bevált a kalácsreceptem, már csak azért is, mert sehonnan nem néztem a receptet, ez a magam által kikísérletezett változat. :)
Neked is szép hétvégét! Fahéj

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2012-12-11 12:28

Kedves Éva!
Megsütöttem már sokadszor a kalácsodat, mert nagyon szeretjük! Olyan szép lett (igaz csak háromfonatos), hogy feltettem a FB-ra. Az íze meg csodás.
Köszönöm újra!
Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-12-11 14:22

Nagyon-nagyon szívesen! :) Örülök, hogy meg-megsütögeted néha, megtisztelsz vele.
Üdv: Fahéj

orsolya77
Hókifli / orsolya77 Thu, 2012-04-12 14:57

Kedves Fahéj! Szerettem volna már jelezni, hogy húsvétra én is elkészítettem ezt a kalácsot. A nagymamám, aki nem mellesleg igazi falusi 85 éves nagyi, aki nap mint nap, amíg bírta meleg ételt tett a családja elé és még két éve is kézzel nyújtotta a rétest, ezt mondta rá: "hát ez a kalács rendben van.. és igazán jóízű.
Én pedig csak annyit fűznék hozzá hogy pörögtem a konyhában az örömtől a megfonásától, a sülés végéig, hogy míly gyönyörű lett az első igazi fonott kalácsom.
Köszönet a receptért :))

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-04-12 17:28

Kedves Orsolya!
Gratulálok, hogy ilyen jól sikerült az első kalácsod! S hogy a nagymama is megdicsérte, az fantasztikus! Ezt még magamra nézve is dicséretnek érzem. :) Nagyon köszönöm, hogy megírtad mindezt.
Isten éltesse a drága nagymamát még sok-sok évig! Neked pedig kívánom, hogy még rengeteg finom sütit készíts ezután!
Üdvözlettel: Fahéj

b7andi
b7andi Wed, 2012-04-11 11:36

Elkészítettem a kalácsodat, meglepően jól sikerül :) köszönöm a család nevében is a receptet. Üdv. A.

dorcs
dorcs Tue, 2012-04-10 11:52

Életem első fonott kalácsa volt, de nem az utolsó, az már látszik. Nagyon finom lett, a lányom, aki soha nem eszi a bolti fonott kalácsot, most csak úgy tömte be. (Persze a fonásban segített, biztos ez is közrejátszott benne.) Még kinézetre is egész jól sikerült. Szóval köszönöm a receptet, használni fogom! Most úgy akarom kipróbálni, hogy a tészta egy részét kakaósra csinálom.

Kyttácska
Kyttácska Sun, 2012-04-08 16:34

Tényleg nagyon szuper ez a recept.Most sütöttem meg és már szinte semmi nincs belőle,úgyhogy már a következő adagot kelesztem:-))

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-04-08 23:39

Ennek örülök! Nálunk is elfogyott már az első kettő. :))
Üdv: Fahéj

siccca
siccca Sat, 2012-04-07 21:36

Kedves Fahéj!
Ma megsütöttem a kalácsot, hát valami mennyei lett, nagyon köszi a receptet!!:))
Üdv:Évi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-04-07 21:44

Kedves Évi!
Ennek nagyon-nagyon örülök! Én is megsütöttem, mégpedig 4 darabot, de csak holnap reggel derül ki, hogy mennyei lett-e. Persze eddig még mindig az volt. :))
Üdv: Fahéj

manócska2010
manócska2010 Fri, 2012-04-06 16:03

Kedves Éva! Minden évben Húsvét előtt rám tör a kalács sütési vágy. :) Eddig minden évben más recept alapján készítettem, de valahogy egyik sem volt az igazi. Ma elkészítettem a kalácsot a Te recepted alapján és végre nem kell többé próbálkoznom más recepttel, mert a tiéd lett számomra a tökéletes kalács receptje!!! Klasszisokkal jobb mint a bolti kalács! Szerintem ezentúl nemcsak Húsvét előtt fogok sütni kalácsot. :) Gratulálok és köszönet a receptért! Sajnos a kalácsból már nem maradt, így holnap süthetek megint, de már dupla adaggal kezdem. :) Üdv Manó

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-04-06 16:40

Kedves Manócska!
Ennek rendkívül örülök! :))) Nagyon megtisztelsz vele, hogy ennyire jónak tartod a kalácsomat. Én holnap állok neki sütni 2-3-4 darabot, még nem tudom. Azért nem hamarabb, mert akkor nekünk is elfogyna még ünnep előtt. Év közben is megsütöm néha, de csak kevésszer, mert így még ezerszeresre fokozódik az értéke számunkra. Ezért is várjuk az ünnepet, a finom kalácsért. :)
ÁLdott húsvétot kívánok: Fahéj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-04-06 09:53

Pontosan! :) Csak a tetejére kell egy megkenni. Bár én a múltkor az egyik kenyeremet joghurttal kentem meg, és olyan szép csillogós piros lett, mint annak a rendje. :)

dorcs
dorcs Wed, 2012-04-04 12:03

Kedves Éva!
Jól látok, hogy nem látok a tésztában tojást? :-) Nem kell bele?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-04-04 12:12

Kedves Dorcs!
Jól látsz! :) Nem kell bele tojás! Én egyébként nem nagyon teszek soha semmilyen kelt tésztába, kivéve, ha sok vaj kell bele. Megbízhatsz a receptben. Tökéletesen finom, sokáig puha marad, kell ennél több? :))

zizibizi
zizibizi Tue, 2012-04-03 18:43

Kedves Fahéj és többiek!

Az lenne a kérdésem, ha elkészítek több darabot, akkor meddig lesz finom, meddig tartható el. Esetleg csavarjam fóliába, hogy ne száradjon ki? Én négyet vagy hármat szeretnék húsvétra (ajándékozni is), mit tanácsolsz, a tészta 3-4 szeresét egyszerre gyúrjam be? Gondolom a tepsire max kettő fér egyszerre, addig a másik kettő nem fog túlkelni, vagy inkább egyszerre kettőt gyúrjak, süssek, majd utána új adag. Bocsánat a sok kérdésért, de eddig még kalácsot nem sütöttem, de nagyon szeretnék, főleg ilyen szépre sikeredettet. Köszönöm

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-04-03 20:04

Kedves Zizibizi!
Én is 4 db-ot szoktam sütni. Egymás után dagasztok kettőt-kettőt, úgy félóra eltéréssel. Így pont, amikor kisül az első kettő, már mehet is a helyébe a másik kettő. Szerintem túlkel, ha egyszerre dagasztasz olyan sokat. és könnyebb is egyszerre kevesebbet dagasztani. Drukkolok, hogy jól sikerüljön!
Én szombaton sütöm, vasárnap reggel vágjuk meg, és fóliába csomagolva tartom. Nyilván nem lesz harmadnap olyan puha, mint első nap, de akkor nagyon finom még, nálunk harc megy az utolsó szeletért is. :)) Ha marad egyáltalán harmadnapra.
Üdv: Fahéj

zizibizi
zizibizi Tue, 2012-04-03 20:26

Kedves Fahéj

Köszönöm a gyors választ, mindenképpen így fogom csinálni. Kellemes ünnepeket és jó sütögetést. Már nagyon várom, hogy kipróbáljam :o)

KisEdi
Edi / KisEdi Tue, 2012-04-03 17:46

Húsvétra ezt a kalácsot szeretném megsütni, de túrós kalácsnak. Szerintetek csökkentsem a lisztet hozzá?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-04-03 19:59

Mit jelent az, hogy túrós kalács? Tölteléknek van a túró? Vagy a tésztájában? Az én túrós táskámnak is hasonló a tésztája, nézd meg ott az arányokat, ha tölteléknek akarod. Viszont a túró súlya lenyomja az alatta levő tésztát. Én még fonott túrós kalácsot személy szerint nem láttam.
http://www.nosalty.hu/recept/turos-taska-fahejtol
Ha meg a tésztájába akarod tenni a túrót, akkor végképp nem tudom, hogy lehetne.
Mi ezt a kalácsot a sonka mellé esszük, ezért nem teszek bele semmi tölteléket.
Üdv: Fahéj

KisEdi
Edi / KisEdi Sun, 2012-04-08 18:25

Kedves Fahéj, megsütöttem a tervezett túrós kalácsot. A tésztája olyan volt mint egy hab, jó volt vele dolgozni. Viszont fél kg liszthez ugyanannyi túró kissé sok volt, lapos lett a sütéstől. Ennek ellenére nagyon finom, igazi péksütemény íze van. Legközelebb kipróbálom feleannyi túróval, vagy dupla annyi liszttel. Köszönöm a receptet, remélem nem érzed sértőnek a kis újításomat :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-04-08 23:42

Jaj, dehogyis! Csak próbálgasd, egyszer csak rátalálsz a legjobb arányokra. Van valahol egy élesztős túrós pogi receptem, ha megtalálom, majd megírom, ott milyen arányban van a liszt a túróval. Az is hasonló lehet a túrós kalácshoz, csak kevesebb cukorral.
Üdv: Fahéj

KisEdi
Edi / KisEdi Tue, 2012-04-03 20:29

Köszönöm a válaszodat :) A tésztába szeretném belegyúrni a túrót. Ha jól sikerül majd fel töltöm a receptet :)

Veps
Veps Fri, 2012-03-02 11:09

Szia Fahéj!
Nagyon szép a kalács, kedvem lenne ki is próbálni.
Annyit kérdeznék, hogy a hozzávalók felsorolásánál a só utáni 2 ek.... az mi lenne?
Gondolom a kellő vastartalom miatt azért nem sütsz a közepébe két szép evőeszközt. :))
Na, ha meglesz a megfejtés kipróbálom. :)
Köszönöm.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-03-02 17:02

Szia Veps!
2 ek! :DDD Jaj, ezen most olyan jót derültem, mert elképzeltem, amint ünnepi meglepetésként szeletelésnél előjönnek a belesült kanalak, eltörve a szeletelő késeket... :)))
Szóval köszi, hogy szóltál! Fogalmam sincs, hogy maradhatott ott a hiba. Az a 2ek az helyesen 2 ek cukrot jelent, annyi kell a tésztába. Ki is javítottam nyomban a receptben. Az 1 tk cukor meg az élesztőhöz kell, hogy segítse felfutni. Így lesz finom a kalács, nem a vastartalomtól. :)))
Üdv: Fahéj

sucuj
sucuj Sat, 2011-11-26 07:15

Nagyon tetszik a kalács , karácsony reggelén szívesen tenném az asztalra reggelire ! De !! Nekem sima snassz gáz sütöm van , semmi féle légkeverés , hozzá merjek fogni ! Üdv Sucuj

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2011-11-26 23:40

Hát persze! Nekem se volt mindig villanysütőm. Gázzal is pont olyan jó lesz. Én azt mindig elkezdtem előmelegíteni nagy lángon, aztán vagy 10 perc után betettem a tésztát, aztán hadd süljön. De ha láttam, hogy eléggé pirul, akkor lejjebb vettem a lángot. Sütőtől függ. Üdv: Fahéj

702
finomliszt 50 dkg
2 kk
cukor 2 ek
vaníliás cukor 1 csomag
margarin 7.5 dkg
tej 3 dl
cukor 1 teáskanál
élesztő 2.5 dkg
tojás 1 db
vaj 1 tk